Kategoriler: Anne - BebekHamilelik

Doğal Doğum Nedir?

, yüzyıllardır süregelen kadının içgüdüsel olarak gerçekleştirdiği fizyolojik bir olaydır. ise mümkün olduğunca gereksiz müdahaleden kaçınılan, doğumun kendiliğinden başlayıp kendiliğinden devam ettiği müdahalesiz doğumdur. Yapılan her gereksiz müdahale anne bebek sağlığını tehlikeye atabilir ve olağan akışı olumsuz etkileyebilir. Burada kilit nokta müdahalenin “gerçekten gerekmesi” dir.
Doğal doğumda anne doğumun tüm coşkusunu hissedip, içgüdüleri ile doğumu gerçekleştirir. Bu doğum şekli anne-bebek bağını arttıran, bebeğin aktif olarak doğduğu, , ve adrenalin hormonlarının salgılandığı doğumdur. Bu hormonları incelemek için, “Doğum Esnasında Salgılanan Hormonlar” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Doğal doğum, bilinenin aksine, vajinal doğum demek değildir. Çünkü her vajinal doğum, doğal değildir. Günümüzde pek çok vajinal doğumun müdahale ile gerçekleştiğini duymaktayız. Halbuki doğal doğum, sabır ile bebeğin kendiliğinden dünyaya gelişini beklemeyi gerektirir.
Doğal doğum, doğumun akışına saygıdır. Bebeğin dünyaya gelmek istediği zamana saygı duyar, annenin bedeninin ise doğuma en hazır hale gelmesini bekler. Bunun için ortamın uygunluğu da çok önemlidir. Sessiz, loş, güvenilir bir ortam ve iyi bir destekçi (eş, arkadaş,anne,doula ..vb.) pozitif etki yaratacaktır.

Selen Atasoy

Leave a Comment

Önceki yazılar

BLW (Bebeğinizin Kendi Kendine Beslenmesi) Neden Öneriliyor?

Ek gıda konusu bazı anneler için kabus olurken, bazı anneler için ise sorunsuz devam eden…

% gün önce

Atatürk’ü Anlamaya Yarayan 5 Önemli Eser

Bir kahraman, bir centilmen, bir dahi, bir düşünür, bir devrimci... Bitmek bilmeyen, sayısız mükemmel sıfatlara…

% gün önce

Kış Mevsiminde Vücudunuzu Sıcak Tutacak Besinler

Kasım ayının gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları bu kışın sert geçeceğini…

% gün önce

Flodex’ten Ev İşlerine Aile Katılımını Artıracak 5 Tavsiye

Mutlu aileler her yaştan bireyin evde değer gördüğü, hayattan yeterince doyum alabildiği, görev ve sorumlulukların…

% gün önce

10 Soruda Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Zorunluluğu

Evde beslenen evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmeliği…

% gün önce

Astrolojide Kariyer Göstergeleri

Doğum haritalarımızda kişiliğimiz, yatkın olduğumuz alanlar, şanslı olduğumuz ve dikkat etmemiz gereken konular ve bizi…

% gün önce