Etiket

skolyoz

Yazılar

Vücudumuza yapısal destek sağlayarak hareket edebilmemizi sağlayan sistem kas iskelet sistemimizdir. İleride sağlıklı yetişkinler olabilmek ve sağlıklı birer çocukluk dönemi geçirebilmemiz için gelişim çağındaki yıllar özenli geçirilmeli, çocukların kas iskelet sistemlerine zamanında doğru yatırımlar yapılmalıdır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ülkü Sarpkaya çocukların vücut şeklinin sağlıklı olması, kas iskelet sisteminin sağlıklı olması açısından çok önemli olduğunu belirterek ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

Doğru duruş önemli

Çocukların kas iskelet sistemlerinin sağlıklı olması ve postür bozukluğu, skolyoz, kifoz gibi hastalıklara yakalanmamak için doğru duruş son derece önemlidir. Bilgisayar başında ve yanlış oturma pozisyonlarında geçirilen uzun süreler yani çocuğun kambur ve başın eğik pozisyonda olması durumu diyaframdan sağlıklı nefes alınamamasına sebep olur. Bu kötü duruş havanın yavaş solunmasına, düşük enerji düzeylerine, omurların hatalı dizilmesine, kas spazmlarına bağlı olarak postür bozukluklarına zemin hazırlar. Sağlıklı bir vücut şeklinin gelişebilmesi için çocukların ekran başında uzun süre geçirmemesi ve doğru duruşta kalmaları önemlidir.

Çocuklar hareket etmeye teşvik edilmeli

Kas iskelet sistemlerinin doğru gelişmesi, boy uzaması, denge koordinasyonlarının sağlanması açısından çocuklar açık havada park ve bahçelerde bolca hareket etmeye teşvik edilmeli. Yaşına uygun, kendisinin de ilgisini çeken spor dallarına yönlendirilmeli. Egzersiz kas gücünü, kasların esnekliğini, eklem hareketliliğini artırır. Duruşu ve dengeyi geliştirir, kemikleri, bağları ve tendonları güçlendirir.

Sağlıklı beslenme ve kaliteli uykuya dikkat

Çocukluk çağında sağlıklı beslenme, vitamin mineral takviyeleri (özellikle D3K2 vitamini, magnezyum ve Omega3 takviyesi) ve uyku çocuğun gelişmesinde ve boy uzamasında çok etkilidir. Herkes anne karnından itibaren 35 yaşına kadar bir kemik kitlesi geliştirir. 35 yaşına kadar elde edilen bu kemik kitlesine doruk kemik kitlesi denmektedir. Sonrasında 40 yaşına kadar kemik kitlesi aynı kalır ve sonraki yıllarda yavaş yavaş azalmaya başlar. Yani hepimiz kemik sağlığımızın yatırımını çocukluktan itibaren yapmaktayız. İleriki yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmak çocukken kemik sağlığını korumaktan geçmektedir.