Etiket

iş değiştirmek

Yazılar

İş değişikliği zaman zaman herkesin aklından geçirdiği ancak herkesin düşündüğü anda hayata geçiremediği hassas bir konu olmuştur hep.   Ancak öyle zamanlar vardır ki, bu hassas ve bir o kadar da ciddi konu göz ardı edilmemelidir.

Bir kararsızlık içindeyseniz, birlikte iş değiştirmenizi gerektiren sebepleri inceleyelim :

  • Mutsuzluk : İşe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa iş değişikliği düşüncenizi ciddi ciddi değerlendirmelisiniz. Bu öyle güçlü bir isteksizliktir ki sabahları alarmın sesini duyduğunuzda aklınızdan ilk geçen şey sevmediğiniz iş ortamınızdır. Elbette pek çok sebebi vardır geri geri giden ayakların. Ancak sebep ne olursa olsun mutsuzluk, başarınızı gölgelendirecektir.
  • Kariyer Hedefiniz : Yaptığınız iş, hayallerinizdeki işten çok farklı ise ve çalıştığınız yerde asıl hedefiniz olan işe geçme şansınız yok ise iş değişikliği fikrini göz ardı etmemelisiniz. Seçtiğiniz meslek, uzun vadeli hayatınızın içinde olacağı için kariyer hedefiniz ile yaptığınız iş bağdaşmalıdır. Bu madde sizin çalışma motivasyonunuz için gereklidir.
  • Maaş Ödemelerinin Gecikmesi : Bir firmada devamlı geciken maaş ödemeleri varsa, finansal sıkıntılar baş göstermiş demektir. Maaş gecikmelerinin ileri versiyonu firma iflasına kadar uzanabilir. Bu durumda tazminatınızı ve içeride biriken maaşlarınızı alamama durumunuz dahi oluşmaktadır. Elbette 1-2 defalık gecikmeler değil kastımız, süreklilik gösteren bir gecikmeden bahsetmekteyiz.
  • Değersizlik Hissi : İş yerinde kendinizi önemsiz ve değersiz mi hissediyorsunuz? Sürekli “isteyen gidebilir” şeklinde bir işveren politikası ile mi karşılaşıyorsunuz? Her ne iş yapıyorsanız yapın siz oldukça değerlisiniz! Kendi değerinizi ve öneminizi bilin ve bunu bilen insanlarla çalışın. Başarınızın arttığını göreceksiniz.
  • Çalışma Süreniz : Uzmanlar aynı iş yerinde, pozisyon ve departman değişikliği yoksa, en fazla 5 sene çalışılmasının doğru olduğunu, 5 seneden sonrası için bahsi geçen kişi için  ” yeni bir işe geçmeye cesaret edememiş” düşüncesi oluştuğunu belirtiyor. Çalıştığınız yerde belli bir zamandan sonra kendinize yeni şeyler katamadığınızı siz de fark edeceksinizdir. Gelişime açık olmanız bazen değişime de açık olmanızı gerektirmektedir.

Elbette herkesin bir iş yerinden beklentisi farklıdır. Sizin önceliğinize göre iş yerinizde eksik olan nedir? Yukarıdaki maddelerden en az ikisini yaşıyorsanız iş değiştirmekten çekinmemelisiniz. Neticede iş ortamınızdaki huzur, özel hayatınızı da etkileyecek ve sizi daha mutlu bir birey yapacaktır.

 

 

İş görüşmeleri genellikle herkes için stresli anlardır özellikle de öğrenci, yeni mezun veya çalışma hayatınızın ilk 5 senesi içindeyseniz bu heyecanlı haliniz olağandır. Peki heyecanınızı kontrol altına almak için neler yapabilirsiniz?

  • Birinci adım,  sizin tecrübenizde ve konumunuzda olan herkes için yaşadığınız bu heyecanın normal olduğunu fark etmek. Yerinizde kim olsa heyecanlanırdı hele ki hayalini kurduğu iş için görüşmeye geldi ise. Bu durumun normalliğini fark etmeniz sakinliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
  • İkinci adım, görüşmeniz negatif sonuçlanırsa ne olur? Belki görüşme sonucunuz cevapsız kalacak, belki görüşme esnasında  eksikleriniz yüzünüze açıkça söylenecek, belki de görüşme çok iyi geçti diye sevineceksiniz ancak aldığınız cevap olumsuz olacak. Örnekleri çoğaltmak mümkün fakat en kötü senaryo kendinize yeni bir iş aramak olacak, çünkü bu iş dünya üzerindeki son iş değil. Bu işe girememek de dünyanın sonu değil.
  • Heyecanınızı azaltmanın diğer  yolu ise, görüşmeye gitmeden önce kendinizi sizinle görüşme yapan firma yetkilisinin yerine koyabilmekten geçiyor. Başvuru yaptığınız pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler nelerdir? Siz bu yetkinliklerin kaçına sahipsiniz? Sahip olmadığınız bu yetkinliklere sahip olabilmek için ne gibi çabalar sarf ediyorsunuz? Ve en nihayetinde kilit soru şu: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?
  • Son adım olarak, görüşme öncesi sizi gevşeten  bir kahve ve yanında mükemmel bir tatlı tüketebilirsiniz. Tatlının mutluluk hormonu salgıladığı artık hepimizin bildiği bir gerçek ne de olsa:)

Yukarıda yazılan maddeler iş görüşmesi heyecanını yatıştırabilmek için yapılabilecek önemli yöntemlerdi ancak şimdi daha mühim bir yöntemi bilmenizde fayda var: İş görüşmesine girmeden önce, sizi  her zaman cesaretlendiren  bir dostunuzun sesini duyun. Bu ses sizin tedirginliklerinizi, çekimserliklerinizi ve heyecanınızı azaltırken, öz güveninizi tazeleyecek. Görüşmenize işte şimdi hazırsınız,

Bol şans…

Çalıştığınız yerde artık mutlu değilsiniz, evde oturmaktan sıkıldınız veya yeni mezun, hevesli bir çalışan adayısınız. Sonuç olarak bu seçeneklerden hangisi olursanız olun iş başvurusu yapan o gruba dahilsiniz. Güzel bir öz geçmiş hazırladınız, tanıdıklara  haber saldınız ve şimdi sıra başvuru yapmakta. Peki iş başvurusu yapmak için en iyi zaman nedir bu soruyu hiç düşünmüş müydünüz?

  • Boş kontenjan dönemleri : En etkili başvuru zamanı size uygun kontenjan açığının olduğu zamandır kuşkusuz. “Peki nasıl bileceğim o zamanı?” diye sorabilirsiniz. Çalışmak istediğiniz kurumu, çeşitli iş arama sitelerinden ve kurumun kendi internet sitesinden takibe alın. Boş pozisyonlarını ve bunları hangi kanaldan duyurduğunu öğrenmek önemli bir avantaj sizin için. Hatta o kurumda çalışan bir arkadaşınız var ise haberinizin olmaması kaçınılmaz neredeyse.
  • Hafta ortası ve ay ortası : Firmaların ve insan kaynakları yetkililerinin en yoğun zamanları hafta başı ve hafta sonu, ay başı ve ay sonudur. Bu dönemlerde yapılan başvurular geri plana atılabilir, başvuru yaparken bu günlere dikkat etmenizde fayda olacaktır. 
  • Yılbaşı : Yıl sonlarında genel olarak tüm departmanlar işlerini toparlamakla ve yılı kapatmakla meşguldürler. Özellikle finans ve insan kaynakları gibi bazı departmanlarının en yoğun dönemleri yıl sonlarıdır. Yıl sonlarında yaptığınız başvurular firmanın çok acil ihtiyacı değilse, beklemeye alınır. Panik yapmayın, doğru zamanı kollayın.
  • Yaz başı veya yaz sonu : Yazın pek çok yetkili yıllık izne ayrılır, yıllık izinde olan kişilerin işleri de başka kişilere devir olduğundan herkes normale göre biraz daha yoğundur. Sektörel olarak kar anlamında da düşüşler görülebileceği için işe alımlar için yazın bitmesi beklenebilir. Siz en iyisi yeni bir iş için yaz başı veya yaz sonunda başvuru yapmaya özen gösterin.  

        Sektörel anlamda da iş başvurusu için uygun zamanlar değişiklik gösterebilir. Örneğin eğitim sektöründe yaz gelmeden yeni eğitim-öğretim dönemi için senelik sözleşmeler yapılır. Turistlik bölgelerde ilkbahar gelmeden sezonluk iş anlaşmaları yapıldığı bilinir keza. Çalışmak istediğiniz sektörün, özel durumlarını da göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır iş başvurularınızı yaparken.

Bol şans.

İş başvurusu yapmak, zaman zaman çoğumuzun yaptığı bir rutin haline geldi. Mevcut işinden sıkılanlar, ilk işini kapmaya çalışanlar ve daha pek çok kişi iş başvurularına saldırır ve maalesef ki çoğu başvuru da cevapsız kalır. Peki cevap gelmeyen iş başvurularının sebepleri ne olabilir? İşte ihtimaller :

  • Yetersiz Yetkinlikler : Her iş ilanının istediği bazı yetkinlikler vardır. Size dönüş olmaması demek, yetkinliklerinizin kötü olduğu anlamına gelmez, ancak sizden daha fazla yetkinliği olan başka bir rakibiniz olduğu anlamına gelebilir. İstediğiniz pozisyon ve firma için hangi konularda eksik olduğunuzu belirleyin ve bu eksiklerin üzerine gidin. Tez zamanda tamamlamak üzere…
  • Yanlış Zamanlama : Kısaca, firmaların boş kontenjanlarının tespiti, doğru zamanlamayı seçmek, sektörel sebepler diyebiliriz. Ancak daha detaylı bilgi için “İş Başvurusu Yapmak İçin En İyi Zamanlama” isimli yazımızı okumanızda fayda var.
  • İletişim Bilgileriniz : Başvuru formunda veya öz geçmişte belirtilen hatalı telefon numaraları, güncellenmeyen eski numaralar, sürekli cevapsız bırakılan telefon numaraları…. Bunlar iş başvurusu yapan adayları arayan İnsan Kaynakları Yetkilisi ‘nin sık sık karşılaştığı durumlar. Size nasıl ulaşabileceklerini iyi analiz edin. Hak ettiğiniz bir işi iletişim sorunu yüzünden kaçırmak ister misiniz?
  • Ücret Beklentisi : Ücret beklentinizi gözden geçirin. Gözden geçirme esnasında mesleğinizi, deneyiminizi, yetkinliklerinizi, başarılarınızı ve piyasa koşullarını da göz önünde bulundurun. Siz 5000 TL. net maaş beklentisi içinde olabilirsiniz, ancak “Başvurduğunuz firmanın, maaş skalası ne düzeyde? Piyasada bu pozisyon için belirlenen ortalama ücret nedir?” sorularını araştırın beklentiye girmeden önce. Uzlaşmacı bir yol izleyin.
  • İş Görüşmesi : İş görüşmenizde yapmış olabileceğiniz bazı hatalı davranışlar, çok uygun bir aday dahi olsanız sizin için olumsuz sonuçlar doğurmuş olabilir. “İş Görüşmesinde Asla Yapılmaması Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyarak kendinizi bu konuda inceleyebilirsiniz.

    Cevap gelmeyen iş başvuruları, sizi demotive ediyor olabilir ancak iş değiştirmek istiyorsanız motivasyonunuzu yitirmeden başvurulara kesintisiz devam edin. Ve nihayetinde gelsin olumlu sonuçlanan iş başvuruları.