Etiket

bebeklerde diş ağrısı diş ağrısı

Yazılar

Bebeğinizin şirinliğine şirinlik katan o minik dişlerin çıkması genellikle 5. ay ile 8. ay arasında başlar ve 3 yaşa kadar sürebilir. Her bebeğe göre farklı zamanlaması olan bu dönemi daha kolay atlatabilmek için yapılabilecek bazı müdahaleler vardır. Ancak bu müdahalelerin bir kısmını bazı doktorlar önermezken (diş jelleri ve türlü ilaçlar), bir kısmı ise doğal ve yan etkisi olmayan yöntemlerdir. Miniklerimiz için hazırladığımız doğal önerilerimizi okuyabilirsiniz.

  • Diş kaşıyıcılar :Diş kaşıyıcı temin ederken dikkat etmeniz gereken, plastik, boyalı, zararlı madde içeren,kanserojen ürün almamak gerektiği. Alacağınız diş kaşıyıcının anti bakteriyel ve doğal kauçuktan yapılmış olmasına önem vermeniz gerekir.
  • Havuç : 4’e bölüp soyduğunuz temiz bir havucu bebeğinizin dişini kaşıması için kullanabilirsiniz. Havucun soğuk olması bebeğinizin diş etlerini daha da rahatlatacaktır. Ancak mutlaka olası risklere karşı bebeğinizin bu esnada yanında bulununuz ve bebeğinizin oturur pozisyonda olmasına dikkat ediniz.
  • Yeşil soğan : Yeşil soğanın baş kısmı da havuçla aynı işe yarayacaktır. Yine yanında bulunmanız ve oturur pozisyonda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Soğuk steril bez : Buzdolabında bekletebileceğiniz veya soğuk suda soğutabileceğiniz steril bir bez ile bebeğinizin diş etlerine yumuşak hareketlerle masaj yapabilirsiniz.  Soğuğun ağrı kesici etkisi işe yarayacaktır.

Diş çıkarma süreci belirtileri :

  • Kaşınma : Bebeğinize karşı ekstra anlayışlı ve sabırlı olmanız gereken bu hassas dönemin en önemli belirtisi kaşınan diş etleridir. Kaşınmadan kaynaklı olarak bebeğinizin her şeyi ağza sokma eğilimi görülür. Bu yüzden bebeğinizin ellerini sık sık temizlemeli ve hijyen kurallarına ekstra dikkat etmelisiniz çünkü bebeğiniz devamlı parmakları ile dişlerini kaşır.
  • Yüksek ateş ve ishal : Ateşlenme her bebekte görülmeyebilir ancak sizin bu dönemde tetikte olup devamlı kontrol etmenizde fayda var. 38 derecenin üzerinde ise takibi daha da arttırmalı ve gerekirse doktorunuza ulaşmalısınız.
  • Uyku düzeninde bozulma : Bu zamana kadar mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz bu dönemde uykusuzluk yaşayabilir. Uyku düzeninin bozulması, sık uyanma, uykuya dalamama olağan belirtilerdir. Sizin için yorucu geçebileceğinden bu dönemde bir yakınınızdan destek istemekten çekinmeyin.
  • Salya ve tükürük artışı : Bebeğinizin salyasında artış görülmesi olağandır.
  • İştahsızlık : Bazı bebeklerde görülen iştahsızlık eğer sizin bebeğinizde de varsa, beslenmesi için onu sakın zorlamayın ve kendi haline bırakın. Aksi takdirde meme reddi veya ek gıda reddi yaşayabilirsiniz ve bu durum kalıcı olabilir.

Diş çıkarma döneminde bebeğiniz ile daha fazla ilgilenip, ona bolca sarılın ve yanında olduğunuzu hissettirin. Bu davranışınız ona kendisini daha iyi hissettirecek  ve süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır. Belki de sizin bebeğiniz bu süreci kolay atlatan şanslı bebeklerden olacaktır.