Evlenmeden Önce Mutlaka Konuşulması Gereken Konular

 

hazırlıkları aşaması hayatın en keyifli dönemlerindendir. Sevdiğiniz kişi ile yepyeni ve sadece size ait olan bir hayata başlamak üzereyken çoğu zaman konuşulması, araştırılması gereken konular atlanabiliyor. Bazen sorun çıkmaması için, bazen konular çok mahrem olduğu için bazen de duyacağımız cevaptan korkulması ve güzel giden her şeyin bir anda bozulabilmesi ihtimali ile bu konular atlanabiliyor. 

 

Fakat bazı konular var ki, seneler sonra cevabını nişanlıyken veya flört döneminde keşke konuşsaydım ve ona göre hareket etseydim dedirten. Bu konular çoğunlukla kişilerin kendi bireysel tercihlerini içerir. Aslında evet özeldir hatta sırdır. Fakat iki kişilik bir hayat arifesinde ve sonrasında doğacak çocukları da etkileyecek bu konular bireysel olmaktan bu noktada çıkıyor. İşte mutlu bir evliliğe giden yolda partnerinizle konuşulması gereken konular:

 

Alkol, gece hayatı, kumar alışkanlıkları: Evlilik aşamasına gelindiyse yüksek ihtimalle partnerinizin gece hayatı alışkanlıklarını; alkol, sigara kullanım alışkanlıklarını, eğlence tarzını ve kumar oynama eğilimlerini az çok biliyorsunuzdur. Bundan öncesi tamamen kendi tercihleriydi. Fakat kendisi ile konuşulması gereken konu evlendikten ve hatta çocuk sahibi olduktan sonra bu alışkanlıklarını devam ettirip ettirmeyeceği veya ne ölçüde devam ettireceği. Özellikle çocuklar hayata dahil olduktan sonra daha düzenli bir yaşama geçilmesi ve örneğin evde sigara içilmemesi önerilir. Partnerinizin bu konudaki eğilimleri neler? Aile geçimi konusunu çok etkileyecek olan alkol kullanma oranı, sıklığı dürüstçe konuşulmalı. Mevcut bir bağımlılığı var mı? Yine ailenizi, itibarınızı, aile ekonomisini çok ciddi etkileyecek olan da kumar oynama alışkanlıkları. Gizli veya açık olarak devam ettiği, sevdiği şans oyunları var mı? 

Alkol ve sigara kullanımı; ilk zamanlar çok uzak bir konu gibi görünen fakat bir gün mutlaka gündeme gelecek olan çocuk sahibi olma konusunu doğrudan etkiliyor. En başta kişinin alkol ve sigara kullanım sıklığı sperm ve yumurta kalitesini; anne adayı sigara alkol kullanıyor ve bu dönemlerde ara verme gereği duymuyor ise çocuğun sağlığını, emzirme sürecini ve hamilelikte maruz kaldığı bu uyaranlar oranında da çocuğun tüm hayatını doğrudan etkiliyor. Kadın veya erkek her iki taraf için de mutlaka konuşulması gereken konuların başında geliyor. 

 

Aile bütçesi ve katılım: Çoğu kişi evlenirken maddi konular net konuşulmadan evlenir. Erkeğe/kadına maaşı sorulmaz gibi toplumda klişeleşmiş cümleler sebebiyle yalnızca mesleğini bilip aşağı yukarı hesaplar yapılarak evlenen çok insan var. Batı toplumlarında konuşulması çok normal olan bu konu bizde genelde gizliliğini koruyor. Eşler birbirine dürüstçe bütçeye ne kadar katkı sağlayabileceğini anlatmalı. İşi konusunda var olan riskleri (işten çıkarılma, işsiz kalma) veya çalışma hayatı ile ilgili beklentilerini (anne olunca işi bırakma, ara verme; terfi beklentisi, 5 yıl sonra iş değiştirmeyi düşünmek, şehir dışı, yurt dışı pozisyonlara başvurmak, hedefleri, kendi işini kurmayı düşünmek) gibi beklenti ve planlarını dürüstçe konuşmalı. Evlilik öncesinde aldığı bir kredi veya bir borç olup olmadığı ve önümüzdeki yıllarda bunu ödeme planı. Evlilik ile birlikte refah düzeyiniz olumlu veya olumsuz etkilenebilir. Sevdiğiniz kişi ile birlikte atlatmanız gereken zorluklar veya oluşturabileceğiniz yatırım fırsatları açıkça konuşulmalı. 

 

Aileler ve akraba ilişkileri: Her iki taraf için de aile kutsaldır ve evlilik ile birlikte hayatımıza yeni kişiler girer ve onlarla dengeli yürütülmesi gereken bir ağı örülmeye başlar. Bu ağ sağlıklı örülmez ve ilişkiler dengeli yürütülmezse evlilik ve aynı anda birçok kişinin mutluluğu olumsuz etkilenir. Eşiniz ailesi ile ne sıklıkta görüşmeyi ve nasıl bir ilişki kurmayı düşünüyor? Sizden bu konuda beklentisi neler? Eğer tanıştıysa sizin ailenize karşı tutumu davranışları nasıl? İyi bir bütünlük kurulabilecek mi yoksa sorunlar şimdiden size göz mü kırpıyor? Çekirdek bir aile yaşantısı mı olacak yoksa geniş ailede bir yaşam mı bekliyor? Bunların hepsi uygun zamanlarda uygun dillerde konuşulmalı. 

 

Çocuklar: Eşinizin hayalinde nasıl bir aile yaşantısı olduğunu ve çocukların bunun neresinde olduğunu bilmek çok önemli. Hepsinden önce sizin hayatınızın kalanında nasıl bir yaşantı istediğiniz, çocuk sevginiz, kaç çocuk sahibi olmayı hayal ettiğiniz gibi konular gündeme gelmeli. Çocuk sahibi olduğunuzda eşinizin iş bölümüne katkısı nasıl olur? Her iki aileden de alınabilecek bakım destekleri, çocuğun bakımında bakıcı olup olmayacağı, anne babanın çocuk bakımında nasıl bir yol izleyeceğinin konuşulması hayati öneme sahip. 

 

İnançlar: Eş adayınızın dini inancı, hangi dini benimsediği veya inanıp inanmamayı seçmesi onun bireyselliğinden çok tüm aileyi etkileyecek bir konudur. Araştırmalarda ortak inançlara sahip olmak, bu konuda uyumlu olmak evlilikleri ayakta tutan sebepler arasında gösteriliyor. Sizin inancınıza, ibadetlerinize saygılı olup olmaması, ortak paylaşımlarda bulunup bulunamayacağınız ailenizin genel mutluluk seviyesini ve evliliğinizin ömrünü doğrudan etkilecek konular arasında. Buna bağlı olarak dini, özel günler, bayramlarda ne yapılacağı, çocuğun doğumundan sonra veya ailede bir vefatın arkasından yapılacak ritüeller hepsi beraber karar vermeniz gereken konular. 

 

Yaz tatilleri, yıllık izinlerin kullanımı: Yılın göz bebeği zamanlarında eşlerin tercihleri farklı olabiliyor. İmkanlar doğrultusunda tatillerinizi nasıl ve nerelerde geçirmek istersiniz? Eşinizin seyahat sevgisi size yakın mı? Kimi eşler daha sakin ve evcimen olurken kimileri daha maceralı ve bol rotalı tatilleri tercih edebiliyor. Tatiller öncesinde sorun veya hayal kırıklığı yaşamamak için öncesinde konuşmakta fayda var. 

 

Sosyallik: Eşlerin sosyal yönünün benzer olması veya bu konuda birbirlerine ne kadar toleranslı olabileceği önemli. Eşinizin iş hayatı veya çevresi hafta sonlarınızı, mesai saatleri dışındaki zamanlarınızı ne kadar etkileyecek? Evinize misafir gelme sıklığı nasıl olabilir? Partnerinizle birlikte katılmanız gereken birçok buluşma, toplantı sizi mi bekliyor veya partnerinizin gitmesi gerektiği için yalnız geçirmeniz gereken zamanlar mı bekliyor? Bu sırada siz neler yapabilirsiniz? Daha çok ailece baş başa mı vakit geçirmek istersiniz? Yoksa kalabalık aile, arkadaş gruplarında mı olmak istersiniz? 

 

Evlilik öncesinde konuşulmasının gerekli olduğunu düşündüğümüz konuları sıraladık. Bunların dışında ne kadar çok başlık ele alınsa o kadar iyi. Bu konular konuşulurken dürüst olunması ve karşı tarafı sorgulayıcı bir dille yapılmaması önemli. Sohbetler şeklinde ve amacın her iki tarafın da mutlu olması olduğunun altının çizilmesi önemli. 

 

Tüm konularda hemfikir olmak çok zor. Anlaşamadığınız, farklı tarz ve yapılara sahip olduğunuz konular olabilir ve hatta anlaştığınız konulardan daha fazla anlaşamadığınız konular da olabilir. Bu durumda öncelikler belirlenmeli ve sorunun hayati öneme sahip olup olmadığı düşünülmeli. Uzun vadede sağlığınızı, psikolojinizi, çocukları direk etkileyebilecek sıkıntılar varsa bu kişiyle evlenmeyi bir kez daha düşünebilirsiniz. Partnerinizi ne kadar sevdiğiniz, onunla yaşamayı ne kadar istediğiniz ve birlikte her türlü sorunu aşabileceğinize olan inancınız doğru kararı vermenizdeki en büyük yardımcınız olacaktır.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz