Etiket

kitap özeti

Yazılar

Mübadele döneminde Bosna’dan Türkiye’ye göçen Bosnalı ailesinin son varisi Leyla, Osmanlı Paşası olan dedesinin yaptırdığı yalının müştemilatında, gözlerden uzak, tek başına adeta sürgün halinde bir hayat sürmektedir. Kendisini anneannesi büyütmüş ve annesi ve babasını hiç görmemiştir. Paşa dedenin ölümü ve herhangi bir gelir olmaması sebebiyle, yalı zamanla elden çıkarılır.  Yalının yeni sahipleri de Leyla’nın evine saygı duyarak yaşamlarını sürdürmektedirler ancak yalıyı son satın alan Ali Yekta Bey’in oğlu ve gelini Leyla’yı türlü katakulliler ile evinden çıkarmışlardır. Sudan çıkmış balığa dönen asilzade Leyla Hanım, durumu kabullenemezken çocukluğu yalı bahçesinde geçmiş olan torunu yaştaki Yusuf’un Cihangir’deki evine sığınır ancak ev Leyla’nın asla hayal edemeyeceği tarzdadır, böylece Leyla kendisinden çok farklı olan başka dünyaların varlığını da öğrenmiş olur. Yusuf’un kız arkadaşı Roxy, Leyla’yı evde istemediğini açıkça dile getirmektedir. Tüm bu durumlara rağmen gidecek yeri olmayan Leyla, ailesine duyduğu saygı gereği evini geri kazanmaya mecburdur. Ve olaylar bambaşka bir şekilde ilerlemeye başlar…

Yine sevilerek okunan bir Zülfü Livaneli romanı… O kadar sevildi ki aynı isimde bir tiyatro oyunu da sergilenerek Leyla’nın Evi akıllara yer etti.

Gazeteci, yazar ve tv programcısı Kürşat Başar’ın “Başucumda Müzik” kitabı:

“Birini öptüğünde salıncakla sallanıyor gibi hissediyorsan, aşıksın”  Başucumda Müzik romanındaki bu cümle, belki de aşkın en güzel tanımlarından birisi.

Kocası Turgut’a aşık değildi ancak onu seviyordu. Bu evliliği kendisi seçmiş ve kendi arzusu ile evlenerek yurt dışına yerleşmişti. Yurt dışında yaşadıkları sırada, Türkiye’ye geçici bir süreliğine görevli olarak döndüklerinde Fuat ile karşılaştı. Adnan Menderes’in danışmanı olan Fuat çapkın ve kibar bir adamdı. Fuat’ın ilgisine cevapsız kalan kahramanımız yurt dışına geri dönmesine rağmen, işler planladığı gibi gitmedi ve kocasında bulamadığı aşkı, Fuat’da buldu.  Durumu eşine anlatıp ayrılma kararı aldı. Ancak aynı cesareti hem kendisi gibi evli hem de bakan olan Fuat gösteremedi.

Yurt dışında arkadaşı Ayla’nın yanında kalırken, bir dergide çevirmenlik yaptığı esnada, Türkiye’den gelen bir mektupla tüm akışı değiştirecek olan o sarsıcı haberi öğrendi ve böylece romandaki hazin son, acımasızca karşımıza çıktı.

1950’lere ait bir aşk romanı olan Başucumda Müzik, gerçek bir hikayeye dayanıyor. Bahsi geçen karakterlerin Fatih Rüştü Zorlu ve Vesamet Kutlu’ya ait olduğuna dair söylentiler de olsa bu konuda bir kesinlik bulunmamakta. Yasak bir aşkı anlatan romanda adeta aşkın yasak halini unutup, güzelliğinde kaybolacaksınız.