İş görüşmeleri genellikle herkes için stresli anlardır özellikle de öğrenci, veya çalışma hayatınızın ilk 5 senesi içindeyseniz bu heyecanlı haliniz olağandır. Peki heyecanınızı kontrol altına almak için neler yapabilirsiniz?

  • Birinci adım,  sizin tecrübenizde ve konumunuzda olan herkes için yaşadığınız bu heyecanın normal olduğunu fark etmek. Yerinizde kim olsa heyecanlanırdı hele ki hayalini kurduğu iş için görüşmeye geldi ise. Bu durumun normalliğini fark etmeniz sakinliğinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
  • İkinci adım, görüşmeniz negatif sonuçlanırsa ne olur? Belki görüşme sonucunuz cevapsız kalacak, belki görüşme esnasında  eksikleriniz yüzünüze açıkça söylenecek, belki de görüşme çok iyi geçti diye sevineceksiniz ancak aldığınız cevap olumsuz olacak. Örnekleri çoğaltmak mümkün fakat en kötü senaryo kendinize aramak olacak, çünkü bu iş dünya üzerindeki son iş değil. Bu işe girememek de dünyanın sonu değil.
  • Heyecanınızı azaltmanın diğer  yolu ise, görüşmeye gitmeden önce kendinizi sizinle görüşme yapan firma yetkilisinin yerine koyabilmekten geçiyor. Başvuru yaptığınız pozisyonun gerektirdiği yetkinlikler nelerdir? Siz bu yetkinliklerin kaçına sahipsiniz? Sahip olmadığınız bu yetkinliklere sahip olabilmek için ne gibi çabalar sarf ediyorsunuz? Ve en nihayetinde kilit soru şu: Siz olsaydınız, kendinizi işe alır mıydınız?
  • Son adım olarak, görüşme öncesi sizi gevşeten  bir kahve ve yanında mükemmel bir tatlı tüketebilirsiniz. Tatlının hormonu salgıladığı artık hepimizin bildiği bir gerçek ne de olsa:)

Yukarıda yazılan maddeler heyecanını yatıştırabilmek için yapılabilecek önemli yöntemlerdi ancak şimdi daha mühim bir yöntemi bilmenizde fayda var: İş görüşmesine girmeden önce, sizi  her zaman cesaretlendiren  bir dostunuzun sesini duyun. Bu ses sizin tedirginliklerinizi, çekimserliklerinizi ve heyecanınızı azaltırken, öz güveninizi tazeleyecek. Görüşmenize işte şimdi hazırsınız,

Bol şans…

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz