Etiket

kendini sevmek

Yazılar

İster aile, ister arkadaş, ister aşk  ilişkisi olsun, her ilişkide istenmeden kabul edilen ve hayır demekten çekinilen durumlar vardır. Çoğu zaman istemeye istemeye durumu kabullenmek hepimizin sıkça yaşadığı bir durum. Bunun en büyük sebebi ise çocukluğumuzdan beri “hayır” demenin karşı tarafa ayıp olacağının bizlere empoze edilmesidir. Toplumumuz ve kültürümüz gereği benmerkezci gözükmeyip, her zaman karşı tarafı da kendimiz kadar çok düşündüğümüzü yansıtmak olağan bir durum olarak hayatımızın içindedir. Halbuki bu davranış bize neler kaybettiriyor artık bunu da düşünme zamanımız geldi de geçiyor.

Neden Hayır Demekten Çekiniriz?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ana sebep bizlere dayatılan “ayıp olacak” kaygısı. Bunun yanı sıra bir diğer önemli sebep ise kaybetme korkusudur. Karşınızdaki insanı kaybetmekten korktuğunuzda tüm hayırlar, evete dönüverir ister istemez. Burada önemli nokta bahsi geçen kişiye verdiğiniz değerdir. İyi bir analiz yapmak gerekecektir.

Hangi Durumlarda “Hayır” Demeli?

Açıkçası konu/mekan fark etmeksizin,  istemediğiniz her şey için “hayır” diyebilmelisiniz. Bu birlikte sinemaya gitmekten tutun da, birlikte hayat geçirmeye kadar her konuyu kapsayan çok geniş bir çember. Hayır demek isteyip, diyemediğiniz her an, sizden giden bir şeyleri ifade ediyor. İstemediğiniz hiç bir şey için kendinizden ödün vermemelisiniz aksi takdirde ileride bu fedakarlığınızın karşılığını alamadığınızı düşünerek üzülen taraf maalesef siz olabilirsiniz. Neden kendinizi başka birinin mutluluğu için mutsuz ve pişman hissedesiniz ki?

“Hayır” Demeyi Destekleyen Davranışlar

  • Tutarlılık : Bugün hayır olan şey, bir çiçek, bir iltifat veya bir minnet duygusu ile “evet”e dönerse o zaman karşı tarafa fikrinizin tutarlılığı değil, beklenti içinde oluşunuz imajı yansıyabilir. Bu da sizin her konuda fikrinizi çabuk değiştirebileceğiniz algısı oluşturur ve başka konularda da hayır demeniz pek bir anlam ifade etmez.
  • Prensip Edinme : Bir konuda düşünceniz hayırsa, prensiplerinizi korumayı sürdürmelisiniz. Bu ilk başta kendinize olan saygınız için şart. Aksi takdirde prensiplerinizi çiğnediğiniz için kendinize kızabilir ve küsebilirsiniz.
  • Açıklama : Sizin için konunun neden hayır olduğunu belirtirseniz karşı taraf daha da ikna olacaktır. Detay belirtmekten kaçınmayın böylece benzer durumlarda daha az sıkıntı yaşayacaksınız.
  • Vücut Dili : Açıklamalarınızı yaparken vücut dilinizi iyi kullandığınız takdirde, karşı taraf sizin kararlılığınızı daha iyi fark edecek ve sizi gereksiz yere fikir değiştirmeye zorlamayacaktır.

Hayır demek, toplumun bize öğrettiği gibi bir kabalık, bir bencillik, bir benmerkezcilik olarak algılanmamalı. Hayır demek herkesin medeni bir hakkı, bir tercihi ve bir çeşit kendini ifade şeklidir. Sizin kendinizi “evet” demeye hazır hissetmediğiniz hiç bir şey için “hayır” demek bir lüks değildir. İstemediğiniz her teklif için çekinmeden hayır deyin, sonra kendinize samimi bir teşekkür edip, hayran kalacaksınız.

 

Hayatta her şeyin mevcut olandan daha güzel olması için aradığınız anahtar aslında sizin elinizde. Üstelik bu öyle bir anahtar ki, size arzuladığınız pek çok kapıyı açabiliyor. Bu anahtar için yapmanız gerekenler ise çok basit. İşte kendinize yapabileceğiniz 5 iyilik :

 

  1. Kendinizi Daha Çok Sevin : Şimdi hayatınızdaki tüm sevdiklerinizi gözden geçirme zamanı.. Onlar için neler yapabileceğinizi hayal edin. Onların mutluluğunu istiyorsunuz değil mi? Peki ya sizin mutluluğunuz? Önceliği kendinize vermekten çekinmeyin. Çünkü siz mutlu oldukça onları daha da mutlu edeceksiniz. Bunun da ilk yolu kendinize olan sevginizden geçiyor. Kendinizi herkesten daha çok sevin.
  2. Olumlu Düşünün : Olumsuz fikirler zihninizi bir örümcek ağı gibi hızlıca sarar ve sizi karamsarlığa iter. Zamanla her konuda karamsar olduğunuzu görürsünüz. Kendinizi böyle bir ruh haline sokmaya ne gerek var? İyimserliğe odaklanıp, hayattan keyif almaya bakın. Araştırmalara göre iyimserliğin %30’u genetik, %70’i ise sonradan öğreniliyor. O zaman iyimser bir ruh hali için her şey sizin elinizde.
  3. Geçmişe Sünger Çekin : “Geçmiş geçmişte kalmalı” sözünü geçmişi her düşündüğünüzde kendinize hatırlatın. Adı üzerinde “geç”miş. Önemli olan bugününüz. Eğer bu günleriniz için de ileride hayıflanmak istemiyorsanız bugün ona göre yaşayın. Sürekli geçmişteki hatalarınızı düşünmeniz sizi sadece dibe çeker. Boş yere kendinizi üzmeyin.
  4. Kendinizi Dolduruşa Getirmeyin : Her insanın olumsuz özellikleri veya yaşadığı tatsız olaylar vardır. Bu olayları sürekli hatırlamanız sizi sadece mutsuz eder. Kendinizi bunlardan soyutlayın. Gerekirse bir kez kendinizle yüzleşin ve konuyu kapatın. Durmadan aynı konuları düşünüp veya başka biri ile paylaşıp kendi kendinizi dolduruşa getirmeyin.
  5. Başkalarıyla Kıyaslama İçine Girmeyin : Başka insanları kendinizle sürekli kıyaslamayın. Herkesin hayat boyu sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar farklıdır. Sizin önceliğiniz kendi avantajlarınıza odaklanmak ve bunları arttırmak olsun. Başkalarının mutluluğu veya mutsuzluğundan pay çıkarmaya çalışmayın. Siz herkesten bağımsız bir bireysiniz, bunu unutmayın.