Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylül Pazartesi günü okullarda yüz yüze eğitimin kademeli olarak başlayacağını duyurdu. Çocukların bir arada bulunacağı sürecinde uyulması gereken kuralları ve maske kullanımının önemi tekrar gündeme geldi. Eğitimci Yazar Coşkun Bulut çocuklarda sosyal mesafe kurallarına uyum ve maske kullanma konusunda oluşturmanın ipuçlarını verdi.

Küresel salgın ile topyekün mücadele edebilmemiz için Eğitimci Yazar Coşkun Bulut, ebeveynlere çocuklarda maske takma ve sosyal mesafe kurallarına uyum konusunda motivasyon oluşturmak için şu önerilerde bulundu:

Önce Örnek Olmak Gerek

Hayatımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmemiz için gerekli olan mesafe, temizlik, maske takma kurallarına yetişkinler olarak önce biz uymalıyız ve çocuklara doğru örnek olmalıyız. Çocuklara maskenin doğru şekilde nasıl takılması ve çıkarılması gerektiği uygulamalı olarak gösterilmeli ve evde birlikte alıştırma yapılmalı. Bilinçli davranan bir ailenin bireyi olmak çocukları daha sorumlu davranmaya yöneltecektir.

Zorlamak Doğru Değil

Bu dönem yetişkinler ve çocuklar için kendi içinde ayrı zorluklar barındırıyor. Çocuklara sosyal mesafe kurallarına uymayı öğretirken tıpkı bebekliklerinde konuşma alışkanlığını, tuvalet alışkanlığını edindirdiğimiz dönemlerdeki gibi sabırlı olmalı ve onları zorlamamalıyız. Çocuklara covid-19'un nasıl bir hastalık olduğu, neden maske taktığımız, sosyal mesafeye dikkat etmemizin sebepleri; yaşına uygun, anlayabileceği şekilde açıklanmalı. Tehlikeli bir dönemden geçildiği için maske takmamızın zorunlu olduğu onlara öğretilmeli. “Maske takmak mecburiyetindesin.” şeklinde bir söylem içeren yaklaşım ise doğru olmaz ve çocukla ilişkilerimizi zedeler. Sebep göstererek ve onları bunaltmadan belli aralıklarla kurallara dair hatırlatmalarda bulunmalıyız.

Korkutmamalıyız

Hastalığı anlatırken onları korkutmamalı ve doğru yöntemleri uygulayarak bu hastalıktan korunabileceğimizi anlatmalıyız. Kış mevsiminde soğuktan korunmak için atkı takmamız gerektiği gibi şimdi mikroplardan korunmak için maske takmalıyız gibi gündelik hayattan örnekler vererek konuyu anlaşılır kılmalıyız.

Özellikle kapalı ortamlar ve sınıf ortamlarında arkadaşlarının hapşırması, öksürmesi sonucu gelebilecek mikroplara karşı ve kendisinden de kimseye geçmeyecek şekilde maske kullanma gereklilikleri çocukla sohbet eder şekilde konuşulmalı.

Maskesini Kendisi Seçsin

Ailenin imkanlarına göre; çocuklar için üretilen renkli, çizgi film kahramanları desenli, özel maskelerden alınabilir. Maskesini kendisinin seçmesi takma konusunda isteğini artıracaktır.

Çocuklar Takdir Edilmeli

Doğru davranışın pekişmesi için çocukları takdir etmek çok önemli. Sosyal mesafe kurallarına uyduğunda, maskesini taktığında hem kendisini hem de arkadaşlarını ve ailesini koruduğu için çocuklar takdir edilmeli. Maske takmaktan sıkıldığı dönemlerde sürecin geçici olduğu ve bu süreçte gösterdiği fedakarlığın çok değerli olduğu anlatılmalı. Çocuklara bu süreçte bir anı defteri hediye edilebilir ve tecrübelerini yazması istenebilir. Bu etkinlik hem onları yazarak rahatlatacak hem de bu dönemi daha anlamlı geçirmelerine aracı olacaktır.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz