Etiket

yeni iş aramak

Yazılar

İş değişikliği zaman zaman herkesin aklından geçirdiği ancak herkesin düşündüğü anda hayata geçiremediği hassas bir konu olmuştur hep.   Ancak öyle zamanlar vardır ki, bu hassas ve bir o kadar da ciddi konu göz ardı edilmemelidir.

Bir kararsızlık içindeyseniz, birlikte iş değiştirmenizi gerektiren sebepleri inceleyelim :

  • Mutsuzluk : İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa iş değişikliği düşüncenizi ciddi ciddi değerlendirmelisiniz. Bu öyle güçlü bir isteksizliktir ki sabahları alarmın sesini duyduğunuzda aklınızdan ilk geçen şey sevmediğiniz iş ortamınızdır. Elbette pek çok sebebi vardır geri geri giden ayakların. Ancak sebep ne olursa olsun mutsuzluk, başarınızı gölgelendirecektir.
  • Kariyer Hedefiniz : Yaptığınız iş, hayallerinizdeki işten çok farklı ise ve çalıştığınız yerde asıl hedefiniz olan işe geçme şansınız yok ise iş değişikliği fikrini göz ardı etmemelisiniz. Seçtiğiniz meslek, uzun vadeli hayatınızın içinde olacağı için kariyer hedefiniz ile yaptığınız iş bağdaşmalıdır. Bu madde sizin çalışma motivasyonunuz için gereklidir.
  • Maaş Ödemelerinin Gecikmesi : Bir firmada devamlı geciken maaş ödemeleri varsa, finansal sıkıntılar baş göstermiş demektir. Maaş gecikmelerinin ileri versiyonu firma iflasına kadar uzanabilir. Bu durumda tazminatınızı ve içeride biriken maaşlarınızı alamama durumunuz dahi oluşmaktadır. Elbette 1-2 defalık gecikmeler değil kastımız, süreklilik gösteren bir gecikmeden bahsetmekteyiz.
  • Değersizlik Hissi : İş yerinde kendinizi önemsiz ve değersiz mi hissediyorsunuz? Sürekli “isteyen gidebilir” şeklinde bir işveren politikası ile mi karşılaşıyorsunuz? Her ne iş yapıyorsanız yapın siz oldukça değerlisiniz! Kendi değerinizi ve öneminizi bilin ve bunu bilen insanlarla çalışın. Başarınızın arttığını göreceksiniz.
  • Çalışma Süreniz : Uzmanlar aynı iş yerinde, pozisyon ve departman değişikliği yoksa, en fazla 5 sene çalışılmasının doğru olduğunu, 5 seneden sonrası için bahsi geçen kişi için  ” yeni bir işe geçmeye cesaret edememiş” düşüncesi oluştuğunu belirtiyor. Çalıştığınız yerde belli bir zamandan sonra kendinize yeni şeyler katamadığınızı siz de fark edeceksinizdir. Gelişime açık olmanız bazen değişime de açık olmanızı gerektirmektedir.

Elbette herkesin bir iş yerinden beklentisi farklıdır. Sizin önceliğinize göre iş yerinizde eksik olan nedir? Yukarıdaki maddelerden en az ikisini yaşıyorsanız iş değiştirmekten çekinmemelisiniz. Neticede iş ortamınızdaki huzur, özel hayatınızı da etkileyecek ve sizi daha mutlu bir birey yapacaktır.

 

 

Çalıştığınız yerde artık mutlu değilsiniz, evde oturmaktan sıkıldınız veya yeni mezun, hevesli bir çalışan adayısınız. Sonuç olarak bu seçeneklerden hangisi olursanız olun iş başvurusu yapan o gruba dahilsiniz. Güzel bir öz geçmiş hazırladınız, tanıdıklara  haber saldınız ve şimdi sıra başvuru yapmakta. Peki iş başvurusu yapmak için en iyi zaman nedir bu soruyu hiç düşünmüş müydünüz?

  • Boş kontenjan dönemleri : En etkili başvuru zamanı size uygun kontenjan açığının olduğu zamandır kuşkusuz. “Peki nasıl bileceğim o zamanı?” diye sorabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz kurumu, çeşitli iş arama sitelerinden ve kurumun kendi internet sitesinden takibe alın. Boş pozisyonlarını ve bunları hangi kanaldan duyurduğunu öğrenmek önemli bir avantaj sizin için. Hatta o kurumda çalışan bir arkadaşınız var ise haberinizin olmaması kaçınılmaz neredeyse.
  • Hafta ortası ve ay ortası : Firmaların ve insan kaynakları yetkililerinin en yoğun zamanları hafta başı ve hafta sonu, ay başı ve ay sonudur. Bu dönemlerde yapılan başvurular geri plana atılabilir, başvuru yaparken bu günlere dikkat etmenizde fayda olacaktır. 
  • Yılbaşı : Yıl sonlarında genel olarak tüm departmanlar işlerini toparlamakla ve yılı kapatmakla meşguldürler. Özellikle finans ve insan kaynakları gibi bazı departmanlarının en yoğun dönemleri yıl sonlarıdır. Yıl sonlarında yaptığınız başvurular firmanın çok acil ihtiyacı değilse, beklemeye alınır. Panik yapmayın, doğru zamanı kollayın.
  • Yaz başı veya yaz sonu : Yazın pek çok yetkili yıllık izne ayrılır, yıllık izinde olan kişilerin işleri de başka kişilere devir olduğundan herkes normale göre biraz daha yoğundur. Sektörel olarak kar anlamında da düşüşler görülebileceği için işe alımlar için yazın bitmesi beklenebilir. Siz en iyisi yeni bir iş için yaz başı veya yaz sonunda başvuru yapmaya özen gösterin.  

        Sektörel anlamda da iş başvurusu için uygun zamanlar değişiklik gösterebilir. Örneğin eğitim sektöründe yaz gelmeden yeni eğitim-öğretim dönemi için senelik sözleşmeler yapılır. Turistlik bölgelerde ilkbahar gelmeden sezonluk iş anlaşmaları yapıldığı bilinir keza. Çalışmak istediğiniz sektörün, özel durumlarını da göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır iş başvurularınızı yaparken.

Bol şans.

İş görüşmesine giderken elbette ki umulan tek şey görüşmenin olumlu sonuçlanmasıdır. Ancak bazen bir iş için biçilmiş kaftan dahi olsanız, sonuç olumsuz olarak karşınıza çıkabilir. Bu durum oldukça can sıkıcı olduğu gibi bir süre sonra iş arama süreci uzadıkça sizin öz güveninizi zedeleyebilir ve bunalıma girmenize bile sebep olabilir. Bu yüzden sıkça rastlanılan bazı yanlış davranışlar şöyle sıralanabilir:

  • Geç kalmak : Görüşmeye geç kalmak çok sık yapılan bir davranış olup, karşı tarafın sizin için sorumsuz ve isteksiz biri olduğunuzu düşünmesine yol açabilir. Bu da size eksi puan olarak yansıyacaktır. Görüşmeye zamanında gitmek oldukça önemlidir, elinizde olmayan sebeplerden dolayı geç kalma durumunuz varsa da mutlaka görüşmeden önce firmayı arayarak bilgilendirme yapmalısınız. Bir diğer önemli nokta ise her ihtimale karşı biraz daha erken yola çıkmaktır.  Sorumluluk sahibi olduğunuzu yansıtmanın en iyi yollarından biri budur. 
  • Firma hakkında bilgisiz olmak : Görüşmeye gideceğiniz firmayı mutlaka çeşitli kaynaklardan incelemelisiniz. Size “firmamızla ilgili ne biliyorsunuz, bize neden başvurdunuz? ” diye bir soru gelirse “denk geldi başvurdum, hatırlamıyorum” gibi cümleler yerine “şu özelliğinizden dolayı bünyenizde çalışmak isterim” gibi firmayla ilgilendiğinizi belli eden cümleler kurmaya gayret etmelisiniz böylece bu işi istediğinizi yansıtmış ve işinizi de aynı şevkle yapacağınızı belli etmiş olursunuz.
  • Uygunsuz kıyafetler ile gitmek : Kadın adaylar için de erkek adaylar için de ortak kural fazla salaş, ütüsüz, özensiz kıyafetler ile görüşmeye gitmemek ve temiz olmaktır. Kadınlar için fazla dekolte kıyafetler olumsuz bir imaj olabilir. Ölçülü kıyafetler ve hafif bir makyaj, sade bir saç modeli, temiz tırnaklar ve abartısız takılar tercih sebebi olmalıdır.  Daha detaylı bilgi almak isterseniz; “İş Yerinde Giyim Kuşam Adabıbaşlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Cep telefonunuzun sesini açık bırakmak: Cep telefonunuzun sesi mutlaka kısık ve titreşimi kapalı olmalıdır. Bu işi istiyorsanız telefonunuzla yarım saatliğine vedalaşmayı göze alın. Bu sizin o işe saygınızı gösterir.
  • Ücret odaklı yaklaşım sergilemek : Hepimiz ay sonunda alacağımız maaşın hayalini kurarız bu bir gerçek. Ancak siz siz olun konu maaşa gelmeden “maaşım ne kadar? yol parası var mı? yemek parası ne kadar” gibi sorularla karşınızdaki yetkiliyi bunaltmayın. Öncelikle işin niteliğini öğrenmeye odaklanın, maaş ve yan haklar zaten sırası gelince konuşulacaktır.
  • Gereğinden fazla sıcakkanlı olmak : Görüşmede sürekli karşı tarafa iltifatlar etmenin, hal hatır sorma faslını uzatmanın size artı değil, eksi puan olarak dönmesi kaçınılmazdır. Orada bulunma sebebinizin iş görüşmesi olduğunu, sıcak ama aynı zamanda resmi olmanız gerektiğini unutmayın.
  • Düşük özgüven : En önemli madde en sonda. Özgüveniniz yalnızca iş görüşmesi değil, tüm görüşmelerinizdeki en önemli unsurdur. Pozisyonla ilgili eksiğiniz varsa bile gerekli eğitimleri alarak eksiğinizi giderebileceğinizi unutmamalısınız. Kendinize güvenmek ve istekli olmak bir işi kapmanın en önemli yollarıdır. 

Kısacası bir iş için eğitiminize ve yetkinliklerinize göre biçilmiş kaftan olabilirsiniz. Ancak işe alımınızda kişisel özellikleriniz ve kendinizi yansıtma şekliniz de seçilme durumunuzda belirleyici rol oynayacaktır. Bazı hataları heyecandan yapıyor olabilirsiniz, heyecanlanma sorununuz var ise  “İş Görüşmesi Heyecanını Kontrol Altına Almak” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.