Etiket

bebekler ne yer

Yazılar

Bebeğinizle geçen keyif  dolu 6 ayın ardından ek gıdaya geçiş dönemi geldiyse, artık bebeğiniz yeni tatlar için hazır kabul edilir ve bu aydan itibaren beslenme konusunda yeni bir macera başladı demektir. Peki bu yeni süreçte nelere dikkat edilmeli ve hangi püf noktalar göz önünde tutulmalıdır?

  • 6. aydan önce ek gıda vermek bazı problemleri de beraberinde getirmektedir. Pek çok doktor ek gıda için acele edildiğinde alerji, hazımsızlık, kabızlık, gaz ve ilerideki dönemlerde şişmanlık sorununun yaşandığını belirtmektedir. Bu sebeplerden dolayı ek gıda için acele etmemeli ve bebeğinizi zorlamamalısınız.
  • Ek gıdaya geçişte geç kalındığında ise ; büyüme geriliği, vitamin ve mineral eksiklikleri, ayına göre bebeğinizin kilosunda düşüklük, bağışıklık sisteminde azalma, ishal söz konusu olabileceğinden dolayı geç kalınmaması da gereklidir.
  • Katı gıdaya geçerken 3 gün kuralı bebeğinizin alerjik reaksiyonu olup olmadığı konusunda size yol gösterecektir.  Yani bebeğinize yeni bir gıda verdikten sonraki 3 gün farklı bir gıda vermemeniz bebeğinizin verdiğiniz yeni gıdaya alerjisi olup olmadığını belli edecektir.
  • Bal, yeşil erik, inek sütü, tuz ve baharatlar ilk 1 yıl bebeğinize verilmemelidir.  Çilek , domates, böğürtlen, kavun gibi bazı meyveler de alerjik riski yüksek olduğundan acele edilmemeli ve öncelikle az verilip alerji durumu kontrol edilmelidir.
  • Bebeğinizin istemediği bir besini bir süre vermeyip daha sonra açken yeniden vermeyi deneyiniz. Eğer yine istemezse ısrarcı olmayınız ve 2-3 ay sonra yeniden deneyiniz.
  • Bebeğinize verdiğiniz her besinin taze olmasına özen gösteriniz. Besinleri önceden hazırlayıp, sık sık ısıtmamaya dikkat ediniz.
  • Vereceğiniz besinleri blender ile ezmek yerine çatalla ezmeniz bebeğinizin katı gıdaya daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinize 6. ve 7. aylarda yumuşak ve ezilmiş besinleri, 8. ay ile 12. ay arasında pütürlü ve püre kıvamındaki besinleri, 12. aydan sonra ise kolay çiğnenebilen besinleri verebilirsiniz.

Ek besinlere başlamanın en önemli nedeni artık anne sütünün gelişim açısından tek başına yeterli olmadığıdır. Ancak bu anne sütünün artık önemsiz olduğu anlamına asla gelmez çünkü bebeğiniz hala enerji , protein ve mineral ihtiyacının çoğunu anne sütünden alacaktır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi en az 2 yıl  bebeğinize anne sütü vermeniz önerilmektedir.