Tüm dünyayı etkisi altına alan ve sağlığımızı büyük ölçüde tehdit eden son olaylar, işe gidip gelmeyi de riskli hale getirerek, iş hayatını evden çalışmaya çevirdi. Geçici olacağını umduğumuz  bu durumu sevenler kadar, sevmeyen ve verimsiz çalışıldığını düşünenler de var. Kaytarmaya pek müsait ve bir çoğumuz için yeni olan bu çalışma stilini verimli geçirebilmek için işte çalışmanın 5 kuralı :

  • Mesai başlangıcı : Ertelenen saat alarmı, evdekilerle sabah sohbeti, uzayan kahvaltı seansı ve daha bir çok sebep var işin başına oturmayı geciktiren. Bu ve bunun gibi sebepler konsantrasyon, verim ve düzenli çalışmayı zorlaştırıyor. Bu durumu düzene sokmak için ise önerimiz; her sabah aynı saate görüntülü toplantı planlamak. Böylece siz de her gün aynı saatte uyanıp, bilgisayarınızı açacak ve toplantı öncesi kıyafetlerinize ve kendinize çeki düzen vermiş olacaksınız.
  • Sosyal medya tuzağı : Gözünüz durup durup telefonlarınıza gelen bildirimlere mi takılıyor? Telefonunuzu sessize almak yapılması gereken iş. Ancak iş gereği telefonunuzu sık kullanmanız gerekiyorsa, uygulamaların bildirimlerini kapalı tutabilir veya iş telefonunuzdan hobileriniz ile ilgili uygulamaları kaldırabilirsiniz. İş harici yazışma gruplarınızı da sessiz moda alırsanız dikkatinizi dağıtan şeylerin çoğunu saf dışı bıraktınız demektir.
  • Çalışma ortamı : İş yerinde nasıl konsantrasyon sağlayabildiğiniz bir ortamınız var ise aynı şekilde evde de benzer ortamı yaratmalısınız. Gürültücü bir komşunuz var ise onu uyarmayı artık ertelememeli, evde kendinize uygun çalışma masası ayarlamalı, mümkünse çalışma odasının yemek odası ile yatak odasından farklı olmasına dikkat etmelisiniz. Çalışma odasında dikkatinizi dağıtacak şeyler olmaması ve ergonomik bir çalışma ortamı olması da önemli bir detay olacaktır.
  • Esnek mola saatleri : Oldukça kolay esneyebilen mola saatlerine dikkat! 5 dakikalar, 10 dakikalar hiç bu kadar kolay uzamamıştı. Bir bakmışsınız gün bitmiş ama o da ne? Siz yapmanız gereken işin sadece yarısını yapabilmişsiniz.  Evin rehavetinin sizi ele geçirmesine izin vermemelisiniz.
  • Hedef belirleme : Her konuda olduğu gibi evden çalışmada da günlük iş hedefleri oluşturmak sizi işinize daha da yoğunlaştırıp, gününüzü verimli geçirmenize yardımcı olacak. Hedefinizi  ekibinizle/yöneticinizle paylaşmanız ise kaytarmalarınızda sizi yeniden işin başına döndürecek önemli bir kaynağı olacaktır.

 

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz