Etiket

türk kahvesi

Yazılar

Araştırma, eğitim ve danışmanlık şirketi Areda’nın yaptığı son araştırma kahve severleri konu alıyor. Kahve bir çok kişi için tutku iken Türk halkı için kahve demek çoğu zaman Türk kahvesi demekti.  Yapılan bu araştırmada katılımcılara en sevdikleri kahve soruldu ve katılımcıların %77’si Türk Kahvesi cevabını vererek zirveyi yeni nesil kahvelere bırakmadı.

Türk kahvenizi nasıl alırdınız? 

Türk halkının Türk kahvesi kullanım şeklinin de öğrenildiği Areda Survey’in araştırmada şu sonuçlar yer aldı:

Türk halkı kahveyi %34,3 oranı ile öğleden sonra tüketiyor.

Türk halkının yüzde 58,9’u kahvesini kendisi yapmayı tercih ediyor. Yüzde 26,7’si hem kendim yaparım hem de satın alırım derken, yüzde 14,3’ü satın alırım diyor.

Türk halkının yüzde 52,4’ü Keyif Aldığım İçin kahve tüketiyorum diyor. Yüzde 33,1’i ise Sağlığım için tüketiyorum tercihini yapıyor.

 

 

Kahve; içmeyi en çok sevdiğimiz içecekler arasında sıralama yapılsa çoğu kişinin birinci sırasına yerleşir. En azından ilk üçe girer. 

Tarihi kaynaklara göre kahvenin keşfi 13.yüzyıla dayanır. Etiyopya’da keşfedilip, içecek olarak kullanılmasının Yemen’de başladığı öne sürülür. Arap yarımadasında bir çok hali ile kullanılıp bu alışkanlığın oradan da dünyaya yayıldığı belirtilir. 

İster evlerimizde isterse dışarıda içtiğimiz kahvenin çeşit çeşit formları mevcut. Hazırlanma şekilleri, birlikte kullanıldığı süt,su gibi malzemeler, sunum şekillerindeki farklılıklarla ayrı bir inceleme alanı kahve. Hatta dünyada kahve hazırlanması ve sunumu konusunda uzman anlamına gelen Barista adında bir meslek grubu bile var. 

Menülerde yer alan türlü türlü kahvelerin özelliklerini sizler için derledik: 

Türk Kahvesi: Medarı iftiharımız Türk kahvesi dünyanın en eski kahve pişirme yöntemi ile hazırlanır. Köpük, telve ve kahveden oluşur. Yumuşak ve kadifemsi köpüğü sayesinde damakta en fazla tad bırakan kahvedir. Kendine özgü kokusu ve özel köpüğü ile diğer kahvelerden kolayca sıyrılır. Kendine has sunum fincanları ile içmek ayrı bir zevktir. Diğer kahve türlerine göre daha az kafein içerir. Kahve çekirdeklerinin kavrulup çekilmesi ile kaynatılarak pişirilmeye hazır hale getirilir. 

Espresso: İtalyanlar tarafından keşfedilmiş, özel harmanla hazırlanmış ve yoğun kıvamlıdır. Basınç gücünden yararlanılarak yapılan hızlı bir demleme yöntemi ile hazırlanır. Küçük porsiyonlarda servis edilir, oldukça serttir ve yoğun bir kıvamı vardır. Zengin aromalıdır, kafein oranı yüksektir. 

Americano: Son dönemlerde popülerliği artan americano daha çok diyet yapanlar kişilerce tercih edilir. Espressodan sonra dünyada en çok americano tüketilir. Adından farklı olarak kökü İtalya’ya dayanır. Espressonun kaynamış su ile sulandırılmış ve böylece içimi yumuşatılmış halidir. Kahve ve su eşit oranda konulur. Çabuk soğumaması için fincanı önceden ısıtılarak servis edilir. 

Filtre Kahve: Kahve çekirdeklerinin öğütülüp sıcak suyla demlenmesi ile oluşur. Filtre kahve denmesinin sebebi demlenen kahvenin kağıt yada metal filtreden süzülerek içime hazır hale getirilmesidir. Süzülmesi sebebiyle diğer kahvelerden daha berrak ve akışkandır. 

Latte: Espressonun sütle karıştırılması ile hazırlanılır. İtalyanlar bu kahve türünü kahvaltılarında kullanmayı çok sever. Büyük bardaklarda 250 – 300 ml ile servis edilir. Süt köpüğü ince bir tabaka halindedir. 

Mocha: Adını Yemen’deki Mocha limanından almıştır. Bu liman kahve ticareti ile ünlüdür. Mocha kahvenin süt ve çikolata ile birleştirilmesiyle oluşur. Latteden evrilerek yapılır. İçinde espresso, süt yine vardır, çikolata aroması eklenir ve  çoğu zaman en üst katmanına süt köpüğü veya krema konulur. Süt köpüğü veya kremanın üzerine çikolata tozu veya kakao dökülür. Oldukça yumuşak bir kahvedir. Daha çok kışın tercih edilir. Yaz mevsimi için soğuk hazırlanmış mocha türleri de vardır. En kalorili kahvedir. 

Cappuccino: Espresso ve süt köpüğü ile hazırlanır. Üzerine baristaların yaptığı çizimlerle göze de hitap eder. Kulplu fincanlarda 150 – 200 ml ölçülerde servis edilir. Latteden servis bardakları ve süt köpüğünün çok daha fazla olması ile ayrılır.