Etiket

geri dönüşüm

Yazılar

Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde çevreye duyarlılık, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm kavramları önemini her geçen gün artırıyor. Doğal kaynakların bilinçli kullanılması çocukluğumuzda edindiğimiz alışkanlıklarımızla doğrudan ilgili.

 Dünya kaynakları hızla tükenirken bir yandan topluca mücadele ettiğimiz salgın hastalık; insanları sahip olduğu kaynakları daha bilinçli kullanmaya ve doğal olanı tercih etmeye yöneltti. Evlerde kalınan pandemi sürecinde, kaynakların daha planlı ve etkili kullanmanın yolları arandı ve doğada vakit geçirmek her zamankinden çok özlendi.

Kaynakların etkili kullanılması, doğa sevgisi ve çevreci sanat yaklaşım büyük çoğunlukla çocuklukta kazanılan değerlerden. Başta ebeveynler ve eğitimcilerin önderliğinde çocuklarda doğa sevgisi oluşturmak ve yok etmeden de tasarım yapılabileceğini öğretmenin en etkili yolu onlara örnek olmak ve çocukları erken yaşta çevreci sanatla tanıştırmak.

Çocuklarda çevre duyarlılığı, geri dönüşüm bilinci ve eko sanata ilgi geliştirmek için işte öneriler:

  • Haftanın bir günü oyuncaklar kaldırılabilir ve oyuncaksız gün olarak belirlenebilir. Bugün çocuk evdeki veya çevresindeki malzemelere farklı bir gözle bakmayı ve dönüştürmeyi öğrenir.
  • Oyun hamuru oynamanın çocuklar için faydaları açıktır. Çok sevdikleri bu hamurlar evdeki malzemelerle birlikte yapılabilir. Hem bir aile aktivitesi olması hem de doğal malzemelerden bir oyuncak üretmek çocukları çok mutlu edecektir.
  • El becerilerini geliştirmek ve doğaya temas edebilmeleri için için hamur dışında toprak ve kil ile de oynayabilecekleri ortamlar hazırlanabilir.
  • Meyve çekirdekleri, yapraklar, dallar, kozalaklar ile resim ve tasarımlar yapmaları teşvik edilebilir.
  • Çocukların pancar, kahve gibi rengini baskın olarak veren doğal gıda maddeleri ile resimler yapmaları veya bunları yaptıkları kil, seramik gibi eserleri renklendirmek için kullanmaları sağlanabilir.
  • Evde bulunan kağıt rulolar, aldığımız ürünlerin kutuları gibi doğal evsel atık ürünleri ile özgürce kendi tasarımlarını yapmaları sağlanabilir.
  • Sebzeler ve yapraklarla baskı çalışması yapılarak doğal dokuları incelemeleri sağlanabilir.

Çocukların çevreye duyarlı bireyler olması için her şeyden önce doğada yeterli vakit geçirmesi ve öncelikle doğayı sevmesi gerekiyor. Bütünün bir parçası olduğunu hisseden çocuk hem çevreye karşı saygılı olacaktır hem de içindeki doğal sanatçı ortaya çıkacaktır.

Neslihan Yetişkin Yapay Olan Her Şeye Karşı Çıkan Doğası Sayesinde Ekosanat’a Yöneldi

Dünyadaki kaynakların fazlaca tüketildiği, üretim ve tüketim dengesinin bozulup çeşitli sağlık, çevresel, ekonomik sorunların arttığı günümüzde, her iş kolunda olduğu gibi sanat da evriliyor ve bilinçli sanatçılar sayesinde toplumlarda farkındalık oluşumu
hızlanıyor.
Neslihan Yetişkin uzun yıllar resim ve tasarım alanında eserler üretip, farklı boya malzemelerini kullanarak kendini ifade eden bir sanatçı iken, bir gün yaşadığı bir sağlık sorunu sebebiyle eko sanata yönelme kararı aldı.

Farklı olana yönelme zamanı geldi.

Neslihan Yetişkin’e doktorunun resim yapmayı bırakması gerektiğini söylemesi üzerine, kendisi kimyasal olmayan malzemeleri kullanarak ve kendi boyalarını yaparak sanatına devam etme kararı aldı. Böylece kahve, kumaşlar, eko sanat ürünleri, kök boyalar ve farklı materyalleri bir arada kullanarak sıra dışı eserler tasarlamaya başladı.

Yapay olan her şeye karşı çıkan doğası gereği önce ilham aldığı düşünce ve yaklaşımları sonra da kullandığı materyalleri değiştiren Neslihan Yetişkin; artık çok daha özgün eserler tasarlıyor. Doğaya duyarlı, tüketerek değil dönüştürerek; varlık içerisinde yokluk, yokluk içerisindeki varlığı görerek resim yapmaya devam ediyor.  Neslihan Yetişkin yaptığı resimler ve tasarımlar ile çeşitli sanat galerilerinde sergiler açtı. Galeriler, iş dünyasından çeşitli kurumlar, sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler geliştirmeye devam ediyor. Eserleri ve hakkında detaylı bilgi almak için: www.neslihanyetiskin.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Neslihan Yetişkin Kimdir? 

1979 İstanbul doğumlu olan Neslihan Yetişkin, Bakırköy Anadolu Meslek Lisesi Resim Bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar resim ve tekstil üzerine tasarımlar yaptı. 2015 yılında Devlet Opera ve Balesinde “Bonjour Mademoiselle” gösteriminin kostüm tasarımını gerçekleştirdi. NişArt Sanat Galerisinde Karma bir sergi ve Bozcaada Rengigül Sanat Galerisinde Uyanış Sergisini ve  Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ile birlikte “Kanserli Organlar” adlı bir sergi gerçekleştirdi.

Bozcaada sevdalısı olan ve Türk – Rum kardeşliği konusuna verdiği önem sebebiyle; Bozcaada’nın coğrafi haritasını ve eşleniğini kullanarak açılmış melek kanatları deseni elde eden sanatçı, bu dostluğu simgeleyen bir tişört tasarladı. Uzun yıllar resim ve tasarım alanında çalıştıktan sonra alerji kökenli sağlık sorunları sebebiyle, doktorunun kara kalem dışında resim yapmamasını önermesi üzerine  kimyasal olmayan materyalleri kullanmaya yöneldi. Kahve, kumaşlar, ecoart ürünleri, kök boyalar ve farklı materyalleri bir arada kullanarak sıra dışı eserler tasarlamaya başladı.

Varlık içerisindeki yokluk ve yokluk içerisindeki varlık felsefesinden esinlendiğini ve kendini ifade etme aracı olarak resim sanatını seçtiğini belirten sanatçı üretmeye devam ediyor ve kendi boyalarını yapan bir ekoart sanatçısı olarak yolunda ilerliyor.
Evli ve iki çocuk annesidir.