Bebeğinizin büyümeye başladığını gösteren en belirgin işaretlerden biri de o en şirin haliyle sizinle konuşmaya başlaması ve kendince kolay sözcükler söylemesidir. Genellikle 1 yaş civarında basit kelimeler söylenmeye başlasa da zaman zaman konuşma becerisini kazanmada gecikmeler olabilir. Bu gecikmeler ve işlevsel konuşma bozuklukları olarak iki gruba ayrılmaktadır. Herhangi bir organa bağlı olan sebepler organik, bir organla alakalı olmayan sebepler ise işlevsel bozukluklardır.

Organik konuşma bozukluğu, yani bir organla alakalı olan sebeplerin en sık karşılaşılanı işitme azlığı olarak belirtilmiştir. Bunun haricinde damak yarığı, dil bağı, sonradan kazanılan işitme azlığı gibi var olabilecek sağlık problemleri de diğer sebepler arasında. İşlevsel konuşma bozuklukları ise psikiyatrik rahatsızlıklardır.

Konuşma Becerisini Geliştirmek için Öneriler:

Konuşma bozukluğu sebebi eğer organik değilse, konuşma sürecini hızlandırmak ve bebeğinizin ve konuşma becerisine katkıda bulunmak adına ebeveynlere sunulabilecek bir takım öneriler mevcut. Bunları özetlemek istersek:

  • İletişim: Bebeğinizin konuşma becerisi için onunla kurulan iletişim en önemli adımdır. Zengin bir dil kullanarak bebeğinizle konuşmaya çalışmalı, göz temasını eksik etmemeli ve birlikte iletişim kurarak zaman geçirmeye çalışmalısınız. İletişim esnasında dikkatini dağıtacak farklı şeyler olmaması da oldukça önem taşır çünkü bebekler çok uzun süre aynı konsantrede olamamaktadır. Onunla konuşurken net ve anlaşılır kelimeler seçmek ve dudak hareketlerinizi göreceği açıda bulunmanız da önem taşıyan diğer ögelerden.
  • Aktiviteler : Çocuğunuzla yaptığınız aktiviteler onun hem dil hem beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Ona yaşına uygun resimli ve hareketli kitaplar okuyabilir, şarkı söyleyebilir, sevdiği oyuncakların adlarını tekrarlayarak kelime haznesini genişletebilir ve kelimelere olan aşinalığını arttırabilirsiniz.

  • Fırsat Vermek: Geç konuşma sebeplerinden biri de fırsat verilmemiş çocuk olarak biliniyor. Çocuğunuzun kelimeleri tekrarlamasına, sorularınıza sözel olmasa da hareketler eşliğiyle cevap vermesine fırsat tanımalısınız. Ona kendiniz konuşurken bol bol soru sormalı ve onu konuşmaya teşvik etmelisiniz.  Size kendisini ifade edebildikçe, sinirli hali azalıp, daha sakin olması da kolaylaşacaktır.
  •  Dijital Ekranlara Dikkat : Televizyon, cep telefonu tablet gibi elektronik cihazlar tek taraflı iletişim araçları olmalarından dolayı oldukça zararlıdır. Yani yalnızca dinlemeye yönelik olup, bebeğinizin konuşması için teşvik edici bir yönü bulunmamaktadır. Mavi ışık olarak da bilinen bu cihazlarla çok sık bir araya gelen çocuklarda konuşma gecikmesi daha sık yaşanmaktadır. Öte yandan bu cihazların 2 yaşından önce çocuklardan uzak tutulması gerektiği de çocuk gelişimciler tarafından sık sık dile getirilmekte. Sebebi kaliteli uykuyu olumsuz etkilemesi ve bebeklerde beyin gelişimini olumsuz etkiliyor olması.

Dil gelişimi ve konuşma becerisi her çocukta farklı olduğundan dolayı çocuğunuzu yaşıtı olan diğer çocuklarla kıyaslamamanız ve çocuğunuzu zorlamamanız gerekmektedir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da sabırla beklemeli ve gelişim için çaba harcamaya devam etmelisiniz.

 

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz