Gallery çevrimiçi sergileri Fotoğraf çısı 'ün eserlerinin sergilenmesi ile devam ediyor. Sergi hazırlığı yıllar süren Gündüz'ün ” Yabani Ruh” adlı sergisi çevrimiçi olarak izleyenlerle buluşuyor.  Sergi www.istanbulconcept.com adresinden 28 Nisan – 23 Mayıs 2020 tarihleri arasında online olarak izlenebilir.

Sanatçı Nihal Gündüz'ün Yabani Ruh Sergisine özel yazısı: 

Doğa, her bahar yeniden uyanıp, nefes kesen güzelliğini, sessiz bir coşkuyla, yavaş yavaş sergilemeye hazırlanır. Bu mucizevi rutin bizimle ve bize rağmen devam eder. Mega kentlerin gri beton duvarlarının çatlaklarından uzanan yabani çiçekler, tüm zorluklara karşı koyarak o muhteşem varlıklarına vücut bulur. Kimimiz bu güzellikleri görüp fark ederken, kimimiz doğanın renklerini görmeyi reddederek gri dünyamızda yaşamayı tercih ederiz. Yabani çiçekler, gören gözlere için umut verir, bir anlamda da güçlü olmayı ve güçlü kalmayı simgeler.

Karşılıksız sunduğu bereketi ve sonsuz şefkâtiyle yabani çiçeğe kendi mucizesini yaşatan doğa, insana da kendini keşfetme ve yenileme fırsatı sunar; dönüştürücü gücü ile insan ruhunu dengeye, ben'liğe ve bir'liğe kavuşturur.

Kadın; yaratıcı, besleyici, kendinden yenilenen ve doğurgan: Ana… Tıpkı doğa…

Arkaik toplumlar, kadının ruh ve bedeninin doğayla bağlantıda olduğunu düşünürdü. Doğanın şifa veren ve dönüştüren gücünün kadın karakterini oluşturan önemli bir etken olduğuna ve kadının tüm bu özellikleri içinde taşıdığına inanırdı. Bazı kadınlar şifacıydı… Yabani çiçekler de o kadınların elinde şifalı…

Carl Gustav Jung, ‘Bir bitkinin kendi çiçeğini üretmesi gibi ruh da kendi sembolünü yaratır' der.

Fotoğraflarımda, sudaki duru, yalın yansımamızın yerine, öz'ümüzün özgür tarafını göstermek, içimizdeki doğayı anımsamak, ona sığınmak ve onu yeniden hissetmek için sahip olduğumuz o müdahalesiz, “yabani” benliğimizi hatırlatmak istedim.

Yabani ve özgür çiçeğin suyun içindeki varlığını “La Primavera” daki üç güzellerin bedenlerini gösteren incecik tül gibi düşünüp; Zephyrus'un üflediği tatlı rüzgarla doğada dans edişini imgelemeniz için…

Hepimizin şifacı gücüne ithafen…

Küratör Işık Gençoğlu'ndan sergiye özel değerlendirme:

Tabiatın mükemmel işleyişi; mucizeleri, sırları, insana gör denilen ya da sadece gören göze gösterilen… Nihal Gündüz'ün Yabani Ruh'u yine bizi kişisel bir yolcuğa çıkarıyor. Bahar'ın kıymetlisi Mayıs ayı boyunca bizlerle olacak sergide, estetik zarafet, kadim bilgi ve sanatı birleştiren sanatçımız Gündüz'ün “bilmek” yolunda devam eden sorgulamalarına tanıklık ediyoruz. Gündüz'ün üçüncü kişisel ve ilk çevrimiçi sergisini sizlere ulaştırırken bize sunulan “hatırlama” fırsatını paylaşmak istiyoruz. İyiyi, güzeli yayma, doğruyu yapma ideali ile… 

Dışarıda olmak, doğayı koklamak ve rüzgarı hissetmekten  bir süre uzak kaldığımız bu günlerde çevrimiçi sergiler sanatseverlere sunulan ilaçlar gibi. İstanbul Concept sanatçılar ile sanal buluşmalar da düzenliyor. İlgilenen ve takip etmek isteyenler duyuruları hem web sitelerinden hem de @istanbul_concept Instagram hesabından takip edebilirler.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz