Yıllardan beri uygulamaya geçilmesi için beklenen için günümüz iş dünyasında firmalar yavaş yavaş görüş değiştirmeye başladı. Kadınların menstruasyon dönemlerinde vücutlarında meydana gelen hormonel değişimlerin ister istemez iş verimini düşürdüğü ve dinlenme ihtiyacı duydukları herkesçe bilinse de ne yazık ki bu konuda bu zamana kadar pozitif bir gelişme kaydedilememişti. İzin kullanmak isteyen ya yıllık izin, ya ücretsiz izin ya da fazla mesailerden hak kazandıkları izinleri kullanırlardı. Ancak bir olarak uygulamaya geçen bazı iş yerleri sayesinde değişimin başladığı müjdesi alındı.

Dünyada ilk olarak 1947 yılında Japonya'da kadınlara verilen regl izni, Filipinler, Çin, Tayvan ve Endonezya'da da mevcut. Bazı ülkeler kadının bu izni kötüye kullanacağını düşünerek, doğruluğunu teyit etmek amacıyla çalışanından idrar tahlili dahi isteyebiliyor. İngiltere'de ise bir jinekoloğun sosyal medya üzerinden başlattığı 3 günlük izin kampanyasına  halktan destek hızla artarken, tüm gözler kendi ülkemize,Türkiye'ye dönüyor şimdi.

2004 yılında yürürlüğe giren Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği'nde regl iznine değinilmişti. Ancak 2013 tarihinde bu yönetmelik rafa kaldırıldı. Aradaki 9 senede ise yönetmelikte yazdığı halde regl izni hakkında herhangi bir uygulamaya geçilmedi ve kadınlar için oldukça önemli olan bu konu yalnızca yazılı bir madde olarak satırlar arasında kaldı. Daha kötüsü ise bu yönetmeliğin kaldırılması kadınlara uygun olmayan kanalizasyon, tünel inşaatı gibi pek çok işte çalıştırılmanın da önünü açmış durumda, hem de kadın sağlığına yönelik herhangi bir tedbir alınmaksızın.

Yıl 2020 ve şimdi müjdeli haber önce ünlü telefon uygulaması Zomato'dan, akabinde de İzmir'e bağlı Bornova Belediyesi'nden geldi. Kadınlara regl izni tanıyan bu iki kurum da diğer iş yerlerine örnek olması açısından takdir ediliyor. Umuyoruz ki diğer kurumlar da olması gerekeni, kanunda olup olmadığına bakmaksızın yerine getirirler. Böylece kurum içinde motivasyon ve firma bağlılığı adına harika bir adım atmış olacaklar.

Yazar

"Ayrıcalığın : Kadın Olmak"

Bir Yorum Yaz