Etiket

spor

Yazılar

Düşündüğünüzden çok daha fazlasını vaat eden bir egzersizi sizlere takdim ediyoruz : Squat!

Squatı sevdiren 5 nedeni sizlere bu yazıda aktaracağız ama önce kendisini tanımakla işe başlayalım :

Squat Nedir?

Kalça, baldır, sırt derken tüm vücudu çalıştırmayı başaran bir nevi kas güçlendirme ve hızlı toparlanma egzersizidir. Temel mantığı çömelip kalkma olan squat, doğru yapıldığında bedeniniz için sayısız faydaya sahiptir. Hiç bir materyal kullanmadan yapabileceğiniz gibi ağırlık kullanarak da yapabilir ve daha verimli sonuç alabilirsiniz. Öncelikle kalça ve baldırları hedef alan bu temel egzersiz, tenis, koşu, uzun atlama gibi bacakların aktif kullanıldığı sporlar için ısınma hareketi olarak mutlaka kullanılmalıdır.

Squat bir kilo verme egzersizi olarak düşünülmemelidir, öncelikli görevi kilo verdirmek değil, kas güçlendirmek ve vücudu sıkılaştırmaktır.

Squat’ı Sevdiren 5 Neden:

  1. Vücudu Güçlendirir : Aslında daha çok bacak ve kalça güçlendiren bir hareket olarak bilinse de squat tüm vücudu çalıştırır. Bu anlamda pek çok egzersizden çok daha önemli ve ön sıradadır. İç bacak, baldır, kalça, sırt, karın derken gündelik hayatta sizi daha güçlü hissettirmesi de bu maddenin ispatı sayılır.
  2. Duruşu Düzeltir : Squat bir denge ve koordinasyon işidir. Vücudun dengeli ve koordineli olarak çalıştığı bir egzersiz biçimi olmakla beraber dik bir duruş ve güzel bir postür için muazzam bir seçimdir. Kamburluk gibi hem sağlık açısından sorun olan hem de görünümü etkileyen pek çok problemi düzeltmektedir.
  3. Selülitlerle Savaşır :Selülitlerin en sevdiği bölgeler olan üst bacak ve kalçaları oldukça etkili bir şekilde çalıştıran squat bu konuda tam bir profesyonel! Selülitli bölgede biriken yağları eritme konusunda ona güvenebilirsiniz, elbette sistematik olarak kendisine vakit ayırdığınızda.
  4. Karın Kaslarını Güçlendirir : Karın vücudun merkezi olarak kabul edilen bölgedir. Aynı zamanda çoğu kadının en fazla yağlanma sorunu yaşadığı bölgelerden biridir. Squat bu konuda da imdadımıza koşuyor ve güçlü karın kasları için bize yardımcı oluyor.
  5. Kalça ve Bacakları Şekillendirir : Dik, sıkı ve yuvarlak görünümlü kalçalara sahip olmak aslında o kadar da uzak değil tıpkı vücutla orantılı ve sıkı bacaklara sahip olmak gibi. Tabi ki bahsettiğimiz özelliklerin yine ortak dostu konu başlığımız olan squat. Kendisine bir şans vermeye ne dersiniz?

Squatın yukarıdaki faydaları haricinde aslında oldukça geçerli ve genel bir faydası daha var ki o da günlük yaşam performansımızı arttırdığı. Güçlü ve sağlam bir vücut, öz güvenli ve dik bir duruş, ağrısız eklemler ve güçlü bir sırt… Kulağa ne kadar da güzel geliyor, siz de tüm bu anlatılanlardan sonra bu egzersizi şimdiden sevmeye başlamadınız mı?

Dip Not : Bel ve diz bölgelerinde problemi olan kişilerin squat yapmaları sakıncalı olabilir. Sağlık durumunuz konusunda doktorunuzdan teyit almayı unutmayınız.

 

Vücudumuzla barışık biri olsak da hep “daha iyisine sahip olmayı” istemek günümüz kadınlarının tutkusu. Hepimizin ilk aklına gelen isteği ise; “daha yuvarlak, daha kalkık ve daha dik bir kalça”ya sahip olmak…

Kalça kasımız gün içinde en az kullanılan kas grubumuz olmasına rağmen, vücudumuzda hacim olarak fazlaca yer kaplar. Oturma eylemi için kullandığımızdan dolayı da zamanla yer çekimine yenik düşmesi kaçınılmazdır. Tabi bir de hareketli bir hayat tempomuz yoksa,  kalçamızdaki kan dolaşımı epey düşüktür. Bu sebeple yağlanmaya çok meyilli bir kas grubumuz olan kalçamızı şekillendirmek çok kolay olmamasına rağmen, çalıştıkça ilerleyecek ve farkı hissedeceksiniz.

 Peki hayalimizdeki kalçaya sahip olmak için neler yapmalıyız ? İşte sizin için birkaç egzersiz önerisi :

* Step, Sağ ayağınızı step tahtasına (ya da merdiven gibi herhangi bir yükselti de olabilir) ellerinizi belinize yerleştirin. Sağ ve sol bacağınızı art arda değiştirin ve bunu yaparken kalçanızı ve karnınızı sıkın (üst vücudunuz sabit). Hızınızı kendinize göre ayarlayarak 15 tekrar ve 2-3 set halinde yapabilirsiniz.

* Lunge, Bir bacağınız önde ve bir bacağınız geride olacak şekilde, (öndeki bacağınızın diz kapağı, ayak parmak ucunu geçmeyecek) kalçanızı sıkarak kontrollü bir şekilde  aşağı inip yukarı kalkıyoruz (Arka bacak diz kapağı aşağı inildiğinde yere değmeyecek). Bu hareketi her bir bacak için 12 tekrar ve 2-3 set halinde yapabilirsiniz.

 

*  Squat,  ayaklarımız omuz genişliğinde açık, kalçamızın altındaki hayali sandalyeye oturuyoruz (kuyruk sokumu uzun ve gövde dik olacak şekilde) kalçamızı sıkıyoruz ve yukarı kalkıyoruz. Hareketi 12-15 tekrar ve 2-3 set yapabilirsiniz.

*  Walking squat, yarım-squat pozisyonunda aşağıda oturur gibi kalıyoruz ve bu pozisyonu bozmadan ayaklarımızla sağa iki adım ve ardından sola iki adım atarak hareketi tamamlıyoruz. İki adım sağ ve iki adım sol bir tekrar sayılır. 10-12 tekrar ve 2-3 set yapabilirsiniz.

Daha yuvarlak, daha kalkık ve daha dik bir kalçaya sahip olmak istiyorsak, mümkün olduğu kadar kalçamızdaki kan dolaşımını artırmamız  gerektiğini unutmamalıyız. Gün içinde aktif olmamız mümkün olmayabilir ancak akşamları en azından 40-45 dk yürüyüş yaparak oradaki kan dolaşımın artmasına yardımcı olarak kalça kaslarının aktif hale geçmesini sağlayabiliriz.

Sakatlık yaşamamak adına, egzersiz öncesi yaklaşık 10 dk ısınma ve egzersizden sonra da 10 dk soğuma yapmalısınız.

Unutmayalım ki bu egzersizler sağlıklı bireyler içindir ve öneri niteliğindedir. Herhangi bir ağrısı veya şikayeti olanların, doktorlarına danışmadan hareketleri uygulamaması gerekmektedir.

Haydi bakalım yaz geldi, yansın kalçalar ve sonra da sahiller …