Etiket

gazi paşa

Yazılar

Bir kahraman, bir centilmen, bir dahi, bir düşünür, bir devrimci… Bitmek bilmeyen, sayısız mükemmel sıfatlara layık olan Mustafa Kemal Atatürk’ün bugün ölüm yıl dönümü. Tüm yurtta anılmakla kalmayıp, farklı ülkelerde dahi saygıyla anılan bu önemli lider kalbimizde ilelebet yaşamaya devam edecek. Bizler Ata’nın güvendiği gençlik olarak onu daha iyi anlayıp, yorumlamakla işe başlamalıyız.

Günlerden 10 Kasım olunca, günün anlam ve önemine binaen de, Ata’yı hatırlamakla kalmayıp, aynı zamanda onu anlamaya yardımcı olmaya yarayacak, 5 önemli eseri de sizlerle paylaşmayı düşündük. Elbette Atatürk’ü anlatan çok sayıda eser var ancak bazıları var ki daha ön safhalarda yerini almış durumda. İşte bizim Atatürk’ü Anlamaya Yarayan 5 Önemli Eser listemiz:

  1. Nutuk : Listenin en başında elbette Atatürk’ün kendisinin kaleme almış olduğu Nutuk var. 1919- 1927 tarihleri arasını konu alan, Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini anlattığı bu eser, şüphesiz her Türk’ün okuması gereken bir kitap. İçerisinde Atatürk’ün yaşanılan olayları belgeleri ile beraber sunmuş olduğu bilgileri barındıran bu kitap yaklaşık 900 sayfadır. Kitabın son kısmında ise Gençliğe Hitabe bulunur.  Dil olarak Osmanlıca ve sert bir üsluba sahip olan bu değerli eseri şuan Türkçe’ye çevrilmiş hali ile bulabilirsiniz.
  2. Çankaya : Atatürk’ü bizzat tanıyan Falih Rıfkı Atay tarafından kaleme alınmış olan Çankaya anı türünde 1961 yılında okuyucu ile ilk kez buluştu. Kitabın en önemli özelliği birebir Atatürk’ü tanıyan biri tarafından kaleme alınması ve kaçırılan fırsatlardan dahice düşünülen detaylara varana kadar dürüstlük ilkesi içerisinde okuyucuya sunulmuş olmasıdır.  Kurtuluş Savaşı’nın görünmeyen yüzleri, Mustafa Kemal’in en yakınları tarafınca da zora sokulduğu durumlar gibi pek çok gerçeğe ışık tutan bu kitap Atatürk’ü daha iyi anlamak  isteyenler için bire bir.
  3. Tek Adam : Şevket Süreyya Aydemir tarafından okuyucuya sunulan bu seri 3 kitaptan oluşur. Çöken Osmanlı İmparatorluğu ve Sevr Anlaşması ile batmaya yüz tutmuş bir hükümdarlıktan yepyeni bir milletin doğuşunu anlatan bu seri adeta bir küllerinden doğma hikayesi gibi.   Kitapta Kemalist Devrimin kaynakçaları, zorlukları, başarıları, eksikleri, neden bazı şeylerin tamamlanamadığı gibi noktalara değinilirken yazarın tarafsızlığı ise ön planda görülüyor.
  4. Gazi Mustafa Kemal Atatürk : Tarih Profesörü  İlber Ortaylı’nın kitabı yazmak için 70 yaşına kadar beklediği ve bu kitabı yazmasının bir vazifesi olduğunu belirttiği bu kitap, liderin yaşamının tüm yönlerini ele alıyor. Mustafa Kemal’in aile kuşağından başlayan kitap,  Atatürk’ün askeri eğitimi, askeri tecrübeleri, Birinci dünya Savaşı, Vahdettin,  Sevr, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet… ve akabinde Atatürk’ün kişisel özellikleri, dünyada bıraktığı izler, modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk’ün tüm yönleri ile okuyucuya aktarılıyor. Kitap bir nevi, rehber niteliğinde.
  5. Gazi Mustafa Kemal : ABD Büyükelçisi ve Yazar Charles Sherrill, Ankara’da bulunduğu süre zarfında Mustafa Kemal ile bizzat görüşmeler yaparak bu kitabı kaleme almıştır. Sherrill’in Mustafa Kemal’e hayranlığı Mustafa Kemal’in Türk halkının bağımsızlık mücadelesini ve çağdaş devrimleri yönetmesinden ortaya çıkmıştır. Kitap bir liderin mücadeleci ruhu, kararlılığı ve azmi ile yepyeni bir devlet kurma hikayesini anlatıyor.