Etiket

bebeklerde 6.ay

Yazılar

Bebeğinizle geçen keyif  dolu 6 ayın ardından ek gıdaya geçiş dönemi geldiyse, artık bebeğiniz yeni tatlar için hazır kabul edilir ve bu aydan itibaren beslenme konusunda yeni bir macera başladı demektir. Peki bu yeni süreçte nelere dikkat edilmeli ve hangi püf noktalar göz önünde tutulmalıdır?

  • 6. aydan önce ek gıda vermek bazı problemleri de beraberinde getirmektedir. Pek çok doktor ek gıda için acele edildiğinde alerji, hazımsızlık, kabızlık, gaz ve ilerideki dönemlerde şişmanlık sorununun yaşandığını belirtmektedir. Bu sebeplerden dolayı ek gıda için acele etmemeli ve bebeğinizi zorlamamalısınız.
  • Ek gıdaya geçişte geç kalındığında ise ; büyüme geriliği, vitamin ve mineral eksiklikleri, ayına göre bebeğinizin kilosunda düşüklük, bağışıklık sisteminde azalma, ishal söz konusu olabileceğinden dolayı geç kalınmaması da gereklidir.
  • Katı gıdaya geçerken 3 gün kuralı bebeğinizin alerjik reaksiyonu olup olmadığı konusunda size yol gösterecektir.  Yani bebeğinize yeni bir gıda verdikten sonraki 3 gün farklı bir gıda vermemeniz bebeğinizin verdiğiniz yeni gıdaya alerjisi olup olmadığını belli edecektir.
  • Bal, yeşil erik, inek sütü, tuz ve baharatlar ilk 1 yıl bebeğinize verilmemelidir.  Çilek , domates, böğürtlen, kavun gibi bazı meyveler de alerjik riski yüksek olduğundan acele edilmemeli ve öncelikle az verilip alerji durumu kontrol edilmelidir.
  • Bebeğinizin istemediği bir besini bir süre vermeyip daha sonra açken yeniden vermeyi deneyiniz. Eğer yine istemezse ısrarcı olmayınız ve 2-3 ay sonra yeniden deneyiniz.
  • Bebeğinize verdiğiniz her besinin taze olmasına özen gösteriniz. Besinleri önceden hazırlayıp, sık sık ısıtmamaya dikkat ediniz.
  • Vereceğiniz besinleri blender ile ezmek yerine çatalla ezmeniz bebeğinizin katı gıdaya daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
  • Bebeğinize 6. ve 7. aylarda yumuşak ve ezilmiş besinleri, 8. ay ile 12. ay arasında pütürlü ve püre kıvamındaki besinleri, 12. aydan sonra ise kolay çiğnenebilen besinleri verebilirsiniz.

Ek besinlere başlamanın en önemli nedeni artık anne sütünün gelişim açısından tek başına yeterli olmadığıdır. Ancak bu anne sütünün artık önemsiz olduğu anlamına asla gelmez çünkü bebeğiniz hala enerji , protein ve mineral ihtiyacının çoğunu anne sütünden alacaktır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi en az 2 yıl  bebeğinize anne sütü vermeniz önerilmektedir.

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin haftalık gelişimlerini takip ettiniz. Şimdi bebeğiniz sizinle ve gelişim aşamalarına şahit olmak çok keyifli. Bebeğiniz doktoru tarafından aylık olarak izlenmeye alınıyor. Her bebeğin gelişim süreci kendine özgü olsa da genel kabul görür gelişim özelliklerini sizler için derledik:

 

1.Ay Gelişimi: Gülümser. Elinin ortasına parmağınızı koyduğunuzda sımsıkı tutar. 15 ve 30 cm arasını görebilir. Ses ve kokuları ayırt edebilir.

 

2.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında başını hafifçe kaldırabilir. Çok uzağı göremez fakat hareketli cisimleri gözüyle takip edebilir. Ellerini açar.

 

3.Ay Gelişimi: Yüzüstü yattığında kollarından destek alarak başını dik tutabilir ve 45 dereceye kadar kaldırabilir. Cisimleri eliyle tutabilir. Kendi ellerini inceler. Kendisine bakan insanları çok net ayırt eder. Sesler çıkarır.

 

4.Ay Gelişimi: Bir cismi örneğin çıngırağını tutar ve sallar. İsteyerek tekme atabilir. Tutmak istediği şeye uzanır ve yakalar. Ayaklarıyla oynar. Tüm renkleri görür. Bir yerden bir yere dönebilir.

 

5.Ay Gelişimi:  Banyo gibi alışık olduğu aktiviteleri anlar ve tepki verebilir. Eşyaları tam olarak yakalar. Sesin geldiği yöne doğru dönebilir. İsminin söylendiğini anlayabilir.

 

6.Ay Gelişimi: Diş çıkarmaya başlayabilir. Kendini öne doğru atar. Yakınındaki eşyalara uzanır, yakalar ve ağzına götürür. İki elini birleştirebilir. El çırpıp alkış yapabilir. Yüzünü bir şey ile saklama gibi oyunları anlar. Destekli olarak oturabilir. Baba,dede gibi kelimeleri anlamını henüz bilmeden söyleyip tekrarlayabilir.

 

7.Ay Gelişimi: Desteksiz oturabilir. Oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilir. Yüzüstü yatarken sırtüstü yatacak şekilde dönebilir. Öğretilirse bardaktan su içebilir. İsmine tepki verir. Yabancıları yadırgar. Emeklemeye veya sürünerek hareket etmeye başlayabilir. El sallama hareketi yapabilir.

 

8.Ay Gelişimi: Biri onu tuttuğunda ayaklarının üzerinde dik bir şekilde durur. Düzgün bir şekilde oturabilir. Oturur pozisyondan ayağa kalkmaya çalışabilir. Elindeki eşyayı bilinçli olarak yere atabilir.

 

9.Ay Gelişimi: Bir yere tutunarak kendi başına ayakta durabilir. Katı parçalı besinleri rahatça yiyebilir. Daha anlamlı kelimeler söyler. Baba kelimesini artık babasına seslenmek için kullanır. Yüzüstü pozisyondan oturur pozisyona geçebilir. Duyduğu sesleri takip etmeye çalışabilir.

 

10.Ay Gelişimi: Bazı sözleri anlar. Garip durumlarda dönüp karşısındakinin yüzüne bakar, cevap bekler. Şakalaşmaktan ve oyun oynamaktan hoşlanır. Eşyaları döküp dağıtır. Çekmece gibi kapalı yerleri açmak ve keşfetmek ister. Aynı anda iki şeye konsantre olabilir. Bir anlık ayakta kalabilir. Sıralamaya başlayabilir. Küçük cisimleri baş parmak ve işaret parmağı ile tutabilir, eliyle istediği şeyi işaret edebilir.

 

11.Ay Gelişimi: Emekleyerek merdiven çıkabilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Bir iki adım atabilir. Düşmeden ayakta durabilir. Kendi başına fincandan su içebilir. Kesin komutları anlar. Topu geri size yuvarlayabilir.

 

12.Ay Gelişimi: Masalları veya ona anlattığınız şeyleri dinler. Bir elinden tutulduğunda yürür. Küçük sorulara cevap verir. Koltuk gibi yerlere çıkıp inebilir.

 

18.Ay Gelişimi: Kendi başına çok rahat yürür. Koşmaya çalışabilir. İki küpten kule yapabilir. Bir eşyayı eğilip yerden alabilir. Oyuncak bebeğini beslemeye çalışabilir. Kurallara uyar. Kaşığı ağzına götürerek yemek yiyebilir. 5-6 kelime konuşabilir. Tuvaletini yaptıktan sonra söylemeye çalışabilir. İstenirse başka bir odadan belli bir eşyayı getirebilir.

 

20.Ay – 2 Yaş Gelişimi: Topa vurur. Kısa cümleler kurabilir. Merdiven çıkıp inebilir. 2.yaşında 6 adet lego ile oyuncak yapabilir. Renkleri öğrenebilir. Kalem ile enine çizgiler veya daire çizebilir. Kağıdı ikiye katlayabilir.

 

2 – 2,5 Yaş Gelişimi: Kısmen kendisi giyinebilir. 50’ye yakın kelime hazinesi vardır. Sıçrayabilir ve parmakları üzerinde durabilir. Ev işlerine yardımcı olmaktan hoşlanır. Çatal ve kaşığı iyi tutar. 3’e kadar sayar. Geri geri yürüyebilir. İri boncukları ipe dizebilir. Fermuar ve çıt çıtları açıp kapayabilir.

2,5 Yaş Sonrası: Ben,sen,o gibi kavramları anlar. Tuvaletini kendisi yapabilir. Nesnelerin ambalajlarını açabilir. Şimdiki zaman fiilini kullanabilir.