Kahve…

Yüzyıllardır hayatımızda  yer edinmiş olan, kimileri için sabahları zindelik veren, kimileri için ise sonralarının vazgeçilmezi olan ve şu sıralar sıklıkla spor öncesi tüketilen ….

Konumuz beslenme ve sağlık olunca bugün kahvenin sporla ilişkisini inceleyeceğiz.

Kahvenin içeriğinde bulunan vücutta yağ yakımını desteklediğinden ve doku ve kas yaralanması riskini azaltarak kas dokusunun daha esnek ve güçlü olmasına yardımcı olduğundan dolayı spordan yaklaşık 20 dakika öncesinde bir fincan kahve içmek hem sporda daha dinamik olmamızı sağlayacak hem de yağ yakımını destekleyecektir.

Yapılan araştırmalara göre ketojenik beslenme şeklinde de önerildiği üzere kahvenin üzerine ¼ çay kaşığı kadar sağlıklı yağ (tereyağı, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı…) eklenmesi yağ yakımını daha çok desteklemektedir. Ayrıca yağ yakımı için içeceğimiz bu kahvenin kremasız, sütsüz ve şekersiz tüketilmesi gerektiğini de unutmamak gerekir. Çözülebilir kahveler de sağlığımızı olumsuz etkileyeceğinden bu kahve çeşitlerinden de uzak durulması ve  çekirdek kahveden yapılan espresso bazlı kahveler ya da türk kahvesi tüketilmesi daha uygun birer seçenek olacaktır. 

Ancak konuyla ilgili yapılan son çalışmalar kahveyi spordan sonra tüketmenin de faydalı olabileceği yönündedir. Kardiyo çalışmasından sonra vücudumuz tüm gün boyunca yağ yakımı sağlar ve spordan sonra içtiğimiz kahve ise metabolizma hızını artırarak yağ yakımını destekler. 

Kısacası, spor öncesi veya sonrası, sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz zamanda kahvenizi içebilirsiniz. Yalnızca kahvenizin sütsüz ve şekersiz olmasına ve kahvenin türüne dikkat etmeniz yeterli

Yazar

1991 yılında Bursa’da doğdum. Eğitimim için Eskişehir, İstanbul gibi birçok şehirde yaşadıktan sonra şuan Çanakkale’de hayatımı sürdürmekteyim. Farklı şehirlerde yaşamamanın hayatserüveninde yeni maceralara yer vermesinden dolayı insanı olgunlaştırdığını düşünüyorum. Yaklaşık 6 yıldır sağlıklı beslenme, spor konularıyla ilgileniyorum.

Bir Yorum Yaz