Lezzetini çok sevdiğimiz ancak fazla tüketmemeye özen gösterdiğimiz çikolatayı bir de bu tarafından dinleyin! Bir anne-kız girişimi olan Nuvole Chocolate, yalnızca oluşum hikayesi ile değil, sağlıklı ve sürdürülebilir özelliği ile de  takipçilerine ilham veriyor. Sevgili Aslı ve annesi Sevgili Hale Hanımlar hikayelerini Womanlogy okurları ile paylaşarak bizlere konuk oldular, değerli vakitlerini ayırdıkları için kendilerine teşekkür ederken, sizleri keyifli röportajımızla baş başa bırakıyoruz:

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Aslı (Marka Yöneticisi): Yeditepe Üniversitesi'nde PR ile Uluslararası ve Siyaset Bilimi bölümlerini bitirmiş bir genç girişimciyim, lisans tezimi de yazmış olduğum kakao ticaretinin sürdürülebilirliği konusuna özel bir ilgi duymaktayım. 2019 yılında Girişimcilik Vakfı'na seçildim. Öğretim hayatım boyunca ülkemizde ve yurt dışında çeşitli yerlerde staj, çalışma ve gönüllülük deneyimlerim oldu. Şimdi ise farklı yerlerde alanında çok başarılı şeflerden almış olduğum çikolata eğitimleri sonrasında annem Hale ile Kozyatağı'ndaki dükkanımızı işletmekte ve markamızı büyütmekteyiz.

Hale (Üretim Sorumlusu): İtalyan Lisesi ardından lisans bölümüm olan İspanyol filolojisini bitirerek uzun seneler boyu kozmetik sektöründe öncü olan  bir Fransız markasının bünyesinde çalıştım. Kurumsal hayat sonrasında içimdeki yaratıcılığı daha fazla tutamayıp, kendimi resim ına adadım. Aynı zamanda üç çocuk annesiyim. Özellikle kızım Aslı'nın profesyonel voleybolcu olması sebebiyle sağlıklı beslenme konusunda kendimi epey geliştirdim. Bunun üzerine kızım Aslı ile birlikte aldığımız eğitimlerle, yılların birikimi mutfak deneyimimi ve sanatımı çikolatalar üzerinde konuşturmaktayım. 🙂 

 

Nuvole Chocolate kuruluş hikayesi nedir ve “Nuvole” hangi anlamı taşımaktadır?

 Aslı: 8 yıllık lisanslı profesyonel voleybol geçmişim ve bir süreliğine modellik deneyimim oldu. Eğitim hayatım ile birlikte tüm bu aktiviteleri yürütmem sebebiyle oldukça yoğun bir hayat temposuna sahiptim ve yediğim, içtiğim tüm besinlerin içeriğine oldukça dikkat etmem gerekiyordu. Çikolatadan asla vazgeçemiyordum. (O zamanlar çikolatanın gerçekte ne kadar faydalı bir içeriğe sahip olduğunun farkında dahi değildim. 🙂 ) Bütün yolculuğumuz, annem Hale'nin, bir türlü vazgeçemediğim çikolatanın içeriğini “Daha sağlıklı nasıl yaparız?” sorusu ile başladı. Nuvole İtalyanca ‘'Bulut'' demek. Bizim ‘'Hafifleten Çikolata'' sloganımıza çok uygun olduğu için Nuvole adını tercih ettik.

Markanızın ve ürünlerinizin bu denli ses getirmesi için neler yaptınız?

 Aslı: PR okumam, marka oluşum sürecimize oldukça katkı sağladı tabii fakat en büyük etken sektördeki sağlıklı çikolata, glutensiz/vegan/rafine şekersiz çikolata boşluğunu dolduran az sayıda markadan biri olmamızdı. Müşterilerimizin genel olarak bizi tercih etme sebepleri; gıda boyası, palm yağı, koruyucu içermeyen; günlük, taze üretim yapmamız. Bunun yanı sıra; sürdürülebilirlik anlamında elimizden geldiğince dikkatli olmaya çabalıyoruz. Müşteri ilişkilerimizden tutun malzeme tedariğimize kadar attığımız her adımda etik, adil ve doğaya duyarlı olmaya çalışıyoruz. Hedef kitlemiz ile daha çok sosyal medya aracılığıyla birebir iletişim kuruyor, onları adeta ekibimize/ailemize dahil ediyoruz. 

Çikolatanın sağlıklı tüketilmesi için dikkat ettiğiniz bazı kriterler mevcut. Nedir bunlar?

Kakao aslında son derece sağlıklı theobroma bitkisinden elde edilen bir meyve. Burada önemli olan çikolatanın sağlıklı tüketilmesi yani gerçek kakao ile yapılmış, içeriğinde palm yağı, glikoz şurubu, koruyucu, renklendirici içermeyen çikolataların tercih edilmesidir. Nüfusun ve çikolataya olan talebin her geçen gün artmasıyla birlikte endüstriyel üretimi yapılan çikolataların aksine çikolatayı en saf haliyle üretmeye çalışıyoruz. Koruyucu içermediğinden dolayı raf ömrü daha kısa oluyor, biz de bu sebeple taze üretim veya sipariş üzerine üretim yapıyoruz.

Girişiminiz için başlangıçta sizi demotive eden unsurlar olmuş muydu?

Tabii maalesef ki… İlk başladığımızda annem ile birlikte çikolatalarımızı evden yapıyorduk. Ticari boyuta taşımak istediğimizde ise dükkanımızı açma kararı aldık. Bu noktada Türkiye'nin ekonomik koşulları ve girişimciliğin çok büyük risk olduğu düşüncesiyle olumsuz birçok eleştiri aldık. (Ör: Sağlıklı ürünleri satmak çok zor, nasıl para kazanacaksınız?) Eleştirileri dinledik tabii fakat olumsuz eleştirileri markamızı büyütmede yapıcı bir şekilde değerlendirdik. KOSGEB'den ileri girişimci desteği aldık. Farkımızı insanlara daha çok anlatmaya başladık ve geri dönüşler bizi çok motive etti. 

Genç bir girişimci olarak yeni girişimcilere önerileriniz nelerdir?

‘'Doğru yerde ve doğru zamanda araştırma yaparak, risk alarak .'' Aslında bu cümle benim için girişimciliğin formülü diyebilirim. Bana risk almamda cesaret veren başlıca unsurlar; ülkemizin yeni girişimlere oldukça açık olması ve diğer ülkelere göre girişimciliğin aslında zor gözükse de rekabetin azlığı sebebiyle gerçekte kolay olması. Daha doğrusu ön plana çıkmanın kolaylığı. Bunu unutmayarak inandıkları bir iş fikri veya sosyal girişim varsa diğer ülkelerdeki benzer örneklerini inceleyerek fikirlerini netleştirmeleri en önemli önerim olacaktır. İş veya sosyal girişim fikirlerine gelebilecek tüm soruları kendilerine sorarak cevapladıklarında markalarının oluşum süreci başlayacaktır.

Nuvole Chocolate için planladığınız gelecek hedefi nedir?

Aslı: En büyük hayalim Nuvole'yi Türkiye'nin dünyaca tanınan %100 sürdürülebilir çikolata markası haline getirmek. Üretim ağımızın, zincirin ilk aşamasından son aşamasına kadar adil ve etik koşullar altında, doğaya karşı duyarlı olmasını sağlamak. Bu hedefler doğrultusunda her geçen gün kendimizi daha çok geliştiriyor, yeni çözümler bulmaya çalışıyor ve bol bol araştırma yapıyoruz. Bize bol şans dileyin! 🙂 

Hale: Aslı'nın hayallerine ortak olmak ile birlikte benim hayalim de herkese mucize besin kakaonun oluşumu çikolatayı en sağlıklı ve en leziz halinde ulaşılabilir kılmak. Butik çikolatayı herkesin ulaşabileceği kalitede ve fiyatta insanlara sunmak.

Sizce kadınların kendi hayallerinin peşinden koşabilmesi için neler yapmaları gerekir?

Gerçekten inandıkları bir iş veya sosyal girişim varsa bizim yaptığımız gibi eleştirileri dinleyerek yapıcı bir şekilde işlerini geliştirmek için kullanmaları başlıca tavsiyemizdir. İnandıkları işe dört elle sarılarak, pes etmeden hedeflerine ulaşmaları asla imkansız değil. Dünya'daki örnekleri de inceleyerek ‘'Neden ben de yapamayayım?'' demeleri çok önemli. Bir de bir işin geri dönüşünün belli bir süre zarfında olduğunu unutmamaları ve başlangıç maliyetlerini olabildiğince az tutmalarını önerebiliriz.

Siz de Nuvole Chocolate'ı deneyimlemek isterseniz Kozyatağı' nda bulunan dükkanlarını ziyaret edebilir veya  www.nuvolechocolate.com'dan  sipariş verebilirsiniz.  Sosyal medyadan takip etmek isteyenler için ise;

Instagram: @nuvolechocolate
Facebook: Nuvole Chocolate

 

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz