Kilo vermek istiyoruz ve yapıyoruz diye istediğimiz herşeyi yiyemeyeceğimizi biliyoruz. Spordan önce ve sonra tüketmemiz gereken besinler hep aklımızda soru işareti oluyor. Hatta kilo vermenin spordan çok beslenmeyle ilgili olduğunu da sıkça duyuyoruz.

Peki kilo vermek istiyoruz ve düzenli spor yapıyoruz ancak spor yaparken ya da sonrasında ani yeme atakları geçirmemek için neler yemeliyiz ?

Spor esnasında kalori ihtiyacımız olacağından, vücudumuz tarafından hemen enerjiye dönüştürülecek karbonhidrat grubu besinler bizim sporda ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayacaktır. Spordan çıktık ve yeme öğünümüze kadar da bir zaman geçireceğiz. Bu sürede bizim açlık atağı geçirmemizi engellemesi için sağlıklı yağ alımı vücudumuz için önemli olacaktır. Sağlıklı yağlar vücudumuza uzun süreli tokluk hissi sağlayacaktır.

Spor öncesi örnek ara öğünü :

* 1/2 dilim tam tahıllı ekmek + 1 ince dilim peynir + 5 adet zeytin

* 1 bardak kefir + 5-6 adet çiğ badem-fındık / 2 tam ceviz

* 3 yk yulaf + 1su bardağı süt + 1 tam ceviz +tarçın

Spor sonrasında ise kas oranımızı artırmak ve gün içinde uzun süreli tokluk hissi yaşamamız açısından protein ağırlıklı beslenmemiz daha uygun olacaktır.

Spor sonrası örnek ana öğün :

* 2 tam yumurtadan omlet + 1 dilim peynir + domates-salatalık

* Izgara et/tavuk/ + mevsim yeşillikleri

Herhangi probleminiz yoksa ve kuvvet antrenmanı değil sadece kardiyo yapacaksanız, kardiyoyu sabah açken yapmak hızlı kilo vermek için güzel bir yöntem olabilir. Bu durumda enerji vermesi için içeren içecekler tercih edebiliriz. Mesela bir fincan sade kahve içmek ardından 40-50 dk tempolu yürüyüş yapmak ve sonrasında protein ağırlıklı bir kahvaltı etmek iyi bir alternatif olabilir.

 

 

 

Yazar

1991 yılında Bursa’da doğdum. Eğitimim için Eskişehir, İstanbul gibi birçok şehirde yaşadıktan sonra şuan Çanakkale’de hayatımı sürdürmekteyim. Farklı şehirlerde yaşamamanın hayatserüveninde yeni maceralara yer vermesinden dolayı insanı olgunlaştırdığını düşünüyorum. Yaklaşık 6 yıldır sağlıklı beslenme, spor konularıyla ilgileniyorum.

Bir Yorum Yaz