Etiket

başarılı iş hayatı

Yazılar

Biliyoruz ki her meslek her karaktere hitap edemez. Meslek seçiminde hobileriniz kadar, karakteristik özellikleriniz de aktif rol oynar. Peki hangi karakter yapısı, hangi mesleklere daha çok uyar birlikte göz atalım :

  • Yönetici : Hırslı, fırsatları şansa dönüştürmeyi iyi beceren, sonuç odaklı, çalışmayı ve ön planda olmayı seven insanların işidir ancak yönetmek. Ancak asıl marifet, yöneticilikten çok daha fazlası, lider olabilmektir.
  • Yönetici Asistanı : Bir yöneticinin eli, gözü, kulağıdır yönetici asistanı. İyi bir hafıza, prensipli bir çalışma düzeni, pratik zeka ve üretkenlik gerektirir başarılı bir asistanlık. İyi bir asistansanız, yöneticinizi yönetmek zor gelmeyecek size.
  • Satış & Pazarlama Uzmanı:  Hırslı, hedef odaklı çalışmayı seven, kendiyle rekabet içinde olmak isteyecek, laf cambazı, ikna yeteneği üst seviyelerde karakterler bu mesleği seçmekten çekinmesin. Çalıştıkça kazancınızın artacağı garanti olan meslek koludur satış ve pazarlama.
  • İnsan Kaynakları Uzmanı: Yardımsever, empati yeteneği gelişmiş, iyi bir dinleyici, insan psikolojisine ilgi duyan kişilerin yapması gereken bir meslektir. Bu özelliklerden birisi bile sizde yoksa iyi bir İK uzmanı olmanız söz konusu değil, bilesiniz.
  • Muhasebeci : Kolay gibi durur muhasebecilik ancak ciddi bir dikkat, özveri ve sabır işidir. Rakamları seven, titiz ve düzenli çalışmayı prensip edinmiş, odaklanma konusunda sorun yaşamayan sabır küpü arkadaşlara tavsiyemizdir.
  • Avukat : Bu meslek için hırs şart. Daha sonra ise, azimli, araştırmacı, hitabet yeteneği ön planda, güçlü ve zorluklardan yılmayan, dirayetli kişiler için biçilmiş kaftan hukuk fakültesi.
  • Borsacı : Öz güveni yüksek, kendi kararlarına inanan, ileri görüşlü, cesur ve dünyayı takip etmeyi seven, maceraperest ruhlar için ideal meslek olabilir borsacılık. Bir anda zirveye çıkıp, bir anda dibe çökmeyi göze alanları görelim o zaman.
  • Gazeteci : Detayları seven, araştırmaktan asla sıkılmayacak, ani yolculuklara hazırlıklı, cesur, kalemi güçlü ve en önemlisi dürüst… Başkalarının fikirlerine dokunmak söz konusu olduğundan, en önemli madde dürüstlük ve şeffaflıktır bu meslekte.
  • Organizatör : İşine aşık, kontrol mekanizması üst düzeyde, hayal gücü yüksek, yeni insanlarla kolay tanışabilen, yaratıcı ve özgün fikirleri olan insanların girişmesi gereken bir iştir organizasyon. Organize edilmesi istenen etkinliğin tüm detaylarını iyice analiz etmek ve sonrasında hünerleri göstermek gerekir. “Kolay gelsin” cümlesini en çok hak eden mesleklerden biri olsa gerek…

         Burada yazılmayan onca meslek var elbette. Seçim yaparken en kritik nokta kişisel özelliklerinize göre meslek seçmeniz. Yanlış meslek seçimi yapıldığında oluşabilecek en ciddi sıkıntı başarısızlıktır. Başarısızlık ise mutsuzluk ve öz güven eksikliğini beraberinde getirecektir. 

Bilinir ki hayattaki en önemli seçim; işini ve eşini doğru seçmekten geçer. Başroldeki bu ikili, hayatınızı zirveye de taşıyabilir, sizi diplere de itebilir. “Eş Seçiminde Püf Noktalar” konusuna başka bir yazımızda değindik, şimdi ise gelelim meslek seçiminde püf noktalara :

  • Sektör araştırması yaptınız mı? Elbette ki ilgi alanınıza göre bir meslek seçmeniz ilk önerimiz ancak ileride iş değiştirmenin zorluğunu düşünürsek, meslek seçmenin öncesinde güzel bir araştırma yapmak şart. Seçmeyi düşündüğünüz meslek erbaplarından bilgi toplayın. Hayalinizdeki mesleğin dezavantajlarını ve avantajlarını objektif bir şekilde masaya yatırın. Çoğunluğun memnun olmadığı bir işi seçerken 2 kere düşünmekte fayda var.
  • Gönüllü olur musunuz? : Bir anlığına para kazanma ihtimalinizi unutun. Seçmeyi planladığınız mesleği, gönüllü olarak da yapar mıydınız? Bu kilit sorunun cevabı o mesleğe olan asıl sevginizi göstermek için yeterli. Cevabınız hayır ise, seçiminizi hemen değiştirin çünkü sadece para için yapılan meslekler bir süre sonra sizi mutsuzluğa itecektir.
  • Staj yaptınız mı? Bu işi yapan bir tanıdığınızın yanında kısa süreliğine de olsa stajyer olarak çalışın. Mümkünse işin içine girmeden mesleğinizi seçmeyin. Eğer seçeceğiniz meslekte tanıdığınız yok ise, çevrenize danışmaktan çekinmeyin. Çünkü hayatınızın en önemli kararlarından birini verirken çekinmek size sadece kaybettirir.
  • Bir B planı yaptınız mı? Turizm bölümünde okudunuz, otelcilik hayaliniz var. Sektörel sıkıntılar doğarsa, alternatif olarak hangi işe yönelebilirsiniz? Evdeki hesabın çarşıya uymadığını düşünürsek, hayallerinize doğru yol alırken kendinize bir B planı yapın bu sizi daha güvende hissettirecektir.
  • Hayalinizdeki iş ortamı nasıl? Ofiste arkadaşlarınız ile samimi bir ortam mı sizi mutlu eder, yoksa kapalı kapılar ardında bunalan tiplerden misiniz? Para kazanırken dışarıdaki hayatın her saniyesini doyasıya yaşamak mı istiyorsunuz yoksa sıcacık bir ofiste kahvenizi yudumlamak mı? Kısacası siz bir ofis çalışanı olmaya mı uygunsunuz yoksa saha çalışanı olmaya mı? Cevabı sizde.
  • Risk almayı sever misiniz? Bir memur olup emekli olana kadar iş güvencesi içinde yaşamak mı sizi daha çok çekiyor, sürekli daha iyi şirketlere kapak atıp yükselmek mi yoksa tüm riskleri göze alıp kendi işinizi kurmak mı? Risk almayı sever misiniz?

          Peki siz mesleğinizi çoktan seçtiniz ve seçiminizden pişman mısınız? Hiç bir şey için geç olmadığını lütfen unutmayın. Ömür boyu mutsuz olacağınıza, dişinizi sıkın ve başka bir alanda eğitim alın. Çünkü hayat, keyifle yaşamak için ve siz de bu hayatın tadını çıkarmak için varsınız.

Hepimiz çalıştığımız kurumda yükselmek, ön plana çıkmak ve takdir görmek isteriz. Tabii bir de bunları hak etmek için elimizden gelen şeyler vardır. Yöneticinizin gözüne girme stratejilerini uygulama zamanı başlasın o zaman. İşte taktikler :

  • Güvenilirlik : Her yönetici ekibinden birine sırtını yaslamak ister. Sebebi; kendisi yokken, içini rahat ettiren bir vekilin olduğunu bilmesidir elbette. Gerek konuşmalarınız, gerek iş konusundaki hassasiyetinizle aradığı vekilin siz olduğunu hissettirin. Size gözü kapalı güvenmesini sağlayın. Bunun için ilk iş kendinize şu soruyu sormaktan geçiyor : Siz yöneticinizin yerinde olsanız, kendiniz gibi birine güvenir miydiniz? 
  • Geri bildirim : Geri bildirim iş disiplini demektir bir bakıma. Size verilen bir işi hemen sonuçlandıramıyorsanız bile, süreçle ilgili geri bildirim yapın. O sormadan, işin akışı ile ilgili bilgi sahibi olsun. Emin olun hassas tavrınız çok hoşuna gidecek. 
  • Profesyonel duruş : Yöneticinizle aranızda her ne konuda sorun çıkarsa çıksın, profesyonelliğinizi kaybetmeyin. Susmanız gereken yerde susun, konuşmanız gereken yerde çizginizi koruyarak konuşun. Duygusal davranmayın. 
  • Hataları kabullenmek : Her işte hatalar olur, önemli olan hataları tekrarlamamak ve cesurca söyleyebilmek. Hatalarınızın arkasında olun ve yöneticinizle açıkça paylaşın. Bu paylaşım sizi yöneticinizin gözünde daha cesur, gözü pek ve kendinden emin gösterecektir. Başka bir yerden öğrenmesi sizin için daha büyük bir eksi değil mi?
  • Not almak : Katıldığınız toplantılarda önemli maddeleri not almanız, yöneticinizin dikkatinden kaçmayacaktır. Not almak, sizin sorumluluk sahibi olduğunuzun en büyük göstergesi. Kim, konuşulanları unutmamak için yazıya döken birini sevmez ki?
  • Çözüm odaklılık : İş akışıyla ilgili sorun yaşamak sürekli başa gelebilecek bir sıkıntı. Önemli olan sorun sürecinde işleri daha da karıştırmamak ve en kesin yoldan çözüm sunabilmek. Yeniden tekrarlanmaması için kesin bir çözüm önerin.

  • Fikir sunmak : Katıldığınız toplantılarda cesaretinizi toplayıp fikirlerinizi sergileme zamanı… Fikrinizi ekibinizin içinde paylaşmaktan çekinmeyin. Belki de yöneticinizin aradığı fikir sizdedir kim bilir? 
  • Güler yüz : Güler yüz her zaman ve her ortamda en güçlü silahtır, bunu aklınızdan çıkarmayın. Yöneticinize ve iş arkadaşlarınıza gösterdiğiniz güler yüz, sizi hep bir adım öne taşır. Herkesin pozitif bir enerjiye ihtiyacı var bu kaçınılmaz.

       Bu stratejiler sizi daha ileriye taşıyacak evet ancak öncelikle şart olan şey başarınız, bunu es geçmeyin deriz.