Kategoriler: Hamilelik

Gebelikte Doğru Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Gebelik döneminde en büyük hedefiniz yeterli ve dengeli beslenip fiziksel aktiviteyi uygun düzeyde tutarak bebeğinin gelişimine katkıda bulunmak ve uygun ağırlık kazanımıyla gebeliği devam ettirmek olmalıdır. Böylelikle hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha sağlıklı ve rahat bir süreci tecrübe etmiş olacaksınız. 

Gebelik dönemindeki bir kadının günlük beslenme gereksinimleri; kişinin yaşına, fiziksel aktivite durumuna, ve şimdiki vücut ağırlığına, gebeliğin hangi döneminde olduğuna, altta yatan hastalıklarının olup olmadığına ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple bu dönemde biz uzman desteği almanız ve onun yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmeniz daha uygun olacaktır.

Gebelikte zayıflama diyeti yapılmalı mıdır?

Bu döneme kilo fazlasıyla başlamış dahi olsanız bu özel süreçte ağır yapmak sağlık açısından uygun olmayacaktır bunu aklınızdan çıkarmayın. Uygun olanı gebe kalmadan önce ideal kiloya ulaşmaktır. Gebelik sırasında, özellikle 4.aydan sonra kilolu gebelerin zayıflama programı veya kontrolsüz diyet yapmaları sakıncalıdır. Ancak doktor ve diyetisyen kontrolünde ağırlık kazanımı takip edilerek obez gebelerde oluşabilecek komplikasyonlar kontrol altına alınabilir. 

Gebelik Öncesi Ağırlığa Göre Ağırlık Kazanımı Ne Olmalıdır? 

Bu süreçte gebenin hangi trimesterda olduğu çok önemlidir. Özellikle trimesterda iken;  normal vücut ağırlığına sahipseniz 1-2 kg'dan fazla kilo almamanız, kilolu iseniz dengeli beslenerek yavaş ivmede bir kilo kaybı gerçekleştirmeniz doğru olacaktır. 

2.ve 3. trimester ise bebeğinizin karnınızda günden güne büyüdüğü, sizin de enerji ihtiyacınızın arttığı bir dönemdir. Bu sebeple gebeliğin 3. ayından itibaren günlük enerji alımına 300 kalori daha ilave edilmesi gerekmektedir. 2.Trimester 4-6 kg arası, 3.Trimester 5-7 kg arası kilo kazanımı gebeler için  sağlıklı olacaktır. 

Basitçe açıklamak gerekirse zayıf bir kadın 12-15 kg, normal ağırlıkta bir kadın ise 9-12 kg alabilir. Ama kilolu olan bir kadın 5-9 kg  ile gebeliği tamamlamaya çalışmalıdır. Sağlıklı bir gebelik için, ağırlık kazanımının miktarı kadar hızı da önemlidir. 20.haftadan sonra haftada 300-500 gr artışla ortalama 10-12 kg ağırlık kazanımı ile gebeliği tamamlamak normaldir.

Gebe Kadın İki Kişilik Yer Algısını Yenin!

Gebelik döneminde odak noktanız sadece kilo kontrolü sağlamak değil; yeterli ve dengeli beslenmeye çalışarak hem kendi sağlığınızı hem de bebeğin büyüyüp gelişmesini desteklemek olmalıdır. Bu dönemde vücudunuzda gelişecek fiziksel değişikliklere bir taraftan kendinizi hazırlarken, bir taraftan da gebe kadın iki kişilik yer sosyal algısı ile  savaşmalısınız. Önemli olan gebe kadının hangi besine ne kadar ihtiyacı olduğunu bilmesi ve ihtiyacından fazlasını veya tüketmemesi gerekeni tespit edip o bilinçte hareket etmesidir. 

Anne Adaylarının Sağlıklı Kilo Kontrolü İçin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Süt ve ürünleri her gün tüketilmelidir. Her gün 3-4 porsiyon ayran, yoğurt, süt veya kefir tüketilmelidir.
  • 2-3 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir veya 1-2 kaşık çökelek ve buna ilave olarak bir adet haşlanmış yumurta beslenme programında olmalıdır.
  • Et grubunda her gün 4-6 porsiyon tüketilmelidir. Tavuk, balık, kırmızı et tüketilmelidir. Kırmızı eti haftada 2-3 kez ile sınırlamak doğru olacaktır. Balık ise haftada 2 gün 350-400 gr fırın veya ızgara yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir.
  • Sebze ve meyve günde 5-6 porsiyon tüketilmelidir. Yemeklerle birlikte C vitamininden zengin sebzeler (maydanoz, lahana, biber, domates, karnabahar, vb.), meyveler (kuşburnu, kıvırcık, portakal, mandalina, elma, şeftali vb. ) tüketilmelidir.
  • Her gün en az ortalama 2 adet ceviz, 10 adet fındık veya 8 badem tüketilmelidir.
  • Haftada 2 kez kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbalar tüketilmelidir.
  • Tahıl grubu tam buğday ekmeği, bulgur, makarna vb. günlük 6-8 porsiyon olarak tüketilmelidir.
  • Sıvı alımı asla ihmal edilmemeli, günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.
  • Satın alınırken taze besinler tercih edilmelidir. Konserve, beklemiş besinler ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Pişirme yöntemine dikkat edilmeli, kızartma ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.
  • Hamur işleri ve şekerli her türlü yiyecek ve içecekten kaçınılmalıdır.
  • Sucuk, salam, sosis vb. işlenmiş ve yağlı etlerden, diğer bütün yağlı yiyeceklerden (kaymak, krema, mayonez ve yağlı soslar) kaçınılmalıdır.

Yukarıdaki tüm önerilere ayak uydurmanız gebelikte sağlıklı kilo yönetimi açısından oldukça önemlidir. Bazı tüketemediğiniz besinlerin eş değerleriyle telafisini yapabilmek için diyetisyeninizden destek almanız doğru olacaktır.

Bu güzel süreci sağlıklı, keyifli ve uygun kilo kazanımıyla geçirmeniz dileğiyle.

                                                                                         

 

Diyet Yanında

Diyet Yanında, bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti veren bir online takip sistemidir. Bu sistemin kurucuları 10 yılı aşkın süredir edindiği klinik tecrübeyi; kongre, seminer ve akademik yayınlarla harmanlayarak dinamik ve güncel bir hizmet sunar. Diyet yanında ekibi alanında uzman iki diyetisyen, planlama-koordinasyon direktörü ve sosyal medya asistanından oluşan profesyonel bir kadroya sahiptir. Etik ilkeler ve bilimsel veriler ışığında, gelişen teknolojik olanakları kullanarak sağlıklı beslenmeyi yaşam stili haline getirmek isteyen kişilere ulaşmayı hedefler. Yaşam tarzı veya temposu sebebiyle diyet takip sürecine sadık kalamayan ve kolaylıkla ulaşabileceği bir uzman desteğine ihtiyaç duyan kişilere bir telefon, bir bilgisayar kadar yakındır. Aktif klinik deneyime sahip uzmanlık alanları; obezite ve kilo verme, aşırı zayıflık(kaşeksi) ve sağlıklı kilo kazanımı, sporcu beslenmesi ve sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenmeye dair güvenilir ve güncel bilgilere ulaşmak için Diyet Yanında Online’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilir ve iletişime geçebilirsiniz. İletişim: Web Sitesi: www.diyetyaninda.com Mail Adresi: diyetyanindaonline@gmail.com İnstagram Adresi: @diyetyaninda Facebook Adresi: Diyet Yanında Online

Leave a Comment

Önceki yazılar

BLW (Bebeğinizin Kendi Kendine Beslenmesi) Neden Öneriliyor?

Ek gıda konusu bazı anneler için kabus olurken, bazı anneler için ise sorunsuz devam eden…

% gün önce

Atatürk’ü Anlamaya Yarayan 5 Önemli Eser

Bir kahraman, bir centilmen, bir dahi, bir düşünür, bir devrimci... Bitmek bilmeyen, sayısız mükemmel sıfatlara…

% gün önce

Kış Mevsiminde Vücudunuzu Sıcak Tutacak Besinler

Kasım ayının gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları bu kışın sert geçeceğini…

% gün önce

Flodex’ten Ev İşlerine Aile Katılımını Artıracak 5 Tavsiye

Mutlu aileler her yaştan bireyin evde değer gördüğü, hayattan yeterince doyum alabildiği, görev ve sorumlulukların…

% gün önce

10 Soruda Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Zorunluluğu

Evde beslenen evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmeliği…

% gün önce

Astrolojide Kariyer Göstergeleri

Doğum haritalarımızda kişiliğimiz, yatkın olduğumuz alanlar, şanslı olduğumuz ve dikkat etmemiz gereken konular ve bizi…

% gün önce