Dünyanın en mutlu insanları olarak bilinen Danimarkalılar bu mutluluğu neye borçlu? Zenginlik, sağlık, sadelik, başarı hangisi onları dünyanın en ı yapabildi? Cevabı hiç birisi. Dünyanın geri kalanından farklı olarak yaptıkları tek şey kendi alanlarını yaratmak! Danimarkalılar ile ünlü olup aslında tüm İskandinav ülkelerinde yaşam felsefesi olan Hygge'yı tanımaya başlayalım:

Danimarkalıların ı olarak tanınan Hygge son 3 senedir dünyaya damgasını vurdu. Bu büyülü sözcük kendisini öyle sevdirdi ki şimdilerde bazı ülkelerde ders olarak bile okutulurken, bazı ülkelerde ise ev dekorasyonundan modaya pek çok alanda yaşamaya başladı. Kısacası tüm dünyanın sevip kucakladığı Hygge aslında hepimizin ihtiyacı olan basit bir felsefe.

Hügga, Higa, Huga , Hooga gibi farklı telaffuzlar ile bilinen Hygge mutluluk, huzur, keyif, rahatlık gibi güzel hisleri içinde barındıran ancak herkese göre farklı şekillenen ve tek bir tanımının yapılması mümkün olmayan bir yaşam felsefesi. Aslında bir nevi anın tadını çıkarma, sevdiklerinle evinde huzurlu zaman, rahat edilen bir ev atmosferi ve sizin için evinizi keyifli hale getirecek her şey Hygge ‘yı temsil ediyor. Kuzine üstünde pişen sıcak kestane kokusu, muhabbetinize eşlik edecek tarçınlı  bir sahlep, dostlarla muhabbet ve keyif dolu bir yemek masası veya sevdiğiniz battaniyeye sokulup camdan o huzur veren yağmuru izlemek… Her biri sizin için birer Hygge olabilir.

Hygge felsefesini daha detaylı incelemek isteyenler için Uluslararası Mutluluk Enstitüsü Başkanı Meik Wiking'in yazmış olduğu “Hygge : Danimarkalıların Mutluluk Sırrı” adlı bir kitap  da mevcut. Bu kitapta Danimarkalıların bu akımı nasıl yaşadıkları detaylı anlatılmakta.

Ülkemiz insanının tam da şu aralar ihtiyaç duyduğu şey olan Hygge temelde basit şeylerle mutlu olmayı işaret ediyor. Tıpkı eski zamanlarda bizlerin de sıklıkla başardığı gibi. Belki de kendimizi yeniden keşfedip bizi mutsuzluğa iten gereksiz hırslarımızı, doğadan kopup dört duvar arasına sıkışmalarımızı ve teknolojiye olan düşkünlüğümüzü en aza indirerek biz de kendi hygge alanımızı yaratabiliriz. Keyifli hygge alanları ile daha huzurlu bir evde yaşam neden olmasın 🙂

 

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz