Sağlıklı bir beden, düzgün bir duruş, kaliteli bir yaşam felsefesini benimseyen kadınların şaşmaz tercihlerinden biri olan 'i, Pilates Eğitmeni Faden Dereli'nin kalemiyle sizlerle buluşturuyoruz. İşte Faden Dereli'den pilates üzerine okunası bilgiler:

“Nedir Bu Her Yerde Konuşulan Pilates!

Kimilerinin yalnızca “pilates topu” ile yapıldığını sandığı, kimilerinin “Pilates sadece kadın sporudur” dediği, kimlerinin ise pilates salonlarına giderek havalı pozlar çekip sosyal medyada paylaştığı bu bilinmezliklerle dolu dalı hakkında detayları sizinle paylaşmak istedim.

Pilates; kaslarınız ile bağlantı kurmanızı sağlayıp beden farkındalığınızı arttır. Böylelikle bir görünüm ve güçlü kaslar ile size daha kaliteli bir yaşam sunar.

Pilatesin Faydaları

  • Daha Dik ve Düzgün Bir Omurga!

Toplumda çok sayıda insanın farkında bile olmadan sahip olduğu omurgasından kaynaklanan duruş bozukluklarını pilates sayesinde öğrenebildiği bir gerçek vardır. Bu egzersizler ile sizler daha önce hiç bilmediğiniz ancak tıpta yeri olan bir takım duruş bozukluklarınızı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu duruş bozuklukları kendilerini genel olarak sırt, boyun ya da bel ağrısı olarak hissettirebilir, bazen de ağrı hissettirmezler ama olmadıkları anlamına gelmez. Omurganızın daha sağlıklı olması için düzeltilmesi gerekmektedir. Bu duruş bozuklukları düzeldikçe kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissedersiniz. Dik ve düzgün bir omurga sizlere her zaman daha iyi hissettirecektir.

  • Kemik Yoğunluğunda Artış!

İlerleyen yaş ile birlikte oluşan kemik erimesi bir çok insanın hayat kalitesini düşürmektedir. Bunun sonucunda kırık riskleri ve hareket kabiliyetlerinde kısıtlanma görülür. Bu rahatsızlık temelinde ağrıları da barındırdığı için kişi her gün bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalır.

Aslında bunun sebebi kemiklerdeki yıllar içinde oluşan deformasyon ve hasarlardır. Kaslarda azalma ve zayıflama da buna eklenince kişi için yaşlanma hissiyatı daha da artış gösterecektir. Pilates tüm bu olumsuz koşullara alınabilecek en iyi önlemlerden biridir. Kemik yoğunluğunda azalma görülen ve bu sıkıntıları çeken kişiler için pilates artık bir çok doktorun da ilaçlar ile birlikte önerdiği bir egzersiz şeklidir. Güçlenen kemikler ve kaslarla daha kaliteli bir yaşam sürmek mümkün olabilmektedir.

  • Daha Güçlü Kaslar!

Tüm vücudu saran kas kütlesine çok büyük fayda sağlamaktadır. Özellikle omurga çevresindeki kaslar ve vücudun daha güçlü olmasını sağlayan karın bölgesindeki kas gruplarını hedef alır. Pilates kemiğe yapışan derin kas gruplarını çalıştırmaktadır. Bu nedenle kas kütleniz artarken duruşunuz değişir. Ancak bu değişim dışarıdan bir vücut geliştirme sporcusu gibi görünmez. Pilates yaptığınızda daha ince ve uzun kaslara sahip olur bu bağlamda daha fit ve sıkı bir görüntüye kavuşursunuz. Pilatese ara verdiğiniz dönemlerde de vücudunuzda büyük değişimler olmaz.

Birçok insan pilatesin kilo vermek için yapıldığını sanıyor. Uygun bir diyet ile desteklendiği takdirde bu mümkün olabilir. Ancak pilatesin ana hedefi zayıflamak değil daha güçlü ve düzgün bir vücuda sahip olmaktır. Estetik görünüm arzusu içinde olan herkesin zaten belirli bir diyet programını uygulaması gereklidir.

  • Daha Esnek Bir Vücut!

Sağlıklı ve formda olmanın temel şartı esnek kas gruplarına sahip olmaktır. Gün içinde hep aynı hareketleri yapan insanların her gün aynı kasları çalışmaktadır. Bu da zamanla o kasların boylarının kısalmasına ve gergin bir duruma gelmelerine sebep olur. Bunun sonucunda ise duruş bozuklukları ilerler ve kas ağrıları ortaya çıkar. Doğal olarak yaşam kalitesi düşer.

Gergin kasları pilates ile çalıştırarak esnetebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Özellikle fibromiyelji rahatsızlığı olan kişilerin kaslarını esnetip oralardaki hareketliliği arttırması çok önemlidir. Bunu pilates ile doğru formda ve açıda yapabilirsiniz.

Özellikle erkeklerin kasları bayanlara göre daha gergin olup yaşadıkları kas ağrıları daha fazladır.
Bu nedenle antreman programlarına pilatesi de eklemeleri gerekir. Birçok insanın bildiği yanlış bir bilgi olarak paylaşalım ki sadece yürüyüş yapmak ya da hareketli bir işte çalışıyor olmak bahsettiğimiz bu esnekliği sizlere kazandırmaz. Pilatesin yerini hiç bir sıradan yaşam tarzı alamaz.

  • Uyumlu Bir Nefes – Beden İlişkisi!

Pilatesin prensiplerinden olan nefes size hareketle birlikte doğru nefes almayı öğretmeyi amaçlar. Böylece egzersiz esnasında kaslarınıza oksijeni doğru biçimde gönderip serotonin (mutluluk hormonu) seviyesini arttırır. Ayrıca kaslarınızı çalıştırırken nefes alıp vermeye odaklandığınız için sizi diğer düşüncelerden arındırır. Bu da stres hormonunun azalmasını sağlar. Bir pilates egzersizinden çıktıktan sonra kaslarınız çalışmış, düşünceleriniz sakinleşmiş ve bedeninizi yenilenmiş hissedersiniz.

Pilatesi Kimler Yapabilir?

Pilates her yaş gurubunda herkesin uygulayabileceği kişiye özel programlarla hazırlanan bir egzersizdir. Hamileler de pilates yaparak bu süreci ve doğumu daha rahat atlatabilirler böylece doğumdan sonra kasları da daha hızlı şekle girer. Ancak mutlaka gebeliklerinin durumuna göre doktorlarından onay almaları gerekmektedir.

Herhangi bir rahatsızlığı olan kişiler ise doktorlarının tavsiye ettikleri şekilde pilates yapabilirler.”

Faden Dereli'ye verdiği bilgiler için teşekkür ederken, sizler de kendisinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterseniz:

instagram hesabı olan faden_dereli_pilates ‘ten videolarını ve içeriklerini takip edebilirsiniz.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz