Mutlu sonla biten doğum hikayelerinde artık babaların da payı var! Bundan çok değil, 10 sene önce baba adaylarının doğuma girmesi pek çok insana garip gelse de, her şeyi değiştiren zaman, bu konuya da el attı. Geçmişe bakınca bir tebessümle hatırlanan doğum maceralarında, baba adaylarının da doğuma dahil olmuş olması asla bir rastlantı değil. Günümüzde sayısı hızla artan doğumda eş desteğini tadan çiftler bu durumun ne kadar özel ve anlamlı olduğundan keyifle bahsediyor. Anne adayları kendileri daha güvende hissederken, baba adayları ise bu özel ana şahitlik etmenin kendilerini düşündüklerinden daha çok mutlu ettiğini ifade ediyorlar.

Doğumda Eş Desteği Neden Önemli? 

Öncelikle doğumda eş desteği gören kadınlar, kendilerini daha azimli, daha güvenli ve daha motive hissediyorlar. Doğumun büyülü atmosferine eşlerin de dahil olması aile hissiyatını arttırıyor ve anne-bebek bağlanmasının yanı sıra, baba ile bebeği de daha hızlı bağlıyor. Eğer anne doğumdan sonra kendisini iyi hissetmezse, bebek baba ile yapabiliyor ve hayata bir adım daha güvenle başlamış oluyor.

Eşler Doğumda Nasıl Destek Olabilir?

Esasında doğum anında ve doğum öncesinde anne adayının yanı başında bulunmak bile yadsınamayacak kadar büyük bir destek oluyor anne için. Eşler bunun yanı sıra:

  • Duygusal Destek : Şüphesiz doğumda en fazla duyulan desteklerden biri de duygusal destek. Özellikle doğum ise anne adayları daha tedirgin ve duygusal olabilmekte. İster , ister normal doğum fark etmeksizin baba adaylarının desteği anneyi en çok rahatlatan destek olacaktır.
  • Doğum Pozisyonlarına Destek Olabilir : Kim demiş doğum sadece yatarak yapılır diye? Günümüzde doktor ve ebeler tarafından doğum için pek çok farklı pozisyon öneriliyor. Çömelmek, birinin beline/boynuna kolları kenetleyerek kendini aşağıya doğru bırakmak, öreke doğum sandalyesine oturmak ve bunun gibi pek çok doğum pozisyonu mevcut. Bu pozisyonları gerçekleştirirken fiziksel ve manevi güç alınabilecek en uygun kişi ise elbette eşiniz!
  • Masaj Yapabilir: Halk arasında bilinen adıyla doğum sancısı, pek çok doğum uzmanının kullanmayı seçtiği adıyla doğum dalgaları, geldiği anda özellikle bel bölgesi başta olmak üzere vücudun belli başlı bölgelerine masaj yapılması anne adayını rahatlatıyor. Bu anlar için baba adayları, özel masaj eğitimi alamasalar bile eşlerinin sırt, bel gibi ağrıyan bölgelerini ovarak doğumda aktif bir rol oynayabilirler.
  • Dans Edebilir ve Ettirebilir! : Evet yanlış duymadınız, pek çok doğum öncesinde doğumu başlatmak veya hızlandırmak için hareket etmek öneriliyor ve en keyifli hareket yöntemlerinin başında ise elbette dans geliyor. Hele ki bu dans eşinizle olursa, daha fazla ve sevgi hormonu salgılanacak ve doğumun daha kolay olacağı söyleniyor. “Doğum esnasında salgılanan hormonlar” yazımızı okuduysanız  sevgi hormonunun doğumda ne denli etkili olduğunu biliyorsunuz:)

Eşler her ne kadar yeni anneye en iyi destekçi olabilseler de, pek çok anne ve baba adayı bu duruma sıcak bakamıyor. Buna en fazla sebep olan etkense başkalarının ne düşündüğü ve anne adaylarının kendilerini rahat hissedemediklerini belirtmesi. Peki siz bu özel anlarda eşinizin de sizin yanınızda destek olmasını ister miydiniz?

 

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz