Etiket

iş arama

Yazılar

İş arayışında kariyer portallarının gücü tartışılmaz. Her ne kadar içeriden referans olmadan iş bulunmayacağı inancı hala sürse de yalnızca  kurumsal ve uluslararası firmalar değil, artık hem yerli hem ufak çapta firmalarda da kariyer portallarına ağırlık vermeye başlandı. Bu durum adeta işgücü çeşitliliğini ve profesyonelliği arttırıyor diyebiliriz. Durum böyle olunca, daha hızlı iş bulabilmek için bu araçları etkin ve doğru kullanmak kaçınılmaz durumda.  Peki  son zamanların revaçta olan kariyer portallarını doğru kullanabilme için püf noktalar nelerdir?

  • Fotoğraf: Her ne kadar bazı yabancı ülkelerde profil fotoğrafı koymak artık var olmayan bir uygulama olsa da Türkiye’de yüzün doğru açıdan konumlandırılmış olduğu, abartısız bir fotoğraf önem taşımaya devam ediyor. Vesikalık fotoğraf olması şart değil ancak yüzünüzün net çıktığı ve şapka gözlük gibi aksesuarların bulunmadığı bir fotoğraf seçmeniz yeterli olacaktır.
  • Eksiksiz Bilgi Sunma: İş deneyimlerinizi, eğitim ve yabancı dil bilgilerinizi, yetkinliklerinizi ve iletişim bilgilerinizi eksiksiz sunmanız oldukça önemlidir. Bilgi alınması gereken bir kısım eksik kaldığında iş görüşmesine davet edilmeme ihtimali artar. Bu yüzden “görüşmede bahsederim” diye düşünerek bilgi vermemekten kaçınmalısınız.
  • Hatasız Bilgi Sunma: Görüşmeye geldiğinizde verdiğiniz bilgilerin hatalı olduğu anlaşılırsa veya referans olarak eski iş yerleriniz aranıp farklı bilgiler alınırsa, karşı tarafta sizin açınızdan hoş bir düşünce oluşmayacaktır.  Verdiğiniz bilgilerin doğruluğu sizin için en iyi sonucu verir, sonuç olumsuz dahi olsa, bahsi geçen pozisyon size uygun olmadığı içindir.
  • Doğru Firmaya Başvuru Yapma: Sizin mesleğinize ve deneyiminize uygun olarak çok sayıda iş ilanı olabilir. Ancak doğru firmaya başvuru yapmak zaman ve enerji kaybı açısından çok önemlidir. Bu yüzden firmanın yapısı, konumu, maaş stratejisi,  kariyer hedeflerinize uygunluğu gibi pek çok konu açısından size uygun olup olmadığına dikkat etmenizde fayda var. Mümkünse iş başvurusu yapmadan önce firma hakkında kısa bir araştırma yapabilirsiniz.
  • Profili Aktif Durumda Tutma: Pek çok kariyer portalında aktif ve pasif profil seçeneği bulunur. Sizin profilinizi pasif durumda tutmanız, adayını kendisi araştıran firmalar tarafından bulunabilirliğinizi arttırır. Böylece siz başvuru yapmasanız da firmalar sizi arayabilir ve sizi görüşmeye davet edebilirler.

Son olarak eğer Linkedin kullanıcı iseniz -profesyonel pek çok firma bu portalda bulunuyor-  sizinle aynı sektörde ve aynı pozisyonda olan kişileri ve özellikle bu sektörlerde çalışan İnsan Kaynakları yetkililerini ağınıza eklemeniz sizin için avantaj oluşturabilir. Böylece size uygun bir pozisyon açığı olduğunda o platform üzerinden size ulaşabilir ve iş görüşmesi organize edebilirler.

Başarılı bir iş hayatı dileğimizle…

 

İş hayatına atılmaya hazırlanan hemen hemen herkesin bir özgeçmiş hazırlama teşebbüsü olmuştur. Ancak bazı özgeçmişler fark yaratan özgeçmişler olur ki, genellikle de bu özgeçmişe sahip olan adaylar daha hızlı iş bulur. Peki ama nasıl? Nasıl fark yaratan özgeçmişe sahip olunur, nelere dikkat edilmelidir?

  • İş Deneyimleri: Başlangıç kısmında kişisel bilgilerinizi aktardıktan sonra, ikinci bölüm olan eğitim bilgilerinize değinerek, devamında üçüncü bölüm olan iş deneyimlerini sıralamak akıllıca olacaktır. Pek çok adayın iş deneyimlerini zaten belirttiğini biliyoruz, ancak burada önemli olan bu deneyimleri en sondan başlayıp, ilk iş deneyimine göre belirtmek. Bu kısımda mutlaka sürelere de değinilmeli, hangi iş yerinizde ne kadar süre ile çalıştınız? Aynı iş yerinde pozisyon değişikliği var ise hangi pozisyonda hangi sürede bulundunuz? Bu kısımlar önem teşkil ediyor.
  • Görev Tanımları: İş deneyimlerini aktarırken en önemli kısım görev tanımları. Yani bahsettiğiniz iş yerinde hangi görevde bulundunuz ve tam olarak görev tanımınız neydi? Özgeçmişinizi inceleyen yetkilinin, nelere hakim olduğunuzu anlayabilmesi ve sizi doğru değerlendirebilmesi için görev tanımınızı detaylı bir şekilde aktarmakta fayda var.
  • Başarılarınız: Eğitim hayatınızda ve iş yaşantınızda pek çok başarınız var ve siz bu başarıları özgeçmişinizde hala belirtmediniz mi? Özgeçmişinizde başarılarınıza yer vermelisiniz. Üstelik bu başarılarınızın iş dünyasıyla alakası olması şart değil, satranç turnuvasında birinciliğiniz var ise bunu da belirtebilirsiniz böylece sosyal yaşantınızdaki aktifliğiniz de gözle görülür bir biçimde ortaya çıkacaktır.
  • İstatistiksel Veriler: Bahsi geçen başarılarınız için istatistiksel veriler kullanmanız gözle görülür bir şekilde sizi ön plana alacaktır. Örneğin satış hedefiniz neydi, siz ne kadarını gerçekleştirirdiniz? En başarılı olduğunuz ay hedefinizin yüzde kaçını başardınız?

Fark yaratan bir özgeçmişe sahip olmak gördüğünüz gibi çok da zor değil,  “Etkili Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?” adlı yazımızı inceleyerek de özgeçmiş hazırlamanın aşamalarına göz atabilirsiniz.

Herkese kolay iş bulabildiği bir sene dileklerimizle,