Bitkiler bazen içerisine katılan bir takım maddelerin de yardımı ile bazen de en natürel hallerinde yüzyıllar boyu formüllerinde,  parfüm yapımında, yara iyileştirmede kullanılmıştır. Ben de sizlere bu ayki yazımda, bazı bitkilerin geçmiş hikayelerini ve günümüzde ise onlardan nasıl faydalanabileceğimizi paylaşıyor olacağım. Bunlardan bir kaçını ele alırsak;

Tıbbi Papatya: Türkiye'de mayıs papatyası olarak geçen bu bitki eski mısırlılarda adak törenlerinde  kullanmışlar. Mayıs ayında çiçeklendiği için mayıs papatyası adı verilir. Toplanma zamanı çiçeklerin tam açtığı zamanlardır. Tam açmayan çiçeklerinde uçucu dediğimiz ciltte etkili olan yağı gelişmemiş olur. Bu sebeple tam fayda sağlamak ve uçucu yağını elde edebilmek için papatyalar tam açılmış olmalıdır.

Papatyalar hangi alanlarda kullanılabilir?

  • Cilt enflamasyonlarında, yara ve yanık izlerinde etkilidir. Papatyanın uçucu yağı kamazulen maddesi içerir ve mavi, mavimsi yeşil renklidir. Antienflamatuvar etkisiyle cildi yatıştırır, kızarıklığı giderir.
  • Toplanan mayıs papatyaları aynı zamanda çay olarak demlenerek tüketilirse yatıştırıcı etkisi vardır. Cildi içerden besler, nem ve ışıltı verir.
  • Papatyalar demlenerek olarak da kullanılabilir. Bunun için bir drog(bir tatlı kaşığı)papatya, bir çay bardağı kaynamış suda on dakika demlenir, suyu süzülerek soğumaya bırakılır. Sprey şişesinden sabah akşam cilde uygulanır. Ciltten yıkanarak arındırılmaz ciltte kalır. Özellikle güneşe çıkıldığında ısınarak cildin lekelenmesinin önüne geçmek için bu tonikten faydalanabiliriz. Hazırlayacağımız maskelerimize, peelinglerimize de ilave ederek etkisini cildimizde arttırabiliriz. İçeriğinde etken maddesi ciltteki egzamaya, kaşıntıya iyi gelir, cilde ihtiyacı olan nemi sağlar.

Gül: Çok eskilere dayalı geçmişi olan bir bitkidir. Gül eskilerde Kleopatra'nın dikkat çekmek için kokusundan faydalandığı, Osmanlı'da ise ikram edilmek üzere şerbetleri yapılan kıymetli bir bitkiydi. Dünyada 1350 kadar çeşidi vardır, ancak hepsi değil, 200 kadarı kokuludur.

Gül hangi alanlarda kullanılabilir?

  • Gül depresyonda iken, demlenerek tüketilebilir.
  • Adet düzenleyici, menopoz etkilerini hafifleticidir.
  • Hassas, kuru, alerjik yapılı cilt tipleri için yatıştırıcı bitkidir.
  • Gülsuyu kuru ve olgun ciltte harika bir toniktir, gözenekleri derinden temizler, cildi sıkılaştırır ve güzelleştirir.
  • Gülyağı cilde masaj yapılarak yedirildiğinde kırışıklıkları açarak cildi en güzel haline dönüştürür.

Aynısefa: Kullanımı 12. yüzyıla kadar dayanan bu özel bitki hava durumunu kontrol etmekte de kullanılırdı. Sabah 7'ye kadar hala açmamış ise yağmur yapacağı bilinirdi. Pek çok alanda kullanılan aynısefa bitkisi günümüzde en çok şu alanlarda değerlendiriliyor:

Aynısefa hangi alanlarda kullanılabilir?

  • Aynı sefa bitkileri 200 gram 400 gram zeytinyağında bekletilerek cilde masaj yaparak yedirilir kuru ve egzamalı cildi yumuşatır, nem verir, onarır.
  • Aynı sefa ile yapılan kremlerin cildi yüksek oranda nemlendirdiği ,cilt kızarıklığını en aza indirdiği cilt sebumunu arttırdığı bilimsel çalışmalarda gözlemlenmiştir.
  • Çiçekleri kozmetikte önemli bir hammaddedir. Saç rengini açmada kullanılabilir. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir.
  • Çiçekli gövdesi keskin kokusuyla haşerata karşı caydırıcı olarak kullanılır.
  • Ezilen sapları halk arasında siğillerde kullanılır.
  • Özellikle bebek pişiklerini geçirdiği bilinmektedir. 

Adaçayı: Romalıların kutsal saydığı ve toplama için özel törenler düzenlediği adaçayı günümüzde de çok seviliyor. Koruyuculuk, bilgelik ve ölümsüzlüğün sembolü olarak görülen adaçayı, Mısırlılarda da doğurganlık için kullanılırdı, şimdi de vakti dolan gebeliklerin son dönemleri için tüketilmesi önerilir, doğumu tetikleyici bir özelliği olduğu bilinmektedir.

Adaçayı hangi alanlarda kullanılabilir?

  • Adaçayı ortaçağda ateşli hastalıklarda ateş düşürücü olarak kullanılırdı.
  • Terleme önleyici etkisiyle menopoz etkilerinde kullanılır, adet ve mide kramplarını giderme özelliği vardır. Aşırı terleyen kişiler adaçayını demleyerek günde bir bardak tüketebilir ve  el, ayak, koltukaltı gibi terleyen bölgelerine  sprey şişesiyle püskürterek ordaki mikroorganizmaları katalize eder, kötü kokuları giderir.
  • Cilt sarkmalarında demlenen adaçayına gazlı bezi batırarak kompres yapılırsa kısa sürede toparlar.

Evet,  bitkilerden gelen güzelliklere diğer yazılarımda da devam ediyor olacağım. Tabiatın  bize sunduğu bütün güzellikler sizin olsun!

Sevgiler…

Kaynakça: Nazım Tanrıkulu/ Tıbbi Bitkileri Doğru Kullanma Rehberi

Yazar

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü' nden mezun olduktan sonra, uzun yıllar güzellik sektöründe çalışarak deneyimler kazandım ve kendi deneyim ve tecrübelerimi öğrencilerimle paylaşmaya karar verdim. Şuanda Güzellik Hizmetleri branşında öğretmenlik yapıyorum. Yazılarımda da sizlerle bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağım ve tabiatın bize sunduğu organik malzemeler ile kendinize güzellik bakımı yapmanız için size rehberlik yapacağım. Bakım ve güzellik her iki cinsin de ilgisini çeken ve her zaman merak konusu olmaya devam eden bir konu olmuştur bu yüzden birlikte güzellik kürleri hazırlamak ve kendinize bilinçli bakımlar yapmanıza ortak olmak bana mutluluk verecektir. Sevgilerimle.

Bir Yorum Yaz