Etiket

soğuk havada nasıl beslenmeli

Yazılar

Kasım ayının gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları bu kışın sert geçeceğini peşin peşin belirtiyor. Kalın kıyafetler giymek  bir çözüm gibi gözükse de kışı daha az üşüyerek atlatmanın bir yolu var: Beslenme tercihleri.

Seçtiğimiz besinlerin vücudumuzun ısısını arttırdığını veya azalttığını biliyoruz.  Demir ve protein içeriği yüksek besinler vücut ısısını arttırmaya ve dolayısıyla bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı oluyor. Peki kış mevsiminde vücudunuzu daha  sıcak tutacak besinler hangileri, sizler için listeledik:

  • Tarçın : En ön sırada yerini alan tarçın hem vücut ısısını arttırıyor hem de vücudun tatlı ihtiyacını büyük oranda gideriyor. Yalnızca tatlılarda değil,  tarçını bazı yemeklerde, bitki çaylarında ve hatta köftede dahi kullanabilirsiniz. Yoğun ve tatlı bir tadı olduğundan miktatını iyi ayarlamaya dikkat 🙂
  • Acı biber: Kapsaisin adlı bir maddeyi içerisinde barındıran acı biber, vücutta ısınma hissi uyandırır ve bu his vücudun içeriden ısınmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bu madde bazı ağrı kesici kremlerde de bulunmaktadır. Kan dolaşımının hızlanmasında etkilidir, düzenli tüketimi önerilmektedir.

  • Zerdeçal Hindistan’da yıllardan beri ilaç niyetine kullanılan zerdeçalı kırmızı ete de ekleyerek de tüketebilirsiniz, sıcak süt ile de, yoğurtla da. İyi haber şu ki; zerdeçal çok düşük kalori içeriğine sahip olduğundan diyetinizi etkilemeyecek 🙂
  • Zencefil: Doğal ağrı kesici, sindirim ve mide dostu, enfeksiyon düşmanı zencefil aynı zamanda vücut ısısını arttırarak sıcak kalmayı da sağlıyor. Zencefili sıcak suyun içerisine veya çaya ekleyerek tüketebilirsiniz. Veya yaş zencefil tüketecekseniz rendeleyerek bal ve limon suyu ile karıştırıp su içerisine katabilirsiniz. Keskin bir tadı olduğundan, dozajını düşük tutmak isabet olacaktır.
  • Keçiboynuzu Pekmezi: Harnup Pekmezi olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, demir ve kalsiyum deposudur. Isıtılarak hazırlanan pekmezlerden kaçınmalı ve soğuk sıkım yöntemi ile ve ısı kullanılmadan  elde edilmiş olan pekmezler tercih edilmelidir.
  • Kuruyemişler: Çiğ tüketilmesi tavsiye edilen kuruyemişlerden  kaju, badem ve kabak çekirdeği vücut ısısını arttırma konusunda önerilenler arasındadır. Kuru üzüm, kuru erik gibi kuru meyveler de vücutta demir arttırımına yardımcı olacağından düzenli tüketimi kışın daha da önem taşıyor.
  • Kestane: Her ne kadar bir kuruyemiş olsa da kestaneye ayrı bir satırda yer vermeyi uygun gördük:) Hem leziz hem de vücut ısısını arttırdığı belirtilen kestanenin kalori kısmını düşününce kontrollü tüketmekte fayda var.
  • Bal: Faydası saymakla bitmeyen bal, soğuk havalarda da kurtarıcımız. İster tek başına, ister zerdeçalla karıştırarak tüketebilirsiniz. Antioksidan bombası olan bal, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi öksürüğe de iyi geliyor.