İdeal iş yeri denilince aklınıza ne geliyor? Çoğu insanın zorlayıcı hayat şartları sebebiyle “ideal” tanımı dolgun bir maaş iken, çalıştığınız iş yerinde artık önem verilmesi gereken ve sizi şevkle işinize adapte eden başka özellikler de olmalı. Aksi takdirde yalnızca maaş alabilmek için işe giden mutsuz bireylerden olmanız kaçınılmaz sondur. İşte gününüzün yarısını geçireceğiniz iş yerinizi seçerken önem vermeniz gereken kriterler:

  • Kariyer İmkanı: 10 sene daha aynı iş yerinde emek verdiğinizde hala aynı pozisyonda mı olacaksınız? Size sunulan kariyer imkanları, oluşabilecek boş pozisyonlar hangileri? Durduğunuz yerde saymak mı, yoksa sürekli ilerleyebileceğiniz, önünüzün açık olduğu iş yerleri mi tercihiniz? Kendinizi aşmanıza yardımcı olacak iş yerlerinin ortak özelliğidir kariyer haritaları.
  • Eğitim: Dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de bir iş yerinde ne kadar kendinizi eğitebileceğiniz. Devamlı aynı işi yapıyorsanız, aynı bilgileri kullanıyor ve aynı insanlarla çalışıyorsanız yerinizde saymanız kaçınılmaz. Bu iş yeri size ne kazandırıyor, mesleki anlamda ne öğretiyor? Elbette çeşitli kurslara giderek de eğitim alabilirsiniz ama en iyi eğitimin tecrübe ederek alınacağını unutmamakta fayda var.
  • Yasal Haklar: 2020 yılında olmamıza rağmen hala pek çok iş yerinin yasal haklara önem vermediğini ne yazık ki duyuyoruz. Bugün önemsiz gibi duran sigorta priminiz işten çıkarılma, emeklilik, iş göremezlik raporu gibi durumlarda en önemli konu haline geliveriyor. Fazla mesai ücreti, sigorta primi, yıllık izin hakkı gibi pek çok yasal hakkınızın korunduğu bir yer, aynı zamanda size saygı duyan bir iş yeri demektir.
  • : Her iş yerinde var olmasa da yan haklar da etkileyici konulardan. Kurumsal firmaların, başlangıç aşamasında maaş bütçesini düşük tutarak yan hakları arttırdığını duyarız. Sebebi kişinin daha iyi şartlarda yaşamasına olanak sunmaktır. İyi bir özel sigortası, işe kolay gelip gitmenizi sağlamak üzere servis imkanı ve daha pek çok önemli yan hak iş yeri seçimini etkileyen unsurlardandır.
  • Şirket Kültürü : Her şirketin bir çalışan yapısı, işveren yapısı ve kendine has kültürü vardır. Şirket kültürünün sizinle bağdaşması kendinizi oraya ait hissetmeniz ve rahat çalışmanız için çok önemlidir. Aksi takdirde diken üzerinde gibi olabilir ve kendinizi iş ortamınıza adapte edemeyebilirsiniz.
  • Değer Verme: Her insan değerli olduğunu hissetmek ister. Değerli olduğunu hissetme iş yeri bağlılığını ve şevkle çalışmayı arttıran önemli bir konudur. Size değer veren bir iş yerinde siz de daha mutlu çalışarak daha verimli olacaksınızdır. İş yeri seçiminde bazen değerli hissetme, maddi kazancın bile ötesi geçebilir.

Herkesin öne çıkan maddeleri farklı olduğuna göre, sizin seçiminde kriterleriniz neler?

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz