Son 6 aydır sosyal yaşamdan, iş yaşamına hayatın her alanında insanları ve neredeyse tüm sektörleri hızla etkisi altına alan Covid-19 bazı sektörlere ise uzun süre toparlanamayacak kadar derin bir iz bıraktı.  Eğer siz de bahsi geçen bu bahtsız sektörlerde çalışıyorsanız, belki de sektör değiştirme veya yatırım yönünüzü değiştirme zamanınız gelmiş olabilir.

  • Turizm: Tüm dünyaya hızla ılan bu virüs, kuşkusuz en çok turizm sektörünü etkiledi. Otel ve pansiyonların insan sirkülasyonundaki hızı ve dünyanın her ülkesinden ağırlanan misafir sayısını düşününce, turizm sektörünün etkilenme payının yüksekliği az çok hepimizin tahmin ettiği derecede yoğun. Pandemi döneminin 3 sene süreceği ön görüsünü göz önüne alırsak, turizm sektöründeki düşüş de önümüzdeki 3 sene içerisinde de kolay kolay düzeleceğe benzemiyor.
  • Havacılık: Seyahat kısıtlamalarının artmasıyla beraber havacılık başta olmak üzere tüm ulaşım sektörlerinin olumsuz dönemlerden geçtiğini bilmekteyiz. Belli başlı ülkelere ve yurt içine uçuşlar açılsa da, turizm sektörüyle koordineli giden havacılık sektöründe de uzun bir süre eski verimin alınamayacağını üzülerek belirtebiliriz.
  • Eğlence: Bar, gece klubü ve diğer eğlence sektörlerinde de durum çok iç açıcı değil. Bir süredir hizmet yasağının kalkmasının yaz mevsimine denk gelmesiyle yavaş yavaş kıpırdanmalar olsa da, soğuk kış günlerinde kapalı mekanlarda covid-19 riskini alıp eğlenmeye gidecek olan kişi sayısının çok olmayacağını tahmin edebiliriz. Eğlence sektörünü de ne yazık ki zor günler beklemekte.
  • Kültür-: Tiyatro, bale, festival, konser ve dahası da isyan bayraklarını çekmiş durumda. Kültür Bakanlığı'nın yavaş yavaş açık hava organizasyonlarına izin veriyor olması iyi haber gibi gözükse de çoğu kişi bu riski göze alıp etkinliklerine katılmaya çok sıcak bakmıyor.
  • Kıymetli Madenler: Turizm ve havacılık sektörleri ile birebir bağlantılı olan kıymetli madenler aynı zamanda lüks bir ihtiyaç olmasından da ötürü pandemi döneminde tercih edilebilirliğini kaybetti. Bunun haricinde kıymetli maden ihracatlarının genellikle hava yolu ile yapılması ve Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinin de bu sektörde başrol olmaları neden olumsuz etkilendiğini az çok dünyaya anlatıyor. Kısa zamanda toparlanması dileğimizle.
  • Moda:  Moda sektörü de pandemi sürecinden nasibini alanlardan. Türkiye'nin ihracat sektör devlerinden biri olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Mart/2020'de yayılan sebebiyle ihracatın durması ile düşüşe geçti. Yapılan online toplantılarda alınan kararlara göre pandemiden sonra moda sektörünü yeni bir akım bekliyor: Sürdürülebilirlik. Bu karardaki en büyük pay ise petrolden sonra dünyayı en fazla kirlettiği düşünülen tekstil sektörünün temize çıkmasını istemek. Bu akımda başı çeken ülke İsveç rol model alınıyor.
Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz