Etiket

kreş çağı

Yazılar

Tebrikler! En zorlu dönemleri geride bıraktınız ve artık biricik yavrunuzun kendisine ait yepyeni bir dünyası, kendi arkadaşları ve kendi ortamı olacak, bu onun hayatının geri kalanı için harika bir başlangıç. Ancak bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için, sağlıklı başlayabilmesi gerekiyor ve bunun için, tahmin edebileceğiniz üzere, size düşen bir şeyler elbette var.

Kreş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli? yazımızda doğru seçim için püf noktaları sizinle paylaşmıştık. İçinize sinen bir kreş seçtiyseniz, şimdi ikinci kısım olan alışma sürecine geçeceğiz.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuğunuzla iletişim kurmanız çok önem taşıyor.  Okulun ilk gününden bir süre önce,  okul nedir, nasıl bir yerdir, orada neler yapılır, öğretmen ne demektir gibi onunla kendisinin algılayacağı şekilde  sohbetler edebilir ve hatta bu süreci aktaran kitaplardan faydalanabilirsiniz. Görsel anlatım sunan kitapların gücü burada da işinize yarayacaktır.

Çocuğunuzun öğretmeni ile bağ kurması en önemli noktalardan biri. Bu yüzden öğretmeniyle tanışıp eğer ona ısındıysanız çocuğunuza da bunu yansıtmalısınız. Okulun ilk gününden önce öğretmeninin fotoğrafını gösterip, ismini belirtmeniz bile bir başlangıç. “Yarın okula gideceğiz, orda pek çok arkadaşın olacak, öğretmenin böyle birisi, ismi şu, seninle oyun oynamak istiyor” şeklinde bir başlangıç konuşması onu bir tık daha hazır hale getirecektir. Sizin hislerinizi onun da hissedeceğini unutmayın. Siz tedirginseniz, o da tedirgin, siz rahatsanız o da daha rahat olacaktır.

Her okulda değişmekle beraber genellikle okulun ilk 1-2 haftası oryantasyon süreci olur ve  bu süreç her çocukta farklılık gösterir. Kimi çocuklar için 1 hafta yeterli iken, kimileri 1 ay veya daha uzun süreye de ihtiyaç duyabilir. Çocuğunuzun yaşı kadar, bu zamana kadarki deneyimleri de bu süreçte etkili olacaktır.  Bu yüzden her ne olursa olsun bu süreçte çocuğunuzu diğer çocuklar ile kıyaslamamalı ve asla baskı kurup ona kendisini suçlu gibi hissettirmemelisiniz.  İlk kez dış dünyada bakım vereninden uzak kalacağı için kaygılarını normal karşılamanız çocuğunuzun ruh sağlığında elbette çok önemlidir. Oryantasyon sürecini çocuğunuzun alışma sürecine oranla mümkün olduğunca uzatmaya gayret etmeli ve bu konuda okulun da sizi anlaması için elinizden geleni yapmalısınız.

Çocuğunuzun alışmasını kolaylaştırmak için sevdiği bir arkadaşıyla aynı sınıfı seçmeniz de ayrıca işe yarayabilir. Sınıfında önceden tanıdığı bir arkadaşının olması bu adaptasyonu hızlandırabilir ve kendisini güvende hissettirebilir. Bir alternatif olarak okula giderken sevdiği bir oyuncağını yanına almasını  da önerebilirsiniz. Bu da kendisini daha güvende hissettirecektir. Ancak en önemlisi alışma sürecinde, henüz tam anlamıyla hazır değilken sizin yanınızdan zorla koparılmaması ve  mümkünse sizi görebileceği bir noktada olabilmenizdir.

Oryantasyon sürecinde yarım saat ile başlayarak, gün be gün zamanın 1 saate, 2 saate çıkarılması ve yavaş yavaş sürecin uzatılması de sağlıklı bir süreç yönetimini sağlayacaktır. Son olarak ne zaman geleceğinizi ona her gün anlayabileceği şekilde ifade etmeniz ve mutlaka söz verdiğiniz saatte  orda olmanız da hem size olan güvenini sıcak tutmasına hem de okulu sizden bir kopuş olarak algılamaması için oldukça önem taşımaktadır.

Tüm bunlara rağmen hala çocuğunuz gitmek istemediğini söylüyor, isteksizce davrandığını fark ediyorsanız hazır olmadığının göstergesi olabilir.  Bu şekilde hala okula gitmesini beklerseniz , bu durum ileride farklı sonuçlar doğurabileceği için çocuğunuzun tepkilerini iyi gözlemlemeli ve verdiği mesajları dikkate almalısınız.

Doğru kreş seçimi için bir çok aile araştırma halinde. Hangi kreş sorusu ebeveynlerin aklını kurcalarken beklentilere  uygun kreş seçmek günlerce sürebiliyor. Bu araştırmayı yapmaya başladıysanız bebeğiniz büyüdü. Tebrikler!

Bazen anne babaların iş saatleri sebebiyle bazense çocuğun sosyalleşme ihtiyacı doğrultusunda aileler 0-3 yaş arasını kapsayan süreçte kreş eğitimine yönelebiliyor. Aile yapıları, çocukların karakterleri, değerler, psiko sosyal gelişim seviyeleri herkeste farklı olduğu için aslında bir kreşte olması gerekenler de her aile için değişiyor. Bu yazımızda size çocuk odaklı, henüz oyun çağında olan bu yaş grubu çocukların mutlu ve sağlıklı olmalarını önemseyen, dost kreşlerde olması gereken özellikleri sıralayacağız.

Oryantasyon sürecine önem verilmeli

Büyüyen bebeğiniz ilk kez hiç tanımadığı yetişkinler ve bir çok çocuk ile aynı ortamda saatlerini geçirmeye hazırlanıyor. Çocukların anne babadan yavaşça, güvenli bir şekilde ayrılıp öğretmenine ve kreş ortamına alışmasını kapsayan süreç oryantasyon olarak adlandırılıyor. Bir alışma süreci olan oryantasyon düşünülenden çok daha önemsenmeli. Çocuğun dış dünyada kendi başına var olmaya çalıştığı ilk döneme hazır olup olmaması ve oryantasyon sürecinin aceleye getirilmemesi çok önemli. Kreş araştırması yapılırken oryantasyon süreci için esnek olup olmadıkları sorulmalı. Her çocuğun ailesinden ayrılıp öğretmenine ve okula alışma süresi farklıdır. Bu süre belli sayıda gün ile kısıtlanmamalı ve çocuğun durumuna göre uzatılabilmelidir. Oryantasyon yalnızca çocuğun ihtiyacı gibi görünse de anne – babanın da bu süreye ihtiyacı vardır. Çocukların kreşe başlamasıyla ailelerin de günlük yaşamı ve psikolojisi etkilenmektedir. Oldukça duygusal ve zorlayıcı olabilen bu sürecin yavaş geçirilmesi, herkese alışması için yeterli sürenin tanınması önemlidir.

Güvenlik koşulları iyi gözlemlenmeli

Bir kreşin açılıp varlığının sürdürülmesi için resmi mercilerce belli kriterlere uygun olma zorunluluğu olsa da çocuğunuzu göndereceğiniz kreşi siz de iyice gezmeli, hem iç hem de dış çevresini iyi gözlemlemelisiniz. Çocuğunuzun en başta can güvenliğini riske atabilecek durumların olup olmadığına dikkatlice bakılmalı. Evde alınan önlemlerin aynısı ve fazlasının okullarda da alınıyor olması önemlidir. Güvenlik ile ilgili olması gerekenler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Pencereler, varsa merdiven boşlukları, dış kapının her zaman kapalı olup olmadığı, hijyen gibi konulardaki sorularınızı yönetimle konuşabilmelisiniz ve okulu kayıt öncesinde özgürce gezebilmelisiniz.  Dış çevredeki büyük inşaatlar, yoğun trafik gibi durumlar çocuklar için tehlike oluşturabilmektedir. Çevresi sakin, çocuğunuzun alıştığı lokasyonda bir kreş seçmek daha güvenli olabilir.

Öğretmeni ile önce siz bağ kurun

Anne babalar çocuklarının seveceği ve sevmeyeceği kişileri rahatlıkla tahmin edebilirler. Bu sebeple çocuğunuz ile bizzat ilgilenecek olan öğretmeni ve varsa yardımcı yetkili kişiler ile tanışın. Bu kişilerin sevgi dolu, destekleyici, güven verici olmaları çok önemli. İçinize sinen, iletişimi güçlü öğretmenlerin olduğu kreşleri seçmeye çalışın.

Oyun odaklı olması önemsenmeli

Çocuklar bu yaşlarda oldukça oyun odaklıdır ve sosyalleşmek isterler. Kendilerinin saatlerce oynayabileceği, özgür oldukları, belli ders – teneffüs rutinine sokulmadıkları kreşler tercih edilmeli. Bu yaş çocukların özelliklerini iyi bilen ve ihtiyaçlarına uygun programlar geliştiren okullar tercih edilmeli. Belli ders disiplinine alıştırmayı vadeden yerlerden uzak durulmalı. Çocuğun doğasına aykırı bu yaklaşım ona zarar verecektir.

Mahremiyet konusuna önem verilmeli

Çocuğunuz henüz erken yaşlarda olsa da kendi vücudunu tanımaya hazırlanmakta ve tuvalet, giyinme gibi konuların özel zamanlar olduğunun bilincindedir. Kreşe başlayan çocukların bir kısmı tuvalet alışkanlığı edinmiş, bir kısmı ise henüz bez bırakmamış olabilir. Bu konudaki ihtiyaçların karşılanıp karşılanmadığı sorulmalı. Tuvalet ve bez değişiminin çocuğun mahremiyetine saygılı olacak şekilde yaptırılması ve tuvalet kullanılacaksa kapalı kabinlerin mevcut olması önemlidir. Bu yaş grubu çocuklar yemek yerken veya oyun sırasında üstlerini çok kez kirlettikleri için kıyafet değişimi yapılması gerekecektir. Bu giydirme işlemlerinin de özel alanlarda yapılması çocuk açısından kişisel alanlarını, özel bölge koruma bilincini geliştirmesi açısından önemlidir.