Kategoriler: Spor ve Sağlık

Milli Cimnastikçi Göksu Üçtaş Şanlı Bizlerle…

2020 yılında yaşanan onca kötülüklere rağmen, göğsümüzü kabartan başarılar da olmadı değil. Bahsettiğimiz isim bu defa başarılı bir kadın sporcu, Milli Cimnastikçi Göksu Üçtaş Şanlı.  Aralık/2020'de Mersin'de düzenlenen Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda Türkiye'ye gümüş madalya kazandıran, gururla andığımız o harika kadın, Womanlogy Ekibi'ni kırmayarak bizlere kendisini daha yakından tanıma şansı verdi. Göksu Hanım'a teşekkür ediyor ve siz okurlarımıza keyifli okumalar diliyoruz.

Avrupa ikinciliği ödülü ile sizi daha yakından tanıdık. Diğer yönlerinizle birlikte, okurlarımız için kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Göksu: Asla vazgeçmeyi bilmeyen, kafasına koyduğu bir şeyi  yapana kadar uğraşan, her daim sabrın sonundaki selameti bekleyen, çok duygusal, çalışmayı, üretmeyi seven, ya hep ya hiç felsefesinde işini severek yapan bir insan. Aynı zamanda öğretmen ,antrenör, hakem, eş ve anne.

Sporda motive olmanın zorluğu ve disiplinin önemi bilinir. Sizin en büyük motivasyonunuz nedir?

Benim için içsel motivasyon en önemlisi. Zorlandığımda, yorulduğumda ve ya yarışmalara hazırlanırken hep kendimi motive etmeye çalışıyorum. Dış etkenler yerine çözümü her zaman içimde halletmeye çalışıyorum. 

Hem eş, hem anne hem de başarılı bir sporcusunuz. Hepsine aynı anda yetişmek için neler yapıyorsunuz?

Evde anne, salonda sporcuyum. Genel olarak antrenmanlarda kafamı başka şeylerin meşgul etmesi izin vermem. Antrenmana konsantre olurum. İşimi salonda yapıyor ve bitiriyorum. Ve bittiğinde annelik kısmı başlıyor. Lina küçükken daha fazla endişeleniyordum açıkçası aklım onda kalmıyor değildi zaman zaman.  Şu an daha rahatım. Eskiden uyku saatim kaçtığında bile antrenmanımı etkileyeceğini düşünürken, Anne olduktan sonra Lina 2 yaşına gelene kadar geceleri neredeyse sıfır uykuyla antrenmana gittiğim oluyordu.  Yani bunun cevabını inanın bilmiyorum. Sadece yapmam gerekene odaklanıyorum ve her şeyin iyi olacağına ve zor günlerin geçeceğine kendimi inandırıyorum.  Çalışmaya devam ediyorum.

Kaç yaşından beri cimnastik ile ilgileniyorsunuz? Başka dallarını da denemiş miydiniz?

5 yaşından beri cimnastikle uğraşıyorum. Üniversite yıllarında derslerde başka branşları tanıma ve deneme şansım oldu. Onun dışında hiç başka bir branşla uğraşmadım.

Cimnastikte için sizce diğer sporlardan farklı olarak neler gerekiyor?

Cimnastik meyvesini çok uzun yıllar sonra topladığınız bir spor branşı. Başta çok sabırlı ve istikrarlı olmak gerekiyor.  Azimli bir şekilde yıllarca çalışmak ve başaracağına inanmak lazım.  Düzenli bir şekilde haftanın her günü antrenman yapmak gerekli.

Jimnastik için bir alt/üst limit yaş var mıdır? Kaç yaşından önce/sonra başlamak gerekir?

Aslında bir alt limit yoktur. Çünkü bebek jimnastiği dahi var. Genel olarak 4-5 yaşlarında başlanıyor. Çocuğun yapısına göre 8-9 yaşına kadar da jimnastiğe başlayan sporcular var. Profesyonel ve yarışmacı olmak için erken yaşta başlamak çok önemli. Amatör olarak ilgilenmek isteyenler için bir sınır yok.

Spor öncesi beslenme konusunu için ne düşünüyorsunuz? Antrenman öncesi özellikle tükettiğiniz besinler var mı?

Spor öncesi öyle çok dikkat ettiğim bir şey yok. Antrenmandan 2 saat önce yemek yemeye özen gösteriyorum. Aşırıya kaçmadan her yemeği sağlıklı bir şekilde yemeye devam ediyorum.

Uluslararası bir yarışmaya hazırlanmak için sizce günde kaç saat, kaç ay veya kaç yıl çalışmak gerekir?

Bizler haftada 6 gün, günde en az 4-5 saat,  çift ve tek antrenmanlar olmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uluslararası bir yarışmaya hazırlanmak için tabi yıllarca çalışmak lazım.

Spor haricinde en keyif aldığınız aktivite nedir?

Spor haricinde en keyif aldığım aktivite uzun romanlar okumak.

Uzun vadeli gelecek için hedefiniz nedir? Yaklaşık 10 yıl sonra neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Cimnastiği 2 yıl daha sporcu olarak yapmayı planlıyorum. Daha sonra cimnastiğin içinde hem antrenör hem hakem olarak tecrübelerimi, deneyimlerimi onlara aktarmak istiyorum. Türk Milli Takımı'na elimden gelen desteği vermek istiyorum.

 

womanlogy

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Leave a Comment

Önceki yazılar

BLW (Bebeğinizin Kendi Kendine Beslenmesi) Neden Öneriliyor?

Ek gıda konusu bazı anneler için kabus olurken, bazı anneler için ise sorunsuz devam eden…

% gün önce

Atatürk’ü Anlamaya Yarayan 5 Önemli Eser

Bir kahraman, bir centilmen, bir dahi, bir düşünür, bir devrimci... Bitmek bilmeyen, sayısız mükemmel sıfatlara…

% gün önce

Kış Mevsiminde Vücudunuzu Sıcak Tutacak Besinler

Kasım ayının gelmesiyle hava sıcaklıkları yavaş yavaş düşmeye başladı. Meteoroloji uzmanları bu kışın sert geçeceğini…

% gün önce

Flodex’ten Ev İşlerine Aile Katılımını Artıracak 5 Tavsiye

Mutlu aileler her yaştan bireyin evde değer gördüğü, hayattan yeterince doyum alabildiği, görev ve sorumlulukların…

% gün önce

10 Soruda Evcil Hayvanlara Çip Taktırma Zorunluluğu

Evde beslenen evcil hayvanların kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yönetmeliği…

% gün önce

Astrolojide Kariyer Göstergeleri

Doğum haritalarımızda kişiliğimiz, yatkın olduğumuz alanlar, şanslı olduğumuz ve dikkat etmemiz gereken konular ve bizi…

% gün önce