Etiket

1 aylık bebek

Yazılar

Tebrikler…

Sayılı günler nihayet geçti ve bebeğinizi sevinçle kucağınıza aldınız. Yeni doğan bebeğinizin özelliklerini okumak onu daha iyi tanımanıza ve onunla ilgilenirken daha bilinçli olmanıza yardımcı olacak. Böylece siz de bu süreci daha keyifli geçirebileceksiniz.

  • Ağlama: Bebeğinizin  şimdilik tek iletişim yöntemi ağlamak olduğu için bu durumu oldukça doğal karşılamalısınız. Genellikle acıkma, gaz, altını kirletme gibi fiziksel ihtiyaçları için ağlayan bebeğiniz bazen de manevi ihtiyaçları için ağlayabilir. Bu durumda yapmanız gereken ona sarılmak, onu öpmek ve kendisini güvende hissetmesine yardımcı olmaktır. Ona en iyi gelen şeyin sizin kokunuz ve sıcaklığınız olduğunu unutmayın.
  • Görme ve Duyma Yeteneği : Bebeğiniz doğumdan itibaren görme ve duyma yeteneğine sahiptir. Ancak ilk etapta yalnızca 15-20 cm mesafeden net bir şekilde görebilir. Bu da emzirirken sizi görmeye yeterli bir mesafedir 🙂  Duyma konusunda ise bebeğiniz sizin sesinizi  anne karnından itibaren duyduğu için alışkındır. Sizin sesiniz onun için rahatlatıcı ve güven vericidir. Onunla bol bol konuşun ve ona ninni söyleyin. Aynı şekilde babasının sesine de aşikar olduğu için eşinizin onunla konuşması da onu mutlu edecektir.
  • Cilt Özelliği : Yeni doğan bebeklerde doğum sonrası cilt kızarıklıkları görülmesi normaldir. Bu durumun genellikle sebebi dolaşım sisteminin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Ayrıca ciltte kırmızı ve mor hafif lekeler görülebilir bu durum genellikle 1-2 hafta içerisinde kaybolur. Bulunulan ortam ısısı önemlidir, ortamın 22-24 dereceden fazla sıcak olmaması bebeğinizin cildi açısından önemlidir. İlk 3 hafta bebeğinizin teninde kabuklanma olabilir, bunlar yavaş yavaş dökülecektir. Bu süreçte acele etmemelisiniz.
  • Davranış Özellikleri : Yeni doğan bebeğinizde hıçkırık, düzensiz solunum, hapşırma, irkilme, ağlarken ellerin titremesi, gibi durumlar görülebilir. Ayrıca alt dudak daha içe dönük olabilir.
  • Vücut Özelliği : Eğer vajinal doğum yaptıysanız bebeğinizin kafası doğum kanalından geçtiği için daha uzun olabilir. Bu durumda zaten doktorunuz hastanede bilgi verecektir. Ayrıca kafasının üstünde yumuşak kısımlar bulunur.  Yaklaşık 6 ay süren bu yumuşak kısım(bıngıldak) için dikkatli olunmasında fayda vardır. Çenesinde ve burun çevresinde yağ kabarcıkları olabilir buna milia denir. Bazı bebekler ise vücutlarında tüylerle doğarlar ve genelde bu tüyler zamanla dökülür.

Yeni doğan dönemi bebeğinizin en hassas dönemlerinden biri olup , aynı zamanda annesine en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerden biridir. Sizin bu dönemde sahip olduğunuz tüm bilgiler bu süreci daha az panik ile geçirmenize yardımcı olacaktır 🙂 Anneliğin keyfini sürmeniz dileğimizle 🙂

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin haftalık gelişimlerini takip ettiniz. Şimdi bebeğiniz sizinle ve gelişim aşamalarına şahit olmak çok keyifli. Bebeğiniz doktoru tarafından aylık olarak izlenmeye alınıyor. Her bebeğin gelişim süreci kendine özgü olsa da genel kabul görür gelişim özelliklerini sizler için derledik:

 

1.Ay Gelişimi: Gülümser. Elinin ortasına parmağınızı koyduğunuzda sımsıkı tutar. 15 ve 30 cm arasını görebilir. Ses ve kokuları ayırt edebilir.

 

2.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında başını hafifçe kaldırabilir. Çok uzağı göremez fakat hareketli cisimleri gözüyle takip edebilir. Ellerini açar.

 

3.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında kollarından destek alarak başını dik tutabilir ve 45 dereceye kadar kaldırabilir. Cisimleri eliyle tutabilir. Kendi ellerini inceler. Kendisine bakan insanları çok net ayırt eder. Sesler çıkarır.

 

4.Ay Gelişimi: Bir cismi örneğin çıngırağını tutar ve sallar. İsteyerek tekme atabilir. Tutmak istediği şeye uzanır ve yakalar. Ayaklarıyla oynar. Tüm renkleri görür. Bir yerden bir yere dönebilir.

 

5.Ay Gelişimi:  Banyo gibi alışık olduğu aktiviteleri anlar ve tepki verebilir. Eşyaları tam olarak yakalar. Sesin geldiği yöne doğru dönebilir. İsminin söylendiğini anlayabilir.

 

6.Ay Gelişimi: Diş çıkarmaya başlayabilir. Kendini öne doğru atar. Yakınındaki eşyalara uzanır, yakalar ve ağzına götürür. İki elini birleştirebilir. El çırpıp alkış yapabilir. Yüzünü bir şey ile saklama gibi oyunları anlar. Destekli olarak oturabilir. Baba,dede gibi kelimeleri anlamını henüz bilmeden söyleyip tekrarlayabilir.

 

7.Ay Gelişimi: Desteksiz oturabilir. Oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilir. Yüzüstü yatarken sırtüstü yatacak şekilde dönebilir. Öğretilirse bardaktan su içebilir. İsmine tepki verir. Yabancıları yadırgar. Emeklemeye veya sürünerek hareket etmeye başlayabilir. El sallama hareketi yapabilir.

 

8.Ay Gelişimi: Biri onu tuttuğunda ayaklarının üzerinde dik bir şekilde durur. Düzgün bir şekilde oturabilir. Oturur pozisyondan ayağa kalkmaya çalışabilir. Elindeki eşyayı bilinçli olarak yere atabilir.

 

9.Ay Gelişimi: Bir yere tutunarak kendi başına ayakta durabilir. Katı parçalı besinleri rahatça yiyebilir. Daha anlamlı kelimeler söyler. Baba kelimesini artık babasına seslenmek için kullanır. Yüzüstü pozisyondan oturur pozisyona geçebilir. Duyduğu sesleri takip etmeye çalışabilir.

 

10.Ay Gelişimi: Bazı sözleri anlar. Garip durumlarda dönüp karşısındakinin yüzüne bakar, cevap bekler. Şakalaşmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanır. Eşyaları döküp dağıtır. Çekmece gibi kapalı yerleri açmak ve keşfetmek ister. Aynı anda iki şeye konsantre olabilir. Bir anlık ayakta kalabilir. Sıralamaya başlayabilir. Küçük cisimleri baş parmak ve işaret parmağı ile tutabilir, eliyle istediği şeyi işaret edebilir.

 

11.Ay Gelişimi: Emekleyerek merdiven çıkabilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Bir iki adım atabilir. Düşmeden ayakta durabilir. Kendi başına fincandan su içebilir. Kesin komutları anlar. Topu geri size yuvarlayabilir.

 

12.Ay Gelişimi: Masalları veya ona anlattığınız şeyleri dinler. Bir elinden tutulduğunda yürür. Küçük sorulara cevap verir. Koltuk gibi yerlere çıkıp inebilir.

 

18.Ay Gelişimi: Kendi başına çok rahat yürür. Koşmaya çalışabilir. İki küpten kule yapabilir. Bir eşyayı eğilip yerden alabilir. Oyuncak bebeğini beslemeye çalışabilir. Kurallara uyar. Kaşığı ağzına götürerek yemek yiyebilir. 5-6 kelime konuşabilir. Tuvaletini yaptıktan sonra söylemeye çalışabilir. İstenirse başka bir odadan belli bir eşyayı getirebilir.

 

20.Ay – 2 Yaş Gelişimi: Topa vurur. Kısa cümleler kurabilir. Merdiven çıkıp inebilir. 2.yaşında 6 adet lego ile oyuncak yapabilir. Renkleri öğrenebilir. Kalem ile enine çizgiler veya daire çizebilir. Kağıdı ikiye katlayabilir.

 

2 – 2,5 Yaş Gelişimi: Kısmen kendisi giyinebilir. 50’ye yakın kelime hazinesi vardır. Sıçrayabilir ve parmakları üzerinde durabilir. Ev işlerine yardımcı olmaktan hoşlanır. Çatal ve kaşığı iyi tutar. 3’e kadar sayar. Geri geri yürüyebilir. İri boncukları ipe dizebilir. Fermuar ve çıt çıtları açıp kapayabilir.

2,5 Yaş Sonrası: Ben,sen,o gibi kavramları anlar. Tuvaletini kendisi yapabilir. Nesnelerin ambalajlarını açabilir. Şimdiki zaman fiilini kullanabilir.