Etiket

anne babalara kitap önerisi

Yazılar

Anne Baba Adaylarına 10 Başucu Kitabı Önerisi 

Her anne baba bebeğinin mutlu ve her bakımdan sağlıklı bireyler olarak yetişmesini ister. Bebeğin mutlu olması çok büyük oranda ebeveynlerinin mutlu olup olmamasına ve aile içerisinde kabul edilip edilmemesine bağlıdır. Bebeğimizin duygusal, zihinsel, fiziksel ihtiyaçlarını anlayabilmemiz için rehber kitaplara ihtiyaç duyarız. 

Çok küçük de olsa her şeyi hissedebilen, sezen, yüz okuyan, sakinleşmek ve güven ihtiyacı ve her türlü ihtiyacı için her daim ebeveynlerine bağımlı çok ilkel bir insan var artık hayatımızda. Onu anlamak, güvende olduğunu hissettirmek, sevgimizi onun anlayabileceği şekilde ifade edebilmek ve en önemlisi onun ihtiyaçlarını anlayabilmemiz için yol gösterici ve başucu kitap listesi önerilerimize göz atabilirsiniz. Yerli ve yabancı yazarlar arasından seçtiğimiz bu 10 kitap, ne yapılması gerektiğinin bilinmediği tedirgin günlerinizde en büyük destek ve rahatlatıcınız olacak. Bu kitaplar ile eşiniz ve siz bebek sahibi olmaya hazırlanacak, onu tanıyacak ve ilk dönemki buhranlı günleri sakince atlatabileceksiniz.

1.Bebekler İçin Beynin Kuralları – Jhon Medina – Pozitif Yayıncılık

Bu kitap bebeğinizin beyin gelişimi için ihtiyaç duyduğu şeyleri, olması gereken yaklaşımları 0-3 yaş arası dönemin bebeğinizin beyin ve karakter gelişimi için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor. Her birey belli bir potansiyel ile doğar. Fakat yapılan yanlış uygulamalar, alışkanlıklar sebebiyle bu potansiyel ne yazık ki törpülenebiliyor. Bebeğinizin beyin gelişimini birçok faktör etkiler. Genleri, hamileyken annenin psikolojik durumu, stres seviyesi, beslenmesi; doğum sonrasında bebeğin ihtiyaçlarının hızla karşılanıp karşılanmaması, günlük rutinlerinin olup olmaması, sağlıklı uyku düzeni gibi birçok faktörün onun gelişimini ve hayatı boyunca bu konuların kendisini nasıl etkileyeceğini Jhon Medina anlatıyor. 

2. Geliştiren Anne – Baba – Doğan Cüceloğlu – Remzi Kitabevi

Doğan Cüceloğlu kendi topraklarımızdan çıkan en önemli uzmanlardan. Bu kitabında aile olmaya hazırlanmak, sağlıklı ve mutlu bir aile yaşantısının nasıl olabileceği, bebeğin hayatınıza girdiği o ilk hafta içerisinde bile istenip istenmediğini nasıl da farkettiğini, iş bölümü yapmanın önemini, anne baba olmanın zor zamanlarında neler yapılabileceğini ve her doğan bireyin tek biricik ve muhteşem bir potansiyelle doğduğunu, toplumumuzdaki ne yazık ki yanlış alışkanlıklar tutumlar sebebiyle birçok yeteneğin, potansiyelin harcanıp nasıl gidebileceğini anlatıyor. Her iki eşin de okuması gerekli.

3. Otuz Milyon Kelime – Dr. Dana Suskind – Buzdağı Yayınları 

Çocuğunuzun geleceğine yapacağınız en büyük yatırım sloganıyla kitabı çıkardığını söylüyor yazarı. Çok önemli araştırma ve makalelerden sonra oluşturulmuş bu kitap, bebeğiniz daha çok erken dönemlerinden itibaren özellikle 3 yaşına kadar ne kadar farklı kelime duyar, ilişki kurar, tecrübe edinir ve bunları sizinle karşılıklı ve uygulamalı, tekrarlı olarak yaparsa o kadar beynini geliştirir fikrini anlatıyor. Kanıtlarla. Sosyo – ekonomik seviyesi çok farklı ailelerin çocukları yıllarca inceleniyor. Ailelerde gün içerisinde konuşulan kelime sayısı hayati öneme sahip. Farklı ilgi alanlarına dair kelimeler, farklı yabancı diller ile zenginleştirilmiş bir dil çevresinde büyüyen çocuklar hayat boyu daha başarılı ve mutlu oluyor. Bu kitaptan sonra bizim dip notumuz çocuğunuza yapacağınız en büyük iyilik onunla bol bol sohbet etmek, farklı insanlarla farklı konuların konuşulduğu ortamlara dahil etmek ve ona zengin dil bir çevresi sunmak. Eğer bu kitap önerisi ile çocuğunuz 3 yaşına gelmeden önce karşılaştıysanız siz de çocuğunuz da çok şanslı. 

4.Mahallenin En Mutlu Bebeği – Harvey Karp – Yakamoz Yayınları 

Harvey Karp tüm dünyanın takip ettiği çocuk gelişimi yazarlarından. Bu kitabında gerçekten çocuğunuzun mahallenin en mutlu bebeği olması için önerileri bulunuyor. Bebeği ilk 3 ayda özellikle kendinize yakın, kundakta ve kanguru ile kucağınızda taşımanın onun için ne kadar faydalı olduğu, ilk yıllarda televizyon izlemesinin zararları, ihtiyaçlarının anında karşılanmasının önemi, uyku düzeni, günlük rutinlerin önemi gibi konularda tavsiyeler veriyor. 

5.Dünyanın En Mutlu Çocukları – Hollandalıların Çocuk Yetiştirme Yöntemleri – Michele Hutchison – The Kitap Yayınevi 

Anne babaları okuyunca en çok rahatlatan, sakinleştiren kitaplardan. Bu kitap Hollandalı anne babaların kendilerine bol vakit ayırarak, çevrelerinden bol destek alarak, bebeklerini doğalarına uygun yetiştirmeyi hedeflemelerini, öğretme hırsı ile büyütmemelerini tavsiye ediyor. Anne babalar ve eğitim sistemi çocuğu zorlamıyor. Çocukluğun olabildiğince yaşatılıp, kimsenin kendisini doğum anı dahil gereksiz streslere sokmaması gerektiğini anlatıyor. Her şeyi doğamıza uygun yaparsak, kendimizi kalıplara sokmazsak herkes yeterince mutlu olur ve yapılan araştırmalar da Hollandalı bebek ve çocukların daha mutlu olduğunu gösteriyor. 

6.Işığın Yolu – Nilüfer Devecigil – Doğan Kitap 

Güvenli bağlanma konusu tüm dünyaca öneminin artık anlaşıldığı ve sağlıklı bağlanmanın kurulduğu çocukların ve kurulmadığı çocukların yetişkin olduklarında yaşadığı mutluluk seviyesinin farkının anlaşıldığı bir konu. Hayat boyu kuracağı tüm ilişkileri, kalitesini, iç huzur seviyesini güvenli bağlanma konusunun nasıl etkilediğini diğer kitaplardan farklı olarak bir roman tadında anlatılıyor. Bu kitap, farklı güvenli bağlanma türleri ile bağlanıp yetişmiş kişilerin ilişkileri üzerinden asıl konuyu ve önemini anlatıyor. Dünyada hala bu konu üzerine yazılmış kitap sayısı azdır. Nilüfer Devecigil konunun en önemli uzmanlarındandır. 

7.Kendine Güvenen Çocuklar Yetiştirmek – Gael Lindenfield – Yakamoz Yayıncılık

Bu kitapla özgüvenli çocuklar yetiştirmenin yollarını ve kendinize zamanında yapılan ebeveynliğin detaylarını sorular ile öğreneceksiniz. Her birimizin içinde anne babalarımızdan öğrendiğimiz otomatik çalışan ebeveynler var. Sıkıntılı veya beklenmedik durumlarda otomatik ebeveyn devreye giriyor ve biz bize öğretilen şekilde sorunu çözmeye çalışıyoruz. Bazen de yanlış uygulamalarla. Bu zinciri kırmak ve çocuğunuza hak ettiği değeri hissettirmek ve özgüvenli bir birey olması için okunması çok faydalı kitaplar arasında. Mutlu çocuklar yetiştirebilmek için bu kitabın da çıkış noktalarından biri önce anne baba kendisini mutlu etmeli. 

8.Oyun Oynama Sanatı – Aletha Solter – Doğan Kitap

Oyun oynamak bir çocuğun her şeyidir. Kaç yaşında olursa olsun oynamaya ihtiyacı var.  Çocuk oyun üzerinden kendisini ifade eder, oyunla öğrenir ve sevilip sevilmediğini oyunla anlar. İstediğiniz kadar çocuğunuza onu sevdiğinizi söyleyin, onunla oynamıyorsanız buna pek inanmayacaktır. Peki nasıl oynamalıyız? Tramva, ayrılık gibi zor süreçlerde ona hangi oyunlarla destek olabiliriz? Davranış değişiklikleri, bozuklukları gösteriyor ise nasıl davranmalı ve özellikle hangi oyunları oyunları oynayarak iyileştirebiliriz? Hepsinin cevabı bu kitapta. 

9.Güvenli Bağlanma – Adem Güneş – Timaş Yayınları

Güvenli bağlanma konusunun toplumumuza güncel örneklerle ve anlaşılır bir dil ile anlatıldığı kitaptır. Yaşama sevincini kaybetmiş kişilerin aslında bağlanamayanlar olduğunu savunur ve hayat bağlanmalardan ibarettir der. 

 10.Beni Ödülle Cezalandırma – Özgür Bolat – Doğan Kitap 

Çocuk gelişiminde ödül ve ceza vermek bizim toplumumuzda adeta bir kural. Özgür Bolat bu yaklaşımın yıkılması gerektiğini; güncel araştırmalar, makaleler, mantıklı sebepler ile birlikte açıklıyor. Bebeklikten öte ilerleyen yaşlarda eğitimi ve kişilik oluşum sürecinde iyi ki okumuşum diyebileceğiniz ve ergenlikte çok meyvesini göreceğiniz bir kitap. 

Keyifle okumanız ve mutlu ailelerde mutlu çocuklar yetiştirmeniz dileğiyle,