Yulaf lapası, son dönemlerde Amerika ve Avrupa'dan sonra bizim de mutfaklarımızda yerini aldı. Özellikle sağlıklı beslenmek, isteyenler ve sporcular tarafından sıkça tercih edilen yulaf; buğday ve arpaya göre daha yeni bir kültür bitkisidir.

Dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasında olup, İngilizcede “oatmeal” veya “porridge” diye geçen yulaf, ABD'deki evlerin buzdolabında çoğunlukla karşılaşabileceğimiz bir besin türüdür. Çoğunlukla Kuzey Amerika ve Avrupa'da yetiştirilen bir tahıl çeşididir. Türkiye'de yulaf ise daha çok orta Anadolu'da yetiştirilir.

Yulafın Faydaları

İçindeki lif bakımından oldukça zengin bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf birçok mineral ve vitamine sahiptir. Yulafın içindeki çözünür lif beta-glukan sayesinde kan şekerini düşürüp insüline iyi geldiği araştırılmıştır. Bu sayede uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir ve kilo kontrolü için uygun bir besindir. İster ara öğün olarak ister ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Sağlıklı bir tahıl çeşidi olan yulaf, iyi bir protein kaynağı olup sporcular için de içeriği temiz bir besindir. Yulaf, LDL kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca sağlıklı bağırsak hareketlerini destekleyip kabızlığa iyi gelmektedir. Birçok güzel tarifle çeşitlendirip tüketebileceğiniz yulaftan, granola barlar, kekler, kurabiyeler yapıp planınıza ekleyebilirsiniz.

Yulaf Lapası Tarifi

3 kaşığı yulaf

1 su bardağı süt

1 adet elma

Yarım muz

10 – 15 adet üzüm

3-4 Çilek

Tatlandırmak için bal veya tarçın

Hazırlanışı:

3 yemek kaşığı yulaf ve sütü bir tavada pişirilir ve lapa kıvamına getirilir. İçine isteğe göre tarçın veya bal eklenir. Elma, muz, çilek, üzüm gibi meyveler dilimlenerek veya bütün halde eklenir. Yulaf lapasına fındık, ceviz, badem de çok yakışmaktadır.

 

Kalori ve Besin Değeri:

Yaklaşık yarım bardak yani 40 gram kadar yulafta:

Kalori:140 ,

Yağ:2,5 gr.

Karbonhidrat:28 gr.

Protein:5 gr.

Editör: Canan Çevik

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz