Etiket

iş hayatında kadınlar

Yazılar

Woman TV’de yayınlanan İnci Bekarlı’nın sunuculuğunu yaptığı Yeniden Başla programına konuk olan Kurucu Ortağımız Selen Atasoy, 4857 sayılı iş kanununa göre iş hayatında kadın hakları, hamilelik ve doğum sürecinde kadınlar, kadınların önündeki kariyer engelleri, Türkiye’de kadın istihdamı gibi konulara değinerek bilgilerini Woman TV izleyicileri ile paylaştı.

Aynı zamanda kendi işini kurmak isteyen,  girişimci kadınlara sunulan devlet imkanlarını da es geçmeyen Selen Atasoy üniversite seçiminde kadın adaylara sevdikleri ve yeteneklerinin var olduğu alanlara yönelmelerini önerdi.

Pek çok konuda yeteneklerini ve kapasitelerini değerlendiremeyen çok sayıda kadın olduğunun altını çizen Selen Hanım, kadınların daha özgüvenli ve daha kararlı olurlarsa çok daha hızlı yükselebileceğini belirterek avantajlarımızın farkına varmamız gerektiğini düşünüyor.

Programı izlemek için youtube linkini sizlerle paylaşıyoruz.

Keyifli seyirler,

En sevdiğimiz kategorilerimizden olan “İlham Veren Kadınlar” bu kez hem yerli üretime ve ülke ekonomisine yaptığı katkı ile hem de çevre dostu buluşu ile adından söz ettiren Ayşegül Abacı. Hatay’da yaşayan Ayşegül Hanım zekası, sabrı ve azmi ile İlham Veren Kadınlar’ dan olmayı fazlasıyla hak ediyor. Kendisine doğaya sağladığı katkı ve biz kadınlara yaşattığı gurur için teşekkür ediyoruz. Şimdi sıra sorularımıza verdiği samimi cevaplarda:

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Ayşegül Abacı. Hatay’ın Yayladağı ilçesinde 1992 yılında doğdum çocukluğum ilkokul ve ortaokul hayatım bu küçük ilçede geçti. Ön Lisans eğitimim için önce Kocaeli Üniversitesi’ne gittim daha sonra Selçuk Üniversitesi’ne geçerek ön lisans eğitimimi Selçuk Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu bölümü ile tamamladım. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olarak lisans eğitimi mi tamamladım. Evliyim ve bir çocuk annesiyim.

Girişimcilik hikayeniz hakkında bilgi sahibi olmayan okurlarımız için kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz?

Çocukluğum defne ağaçları arasında geçti. Ailem ben çocukluğumdan bu yana defne yapraklarını kurutup satarak geçimini sağlıyordu, dal kısımları ise hep bir atık oluşturmaktaydı. Atık dallar ailem için artık bir yük oluşturmaya başlamıştı ücret istemeden çevremizdekilere kışın ısınmaları için bu atık defne dallarını vermemize rağmen başa çıkılmaz bir hal almıştı bu atıklar. O dönemde işletmemizde bir yangın çıktı alevlerin uzun süre söndürülememesi bu atık dalların yanıcı özelliğini keşfetmeme sebep oldu . Atıkları nasıl değerlendirebiliriz diye yaptığım araştırmalar beni Yenilenebilir Enerji olan Biyokütle Yakıtı ile tanıştırdı. Avrupa’da bu yakıtın çok değer gördüğünü ve atık malzemelerden yapıldığını kullanımı sırasında doğayı kirletmediğini öğrendim. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde fındık kabuğundan yapıldığını buldum ve “Akdeniz’de Hatay’ın potansiyel bitkisi  defne ağacı atıkları ile bu iş neden yapılmasın” dedim. Böylece hem  bizim tonlarca atık değerlendirilmiş olacaktı hem de ailem büyük bir yükten kurtulacaktı bu soruların cevaplarını aradım ve bu şekilde DEFNE PELET fikri ortaya çıkmış oldu.

2021 Yılı Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimciler yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldünüz. Bu ödül ile beraber hedeflerinizde ve hayallerinizde büyüme anlamında değişiklikler oldu mu?

Defne Pelet daha çok yeniyken yani girişimci olmaya karar verdiğim dönemlerde sürekli girişimcileri araştırdım. Bir gün rastgele kitapçıda gezerken Ekonomist Dergisi aldım eve gelip okumaya başladığım zaman aldığım sayı tesadüfen yılın kadın girişimcilerinin açıklandığı sayıymış ben o derginin o bölümünü okurken çok heyecanlandım ve “bir gün bende bu dergide kazanan olarak yer almak istiyorum” dedim. Daha ilk başlardayken bu yarışmayı kazanmayı çok istemiştim bana 4 yıl sonra nasip oldu. Diyorum ki; Gerçekten yürekten istemek gerekiyor bazı şeyleri şimdi hem bu yarışmayı öğrendiğim dergiyi halen saklıyorum hem de benim resimlerim olan dergiyi aynı yerde tutuyorum benim için o kadar kıymetli bir ödül ki, yeri çok ayrı….

Ben sadece bir ürün satmak istemedim hiçbir zaman. Üretici olmak, ürettiğim ürünün insanlara faydasının dokunması istedim ve benim gibi yola çıkan kadın girişimcilere cesaret ve ilham olabilmek istedim. Bu girişime başlarken bir çok hayal ve hedef belirledim kendime. 

Şimdi 2021 yılı Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci olarak öncelikle ulusalda marka değerimizi arttırmış olduk. Ürünlerime oluşan talep arttı ve insanlar büyük bir güvenle bizi tercih etmeye başladı. Hedeflerimden biri olan Türkiye’de bayilik sistemine geçiş konusunda birçok ilden bayilik talebi aldım. İş hacmimiz mutlaka artacak aldığım telefonlar bunu gösteriyor.

AMA artık DAHA BÜYÜK HAYALLERİM var: 

  • Türkiye’de çok güçlü bir bayilik sistemi kurmak,
  • Belirlediğim bir kaç noktada üretim tesisi açmak,
  • Ulusalda yakaladığımız bu marka değerini globale taşımak.

Ve en güzeli; o kadar çok mesaj alıyorum ki işletmesini kurmak isteyen ama yolun başında olan insanlardan. Fikrime danışmaları ve onlara yol göstericiliği yapmak çok mutlu ediyor beni…

Çevreci buluşunuz üzerine yalnızca Türkiye değil, Dünya’da da fark yaratmaktasınız. Defne Pelet’i kurarken, bu denli büyüyeceğinizi tahmin ediyor muydunuz, dünyaya açılmak gibi bir hedefiniz var mıydı?

İlk aşamada bu kadar büyüyeceğimi hayal etmemiştim, ürünümün Finlandiya’da kullanılacağını hatta 10 ülkeden temsilcilik isteyeceklerini de. Bunların hepsi benim için mucize gibi ve şükür sebebi.

İlk aşamada sadece ürünü üretebilmeye, müşteri ile yakından ilgilenmeye çabaladım. İlk hayal ettiğim şey kullananların memnun olmasıydı .Müşterilerine doğru bir şekilde yardımcı olup problemleri çözümlediğiniz zaman büyüme kaçınılmaz oluyor. Daha sonra farklı şehirlerden ürünüme olan ilgi arttı ve bulunduğum noktadan kilometrelerce uzağa ürünümü göndermek bende tutku oluşturmaya başladı o zaman hedef koydum Türkiye’de her noktada “Pelet” dendiği zaman akla gelen +6ilk isim olmak istiyorum dedim ve bunun üzerine çalışmalar yapmaya başladım. Şuan ki hedefim Türkiye’de kazanmış olduğumuz bu marka değerini yurt dışında da sağlayabilmek. Şuna inanıyorum ki eğer gerçekten inanırsanız kağıttan kuşlar bile uçabilir, bu ürünü üretebilmek bu kadar çok insana kullandırabilmek ve bu kadar uzaktaki insanlar ile iletişime geçip kullanmaları benim için gerçek bir mucizedir. Ben sadece çok inandım…

Pelet yakıtının tam olarak özellikleri ve maliyeti nedir? Sizce tüm Türkiye’de muadilleri yerine çevre dostu peletin kullanımı için nasıl bir yol izlenmeli?

Pelet yakıtı, her türlü ormansal atıkların hiçbir kimyasal bağlayıcı kullanmadan yüksek sıcaklık ve basınç sonucunda elde edilen bir katı yakıttır. Ayrıca pelet yakıtı ısıl derecesi yüksek, kül oranı ve karbon salınımı en az olan bir katı yakıt çeşididir.

Fosil yakıtlar gibi kullanım sırasında çevreye zarar vermez çünkü hiçbir kimyasal bağlayıcı kullanılmaz. Karbon salınımı en düşük yakıt çeşididir. Bu analiz sonuçları ile somutlaştırılmıştır.

Kömür kullanımı çok fazla bu ürün stokerli kazan (fındık kömürü kazanı) , pelet kazanları, ve pelet sobaları için kullanıma uygundur. Fabrikalar, termik santrallerin çoğu kömür kullanarak ısınma ihtiyacını gidermektedir. Oysa pelet yakıtı kullanılırsa hem ısıl derecesi yüksek bir ürün kullanacaklar hem de çevreye zarar vermeyecekler, bacalarına filtre takmalarına gerek kalmayacak.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında katı yakıt ihalelerine pelet yakıtı da dahil edilmelidir. Hatta toplu yerleşim birimlerinde kömür kullanımı yasaklanmalıdır.

Özellikle termik santraller ve fabrikalar ısıl enerjisini, yenilenebilir enerji ile karşılamalıdır.

Avrupa’da bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. 

Pelet yakıtının  Kyota Protokolü’nde karbon salınımı kabul edilebilir ölçülerde olarak belirtmiştir. Ve bir çok ülkede imzalanan yeşil mutabakat ile yenilenebilir enerji kullanımına dikkat çekmektedir.

Diğer yakıtlara oranla daha ekonomik bir yakıt çeşididir. Ton fiyatları ortalama 750- 1100 TL. arasında değişmektedir . Diğer yakıtlar ile performans olarak değerlendirdiğimizde çok daha uygun bir maliyet söz konusu olmaktadır. 1 KG PELET yakıtı 4 kg odunun vermiş olduğu ısıl derecesine sahiptir.

Kömür ortalama 3500 ila 7000 kcal ısı derecesine sahiptir ancak atık oranı % 30-45 arasında değişmektedir. 

Pelet yakıtının ortalama 4500-5200 kcal ısıl derecesine sahiptir ancak atık oranı %1 dir .

Daha basit bir ifade ile ;  insanlar kömüre verdikleri paranın çoğu ile enerji sağlayamıyor ama pelet yakıtı aldıkları zaman paraları boşa gitmiyor, hepsi ile verim almış oluyorlar.

Kaldı ki kcal değeri 5000 üzeri fosil bir yakıt yani kömür daha çok yurtdışından dolara bağlı olarak satışı yapılan ürün oluyor.

Tamamen ülke öz kaynaklarından oluşan ve atık malzemelere kullanılarak üretildiği için pelet, yenilenebilir bir enerjidir.

Yerli üretim olduğu için döviz kurlarından etkilenen bir fiyatlaması da yoktur.

Zehirli bir gaz çıkışı yoktur. İlk yanma ve söndürme anında duman çıkar oda zarar vermez.

Sıkıştırıldığı için diğer katı yakıtlara oranla daha az yer kaplar. 

Firmanızı kurarken kendi kendinizi nasıl motive ettiniz?

Öncelikli olarak ÜRETİCİ olmak zaten güzel bir motivasyon oldu benim için üretimini yapmış olduğum ürünü araştırdıkça faydasının hem doğaya hem insana olduğunu anladıkça bu işin üzerine gittim. Ürünlerimi kullanan insanlar ile aramda duygusal bir bağ oluştu hepsi ile yakından ilgilendim ve aldığım geri dönüşler de beni motive etti.

Ailem bana destek oldu yaşadığım olumsuzluklara hep “benim için tecrübe oldu” diyerek yaklaştım. Ve bana inanan ve güvenen ailemin güvenine layık olmak için hep başarmak istedim.

Babam hep şöyle derdi “Kaymakam olsan bu kadar mutlu olmazdım.” Ben de onlara layık olmaya çalıştım 🙂

 Tabii ki aldığım her ödül beni fazlası ile motive etti. İlk olarak KAGİDER PROJE 15 kazananı olarak aslında girişimciliği, girişimci ekosisteminin ne olduğunu bu yarışma ile anladım. Kagider kadınlara destek olan bana göre en güvenilir sivil toplum kuruluşu ve ürünümü ilk defa Kagider’ deki önemli iş insanlarına anlatıp kabul görmek yüksek bir motivasyondu. Her ödülde daha ileriye gitmeye ve aldığım ödüllerin bu alkışların altını doldurmaya ve gerçekten hak ederek ilerlemek, hak ettiğim için alkışlanmak istiyorum.

Hayatınızda size ilham kaynağı olan birisi var mı?

En büyük ilham kaynağım BABAM. Babasını küçük yaşta kaybedip, 8 kız kardeşinin bakımını üstlenen, çok zor şartlarda büyüyen, her türlü riski alıp kendisine Taşkıran Defne adında ihracat hacmi büyük bir firma kuran ve defne yapraklarını satarak bana DEFNE PELET’ i kurmak için maddi ve manevi anlamda destek olan babam tabii ki… Gerçek bir girişimcidir. Kendisi ile sohbet eden çoğu kişi için bir fabrika kurmak ister. Çoğu cümlesini yazarım çünkü benim için altın değerindedir. Ve beni böyle bir girişimci ruhla yetiştirdiği için de ayrıca çok mutluyum . Babamdan aldığım ticari tecrübeleri kendi isteğim, azmim ve eğitimim ile birleştirdiğim için DEFNE PELET başarılı oldu bence.

Bir kadın için ekonomik özgürlüğün önemi sizce nedir?

Ekonomik özgürlük kadın için de erkek için de söz hakkına sahip olmak demektir. Ekonomik özgürlük bir kadın için bir çok anlamda özgürlük demektir. Çok önemlidir ve önemsenmelidir. Hayat şartları maalesef ki çok zorlayıcı, çocuklar eklenince her anlamda fedailik yapan kadın oluyor. Sosyal alanda aktif olabilmek için maddiyat yetersiz kalıyor ve bu da psikolojik olarak kadınları çok olumsuz etkiliyor. Bu aslında en basit örnek. Toplum olarak ilerleyebilmemiz ancak kadınlar ekonomiye dahil olursa mümkün olabilir. 

Bir kadın kendi ayakları üzerinde durabilen, ihtiyaçlarını kimsenin vicdanına bırakmadan alabilen, çocukları için güçlü ve güzel bir rol model olmalıdır. Ayağa kalkmalıdır ki toplumda kalkınsın!

Hayallerinin peşinden koşma konusunda cesaretsiz olan tüm kadınlar için öneriniz nedir? Sizce nasıl daha cesur olabilirler?

Hayal sadece düşüncede kalmamalıdır kesinlikle harekete geçip üzerine gidilmelidir. Hayalde kalırsa sadece hayal olacak. Ancak harekete geçersek hayallerimizi gerçeğe döndürebiliriz.

Denemeden neyin nasıl olacağını bilemeyiz ve bence hayallerimiz denenmeye değer. Hem bir şans verelim ne kaybedeceğiz ki en fazla “denedim olmadı” deriz. Ama deneyip de başarılı olabilirsek her şey dönüşecek. Buna siz bile inanamayacaksınız.

İsteyin ama tüm hücreleriniz ile uykunuzu kaçıracak kadar istekli olun hayalleriniz için.

Israrcı olup, hayallerinize ulaşmak için ısrarla üzerine gidin.

Pes etmeyin, bir fikir ancak ve ancak sürekli ilgilendiğiniz zaman parlıyor.

Kendinize inanın ve kendinizi en yukarda hayal edin mutlaka sonuç veriyor.

Ve girişimci  başarmış kadınlar ile sohbet edin cesaret bulaşıcıdır…

Sevgiler…

Yıllardan beri uygulamaya geçilmesi için beklenen regl izni için günümüz iş dünyasında firmalar yavaş yavaş görüş değiştirmeye başladı. Kadınların menstruasyon dönemlerinde vücutlarında meydana gelen hormonel değişimlerin ister istemez iş verimini düşürdüğü ve dinlenme ihtiyacı duydukları herkesçe bilinse de ne yazık ki bu konuda bu zamana kadar pozitif bir gelişme kaydedilememişti. İzin kullanmak isteyen kadın çalışanlar ya yıllık izin, ya ücretsiz izin ya da fazla mesailerden hak kazandıkları izinleri kullanırlardı. Ancak bir ilk olarak uygulamaya geçen bazı iş yerleri sayesinde değişimin başladığı müjdesi alındı.

Dünyada ilk olarak 1947 yılında Japonya’da kadınlara verilen regl izni, Filipinler, Çin, Tayvan ve Endonezya’da da mevcut. Bazı ülkeler kadının bu izni kötüye kullanacağını düşünerek, doğruluğunu teyit etmek amacıyla çalışanından idrar tahlili dahi isteyebiliyor. İngiltere’de ise bir jinekoloğun sosyal medya üzerinden başlattığı 3 günlük izin kampanyasına  halktan destek hızla artarken, tüm gözler kendi ülkemize,Türkiye’ye dönüyor şimdi.

2004 yılında yürürlüğe giren Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nde regl iznine değinilmişti. Ancak 2013 tarihinde bu yönetmelik rafa kaldırıldı. Aradaki 9 senede ise yönetmelikte yazdığı halde regl izni hakkında herhangi bir uygulamaya geçilmedi ve kadınlar için oldukça önemli olan bu konu yalnızca yazılı bir madde olarak satırlar arasında kaldı. Daha kötüsü ise bu yönetmeliğin kaldırılması kadınlara uygun olmayan kanalizasyon, tünel inşaatı gibi pek çok işte çalıştırılmanın da önünü açmış durumda, hem de kadın sağlığına yönelik herhangi bir tedbir alınmaksızın.

Yıl 2020 ve şimdi müjdeli haber önce ünlü telefon uygulaması Zomato’dan, akabinde de İzmir’e bağlı Bornova Belediyesi’nden geldi. Kadınlara regl izni tanıyan bu iki kurum da diğer iş yerlerine örnek olması açısından takdir ediliyor. Umuyoruz ki diğer kurumlar da olması gerekeni, kanunda olup olmadığına bakmaksızın yerine getirirler. Böylece kurum içinde motivasyon ve firma bağlılığı adına harika bir adım atmış olacaklar.

“İlham Veren Kadınlar”da bu kez yaşadığı hastalığı yenip hayata yeniden başlayabilen ve yaşamını tereddüt etmeden yeni baştan kurabilen, ışığı ve bilgisini başkalarıyla paylaşmayı kendisine rol edinmiş olan güçlü bir kadın, sevgili Ece var. Sorularımız ve içten cevaplarıyla Ece sizlerle…

1. Ece Kantürk’ü kısaca tanıyalım.

İzmir’de ailesiyle birlikte yaşadığı güvenli alandan ayrılıp İstanbul’a gelmiş, buradaki yaşamı tanımak için emek vermiş ve sonunda İstanbul’un fırsatlarını severek burada kalıp hayatı keşfetmeye devam eden bir insan Ece Kantürk. Burada iş hayatını öğrenip işe alım danışmanlığı yaparken birçok farklı insanla ve kurum kültürüyle tanışma fırsatı ve İstanbul’un besleyici doğasında farklı eğitim ve deneyimlerle ruhunu besleme imkanı bulmuş birisi.
Şu anda kendine iyi gelen şeyleri başkalarına da faydalı olmak adına, keyifli geçecek eğitimler tasarlıyor ve bunları severek paylaşıyor.

 

2. Hepimizin hayatında dönüm noktaları var. Senin için bu dönüm noktaları neler?

Ortaokulda eskrime başlamak bireyselliğe ilk adım attığım nokta oldu. Ortaokul ve lise hayatım boyunca eskrim sayesinde özgürlüğü, cesareti ve başarıyı deneyimledim. Eskrimin kendimi ifade edebildiğim bir alan olması, dönüşümüme büyük katkı sağlamıştır. Üniversitede reikiye ve meditasyonlara başlamam, ney ile tanışmam, kendimle ilgili farkındalıklar yaşadığım, “Ece kim?” diye sorduğum ve cevaplarıma göre yaşamımla ilgili kararlar aldığım, daha da önemlisi kararlarımın sorumluluğunu almayı öğrendiğim bir süreç. Ve en büyük dönüm noktası yaklaşık 3 sene süren hastalık ve iyileşme sürecim. En son olarak İstanbul’a gelme kararım.

3. Üniversite yıllarındaki hastalık sürecinden bize bahseder misin? Bu süreci aşmanda en büyük destek düşüncelerin ve hayallerin nelerdi?

Orta kulağımda bir rahatsızlık vardı, klasik prosedürler uygulandı tedaviler denendi ama sonuç alınamadı. Sonunda bir doktorun farklı düşünerek harekete geçmesiyle kulağımda tüberküloz olduğu fark edildi. Dr. House dizisinde görülen vakalar gibi 😊 Nadir rastlanan bir hastalıktı, onun tedavi ve ameliyat süreci yaklaşık 3 sene süren ve sağlığıma kavuşmamla tamamlanan bir dönem geçirdim.
O dönemi aşmamda en önemli destek Polyvagal Teoride de bahsedilen sosyal destek. Öncelikle ailemin yanımda olması, sonra aramızda kuvvetli bağlar olan arkadaşlarımın beni yalnız bırakmaması o günlerde benim için süreci kolaylaştırdı. Hastalıkların zihinsel nedenleri, beynin nasıl çalıştığı, nörokimyasalların nasıl işlediği ve iyileşme yöntemleriyle ilgili araştırmalar ve öğrendiklerimi uygulamam büyük destek oldu. (her zaman ekliyorum doktorların uyguladığı tedavinin yanında zihinsel pratikler yaptım) En büyük hayalim de sağlığıma kavuşup özgürce hayatı keşfetmeye devam etmekti.

4. Hastalıkları yenme konusunda çevrenin etkisi sence nasıl? Neler yapılabilir?

Yakın ve güvende hissettiğimiz ilişkilerle çevrili olduğumuz zamanlar bize “Güvendesin bir tehdit varsa da başa çıkabilirsin” yani HER ŞEY YOLUNDA mesajını veriyor. Bu mesaj olduğu zaman kişinin de içinde bulunduğu durumla yüzleşmesi ve bununla başa çıkması daha kolay olabiliyor. Aslında etraftaki sağlıklı herkes sadece sakin bir şekilde mevcudiyetlerini paylaşsa bile yeterli. Böyle bir durumda sana acıyarak bakan gözler ya da normalden fazla neşelendirmeye çalışanlarla dolu yapmacık bir çevre, ihtiyacın olan sosyal desteği sana sağlayamıyor.
Bu gibi dönemler sadece hasta olan için değil etrafındakiler için de zorlu süreçler olabiliyor. Benim önerim uçak düşerken ebeveynlere maskeyi önce kendinize takın derler ya onun gibi “herkes önce kendine baksın” siz iyi değilseniz etrafınızda sizin yardımınıza ihtiyacı olan kişilere de yardımcı olamazsınız. Etrafınızda hasta veya sıkıntılı bir durum yaşayan birisi varsa ve ona yardım etmek istiyorsanız önce kendiniz için yaşam kaynakları yaratarak deponuzu doldurun sonra çok daha kolay destek olabilirsiniz.

5. Hastalık sebebiyle ney çalmayı bırakmışsın, yerine ne koydun ney çalmanın? Nasıl bir geri dönüşümü oldu sana?

Açıkçası o dönemde maalesef yerine tam bir şey koyamadım ☹. Sadece benim için çok daha fazla kitap okuyabildiğim, yazılar yazabildiğim, meditasyon yapabildiğim bir dönem oldu. O günlerde yaptığım bu birikimler daha sonra iş hayatımda çok işime yaradı.

6. İş hayatı ve sosyal hayatta çok yönlü olduğunu biz biliyoruz. Mesleki anlamda ve diğer zamanlarında neler yapıyorsun?

Aslında bu soruya Pandemi’den önce ve Pandemi’den sonra olarak iki şekilde yanıt verebilirim. Pandemi’den önce sevdiklerimle zaman geçirerek, işim gereği bol bol seyahat ederek, kadın çemberleri organize ederek, yeni insanlarla tanışarak, yürüyüş yaparak, İstanbul’un her türlü kültürel etkinliğinden faydalanmaya çalışarak ve olmazsa olmaz eğitimlerimle ilgili gelişmeleri keşfederek zamanımı geçiriyordum.
Pandemi’den sonra özellikle yüzyüze eğitimlerimin durmasıyla benim için alışılmadık bir süreç başladı. Eski işimde de çok seyahat ediyordum yaklaşık 10 yıldır yollardayım ve ilk defa bu kadar uzun süre evdeyim. Neyse ki online eğitimler devam ediyor 😊 bilgileri online olarak paylaşmaya devam ediyorum. Tedbirli bir şekilde evde kalarak, eğitimlerimde paylaşmak için gelişmeleri daha yakından takip etme imkanı buldum. Hayatıma yoga eklendi. Yavaşladım ve aslında yeni dünya düzeniyle ilgili düşünmek ve harekete geçmek için fırsat buldum.

7. Kadın Çemberi oldukça ilgi çekici duruyor. Bize detaylı bilgi verir misin?

Çemberlerle Kadın Çemberi Kolaylaştırıcılık eğitimi ile Filiz Telek sayesinde tanıştım. Hiç tanımadığın insanlarla bir çemberde oturarak derin dinleme pratiğiyle kalbini açmak, açılan kalpleri kucaklamak ve bu bağlantıyı bütün hücrelerinle hissetmek benim için çok etkileyici bir deneyimdi. 2 senedir bende kendi açtığım alanlarda çember kolaylaştırıcılığı yapıyorum. Çember Adabı Kadim bilgelikten geliyor eski topluluklarda kullanılan bu pratik günümüzde kendimizle ve başkalarıyla bağlantıda olduğumuzu hissetmemize yardımcı oluyor. Unuttuğumuz sosyal güveni hatırlıyoruz. Birbirimizi yargısız dinleyerek, tüm mevcudiyetimizle tanık olarak ve kalpten iletişimi sağlayarak kendimizin ve bizi çevreleyen insanların isteklerini ve ihtiyaçlarını hissedebiliyoruz.
Pandemi sürecinde daha da öne çıkan bir gerçeği deneyimliyoruz. Esas ihtiyacımız yeni bir telefon yeni bir iş veya bir giysi kumaş parçası değil esas ihtiyacımız Transaksiyonel Analiz’de bahsedilen “tanınma açlığı” başka insanlarla ve dış çevreyle ilişki kurmaktır. Biz varlığımızı sürdürmek için, başka insanlarla ve dış çevreyle fiziksel veya psikolojik olarak temas kurmaya ve varlığımızın kabul görmesine ihtiyaç duyuyoruz. İşte çemberler tam olarak bu ihtiyacımızı gidermek için fırsat bulduğumuz birbirimizi olduğumuz gibi gördüğümüz ve kabul ederek kucakladığımız alanlar.
Bozuk bir makine olduğumuzu bize söyleyerek sürekli değişmemizin talep edildiği güvensiz alanlardan uzaklaşıp olana izin vererek kalplerin buluştuğu güvenli ve şefkatli bir alan.

Çember’in merkezi olarak kullanılan bu alanın etrafında tüm katılımcılar oturur ve herkes kendisine ait anlamı olan bir objeyi çembere koyar ve böylece herkesin enerjisi çemberde toplanmış olur.

8. Hayatta sana en çok ilham veren şey nedir?

Her gün yeni bir ilham çıkıyor karşıma 😊 En çok değil de size en yakın zamanda bana ilham olan İtirazım Var filminde geçen cümleyi paylaşayım.
“Kainatta ne varsa şu anda oluyor, görmüyor musun? Sadece burada, sadece şimdi. Gözlerini kapa, kalbini aç, aklını da bırak gitsin…”

9. Şu an çocukluğunda olmak istediğin kişi misin yoksa çok daha farklı mı?

O zaman ne istediğimi hatırlamıyorum sanırım öyle büyük bir hedefim de yoktu hastalık sürecime kadar daha çok anı yaşayan bir çocukluk ve gençlik yılları geçirdim. Ama şunu söyleyebilirim şu an çocukluğumda olduğum kişiyim 😊 Aynı hayatı keşfetme heyecanı, aynı neşe devam ediyor.

10. Bundan sonraki hedeflerin nelerdir?

Korku, nefret ve endişelerden oluşan eski dünya düzeninin yerine sevgi ve güven dolu başka bir dünya düzeninin mümkün olduğunu ve bunu kolaylaştıracak bilgileri, yolları neşe ve sevgi ile başkalarıyla farkındalık arttırmak amacıyla paylaşmaya devam edeceğim.
Özellikle kurumsal hayatta artık geçersiz olan iletişim stratejileri & psikolojik oyunlar ilgimi çekiyor.
Kendi ihtiyaçlarıyla bağlantıda ve ihtiyaçları doğrultusunda harekete geçen 90’lı yılların sonlarında doğan yeni neslin iş hayatına katılmasıyla tüm dinamikler değişti. Bu konuda kişilere destek olacak yeni nesil kişisel gelişim çözümleriyle ilgileniyorum.
Ve olmazsa olmaz Kadın Çemberleri için alan açmaya devam etmeyi hedefliyorum…

İş dünyasının azimli çalışanları, parlak fikir sahipleri, kurtarıcı kahramanları, pratik çözüm bulucuları kadınlar ve iş hayatındaki sadece kadınlara özel haklar konulu yazımızı okumaya hazır mısınız? İşte 4857 sayılı iş kanununun kadınlara tanıdığı haklar:

  • Evlilik Sebebiyle Kıdem Tazminatı : İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtildiği üzere; kadın çalışanlara mahsus olan evlilik sebebiyle kıdem tazminatı alma hakkı, nikahtan itibaren 1 sene sonrasına kadar kullanılabilir. Düğün tarihi değil, nikah tarihi önemlidir. Kadın çalışanlar, evlilik cüzdan fotokopisi ve bir dilekçe ile “Evlilik sebebiyle iş akdimi feshediyorum” şeklinde taleplerini kurumlarına belirtmelilerdir. Evlilik sebebi söz konusu olduğunda iş akdinin feshedilmesi için ihbar süresi bulunmamaktadır.
  • Doğum İzni (Doğum raporu):  Analık izni diye de geçen doğum izni toplam süresi 16 haftadır. Bu sürenin 8 haftası doğumdan önce, 8 haftası ise doğumdan sonra kullanılmak üzere kadın doğum uzmanınız tarafından planlanır. Ancak talebiniz ve doktorunuzun onayı olursa doğumunuza 3 hafta kalaya kadar çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu seçeneği tercih ederseniz doğum öncesinden artan 5 hafta, doğum sonrası izninize eklenir. Burada doğum zamanı için gebeliğinizin 40. haftası baz alınır, elbette doğumunuzun tarihine göre süreler yeniden doktorunuz tarafından revize edilecektir. Çoğul gebelikler için (ikiz, üçüz) toplam süreye ekstradan 2 hafta daha eklenir. Bu 16 haftalık süre için iş yeriniz size herhangi bir maaş veya sgk prim ödemesi yapma zorunluluğunda değildir, bu süreçteki maaşınızı Sosyal Güvenlik Kurumu sizin adınıza PTT’ye yatırmaktadır. Takibi için SGK’yı arayabilirsiniz.

Dip Not: Doğum sonrası verilen 8 haftalık izin hakkınız, evlat edinmeniz durumunda da mevcuttur.

  • Süt İzni : Doğum izni bitip iş yerine dönen kadın çalışanlar için günlük 1.5 saat süt izni bulunur. Bu izinler çalışanın talebine göre haftalık toplu olarak kullanılabilir. Çalışan süreyi ne zaman kullanacağını kendisi belirler (gün ortası, gün sonu .. gibi) Toplu kullanımlarda genellikle haftada 1 güne tekabül eder. Bu izin doğumdan sonra 1 sene geçerlidir. Önemli nokta; işe dönüş tarihi değil, doğum yapma tarihi esas alınır. Çalışılmayan günler için süt izni hakkı bulunmaz, fiilen işe gelinen günlerde bu izin söz konusudur.

  • Doğum Sonrası Ücretsiz İzin : 16 haftalık doğum iznini kullanan kadın çalışanların 6 ay ücretsiz doğum izni kullanma hakları bulunur. Bu hak, işveren onayı gerektirmeden kadınlara verilen bir haktır. Bu süreçte işverenin size maaş veya SGK prim ödemesi yapmak zorunluluğu yoktur.
  • Süt Parası : Doğum yapan ve çalışan kadınlara ödenen bir seferlik paradır. Tutarı her sene için güncellenir, zaman aşımı 6 aydır. SGK tarafından PTT’ye sizin adınıza yatırılır. Başvurusu için SGK’yı aramalısınız.
  • Gebelikte Doktor Kontrolleri: Gebelikte her ay gidilen rutin doktor kontrolleri için izin kullanılır ve bu izinler izin hakkından düşülmez veya ücretsiz izne çevrilmez. Ücretli izin söz konusudur. Yani gebelere maaş kesintisi yapılmadan doktor kontrollerine gitme hakkı bulunmaktadır.
  • Gebelikle İlgili Özel Durumlar :  İş Kanunu’ nun 74. maddesine göre; hamileler günde maksimum 7.5 saat (mola süreleri hariç) çalıştırılabilirler. Ayrıca fazla mesaiden ve gece çalışmasından muaftırlar.  Bu iki hususta gebe çalışanın kendi rızası dahi olsa olası bir durumda kurumlar sorumlu tutulacaktır.  Ayrıca kurumun kıyafet yönetmeliği gereği belirlenen şartlar (örneğin topuklu ayakkabı veya dar üniforma) gebeyi rahatsız ediyorsa revize edilmelidir. Kadın çalışanlar, gebeliği tehlikeye atılan bir görev başında ise gebelik boyunca farklı bir departmana ve rahat çalışma şartları sunulan bir göreve tayin edilmelidir. Bu durumlarda çalışanın maaşında herhangi bir kesinti yapılması uygun değildir.
  • Yarım Çalışma :  16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren  çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla kadın  çalışanlar eğer isterlerse;  birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin alabilirler. Çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün eklenir. Yarım çalışma sonrası tam zamanlı çalışmaya dönen kadın işçi çocuğu 1 yaşına gelmemişse süt iznini kullanmaya devam edecektir.
  • Regl İzni : Kadınlara yönelik bu özel durum için geçmiş yıllarda pek çok adım atılmaya çalışılsa da uygulamaya geçilmesi hala mümkün olmadı. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan kadınlar için regl izni 5 gün olarak belirlenmişti ancak uygulanamadan bu yönetmelik rafa kaldırıldı. Şuanda regl izni verilen sadece 2 kurum bulunuyor. Biri İzmir Barosu, diğeri ise Tunceli Belediyesi. Darısı tüm diğer kurumların başına.

              Dip Not : Bir de kadınlar için verilen doğum yardımı adı altında bir hak daha vardır ancak bu hak için çalışan anne olmak şart değildir. Canlı doğum yapmanız, TC vatandaşı veya mavi kart sahibi olmak yeterlidir.15.05.2015 tarihinden sonraki doğumlar için ödenen doğum yardımı her çocuk için ayrı tutardadır. 1.çocuğunuz için 300 TL, 2. çocuğunuz için 400 TL.,3. çocuğunuz için ise 600 TL. olarak belirlenmiştir. 3’ten daha fazla çocuğunuz olursa yine 600 TL. yatırılacaktır. Evlat edinmeniz durumunda, evlat edinilen çocuğunuz için bir yardım verilmez ancak çocuk sayısında bu durum dikkate alındığından önem taşır. Doğum yardımından faydalanmak için  zaman aşımı 5 senedir.