İyi bir hafıza, şüphesiz yaş aldıkça değerlenen bir ödül gibi. Zihni aktif tutarak ulaşılabilen bu ödül için hafıza güçlendirici önerimize göz atıp, kendinize bir iyilik yapmaya ne dersiniz?

  1. Bulmaca çözmek : Gazetelerin bulmaca eklerini kimler hatırlıyor? Şimdilerde pabucu dama atılan bulmacalar aslında beyin egzersizi için oldukça faydalı. Belki de yeniden popüler olması gerekiyor. Bulmacalarda sıkça tekrarlanan sorulardan sıkılanlar, hafızayı dinç tutan telefon uygulaması şeklinde hazırlanmış oyunlardan indirebilirler.
  2. Puzzle ına : Puzzle, scrabble gibi hafızayı aktif kullandıran  oyunlara yönelinmeli. Bu oyunlar hafıza için birer dostturlar.
  3. Satranç oynamak : Satrancın beyni ne kadar olumlu etkilediğini duymuşsunuzdur. Hem keyif almak, hem hafızasına iyilik yapmak isteyenler için güzel bir alternatif.
  4. Ezberlemek : Yakınlarımızın telefon numaraları , ev adresleri , önemli tarihler gibi bir takım konular ezberlenebilir.   Sevdiğiniz bir şiir veya şarkı sözü ezberlemek de işin keyifli yolu.
  5. Teknolojiye mola : Günün belirli saatlerinde, özellikle yatma saatinize yakın saatlerde, teknolojiye bir ara vermeye ne dersiniz?  Sürükleyici bir kitap veya güzel bir müzik ile günü sonlandırmak zihninizi günün stresinden arındırmaya yardımcı olur.
  6. Beslenmeye dikkat : Tabi ki beslenme burada da karşınızda! Omega 3 yağ asitleri,  C vitaminleri hafızayı canlandırıyor. Yumurta, , koyu renk sebzeler, ceviz, avokado, balık bu besinlerin başında geliyor.
  7. Spor yapın : Spor yapmak sadece bedenimize iyilik yapmakla kalmıyor, daha iyi bir hafıza için de işimize yarıyor. Düzenli yapılan yürüyüş ve egzersizleri hayatımıza dahil etme zamanı.
  8. Düzenli uyuyun. Uyku saatlerimizin düzenli ve yeterli olması hafızamıza doğrudan yapılan bir iyilik.
  9. Farklılıklara açık olun: Evimize giderken her zaman kullandığımız yollar yerine farklı yollardan gidilebilir. Her zaman kullanılan z şifre ve tuş kilitleri arada değiştirilebilir. Rutinlerin dışına çıkmak herkese iyi gelecektir.
  10. Yabancı dil öğrenmek: Bildiğiniz bir yabancı dili geliştirmek için çalışabilir veya kültürüne hayran kaldığınız bir ülkenin dilini öğrenmeye çalışabilirsiniz.

Hafızanızı taze tutmanın en önemli yollarından biri ise stresten uzak kalabilmek. Stres pek çok hastalığın tetikleyicisi olmakla kalmayıp, hafızaya da zarar veriyor. Kendinizi sakinleştirmeye ve dinlendirmeye çaba göstereceğiniz huzur dolu günleriniz olsun.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz