virüs sözcüğü duyulduğunda çoğu insan kendi dünyasına konduramadı bu yeni hastalığı.  Uzaklarda, Türkiye'den çok alakasız bir coğrafyada yaşayan yeni bir tür hastalık olarak düşünüldü ve ciddiye alınmadı önemi.  Böyle bir virüsün yalnızca Çin'i veya Türkiye'yi değil tüm dünyayı alt üst edeceği kimin aklına gelirdi? Nereden bilinirdi ki en yakınlarımızla bile kapı duvar olunacağı veya eğitim sisteminin dahi online sisteme dönüşeceği?  Peki biz nelerin değerini öğrendik bu endişeli süreçten?

  • Sağlığın değerini : Her zaman dillerde dolanan”her şeyin başı ” cümlesi, bu defa gerçekten her şeyin başı olduğunu kanıtladı. Ne paranın, ne eğitimin ne de işin gücün bir önemi kaldı, korona virüs aramıza sızınca. Ciddi anlamda her şeyin başıydı sağlık. Hatta sağlık sektörü hariç neredeyse her şey askıya alındı.
  • Birikimin önemi : İşsizlik ve geçim sıkıntısı korkusu herkesi sarıverdi karantina sürecinde. Ekonomik anlamda zor dönemler yaşandı, pek çok iş yeri kapandı,pek çok esnaf iflas etti, pek çok kişi de işsiz kaldı. Kenara para ayırmanın şart olduğunu anlaşıldı bu kez.
  • Ailenin ve evin huzurunu : Dışarıda hayatın bittiği, evlerin tam anlamıyla yaşam alanı olduğu nadir dönemlerden biri korona virüs dönemi. Huzurlu evlerinde, huzurlu aileleri ile yaşayanlar keyifle geçirebildi bu süreci. Diğerleri için katlanması daha da zordu.

  • ı kendin de yapabilmen gerektiğini : Kuaförler, berberler, manikür salonları kapandı derken iş başa düştü. Kendi kişisel bakımını yapabilenler zorlanmadı da, eli bu işlere yatkın olmayanlar için zor zamanlardı. Bakımsızlık da eklendi iç sıkılmalarına.
  • Ev işlerini kendin de yapabilmen gerektiğini : Zaman zaman ev işleri için gelen yardımcı ablalar gelemez, her zaman yemek siparişi verilen restaurantlar çalışamaz, her zaman gidilen kafeteryalar açılamaz oldu. Her iş ev ahalisinin eline baktı, bitmeden çoğalan haliyle.
  • Bahçeli evlerin kıymetini : Beton yığınlarına gömülüp yaşanırken doğanın değeri anlaşıldı bir kez daha. Özgürlüğü elinden alınan bir kuş misali kapandı insanoğlu rezidanslarına, apartman dairelerine, o kutu gibi daracık evlerine. Bahçeli evlerin kıymeti anlaşıldı bu kez. Belki artık bu beton yığınlarına bir dur deme vakti de geldi.

Dileriz ki bu süreç verimli, sağlıklı ve huzurlu atlatılsın.

Evde Sağlıklı Kalmanın Yolları adlı yazımızdan ev içinde sağlığınız için neler yapabileceğinizi inceleyebilirsiniz.

Sağlık dolu günler dileriz.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz